Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Întrevedere Vladimir Voronin — delegaţia Misiunii preelectorale a APCE

|versiune pentru tipar| PCRM, 6 noiembrie 2014

Astăzi, 6 noiembrie, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu delegaţia misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de monitorizare a alegerilor parlamentare din ţara noastră, condusă de Jean-Claude Mignon.

În cadrul întrevederii, oaspeţii au solicitat opinia liderului PCRM cu privire la tergiversarea legii cu privire la finanţarea partidelor politice, la transparenţa proprietarilor de instituţii media şi care este situaţia la capitolul libertatea de exprimare.

Preşedintele Voronin a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă nu se opune adoptării legii cu privire la finanţarea partidelor politice însă, este necesar de a efectua o evidenţă strictă a membrilor din toate formaţiunile politice pentru a afla care este starea reală a lucrurilor. Or, potrivit lui Voronin sînt partide care anunţă înmînarea biletelor de partid într-o singură zi pentru 2000 de membri cînd în sală de facto sînt 200.

Totodată, liderul comuniştilor a mai spus că este strict necesar ca toate instituţiile media să facă publice numele adevăraţilor proprietari. Mai ales că, a declarat Voronin, poate doar europenii nu cunosc cîte televiziuni deţine în prezent Partidul Democrat şi cîte servesc interesul Partidului Liberal Democrat. Sînt abateri grave şi la capitolul: libertatea de exprimare. Consiliul Coordonator al Audiovizualului, instituţia care ar trebui să monitorizeze şi să taxeze mass-media care nu respectă Codul Electoral, este şi ea subordonată clanurilor politice.

Coraportorii Comisiei de monitorizare a APCE Lise Christoffersen şi Piotr Wach au remarcat în cadrul întrevederii cu Vladimir Voronin că au fost impresionaţi de programul electoral al PCRM pe care au avut posibilitatea să-l studieze încă în luna septembrie cînd au fost într-o vizită de lucru la Chişinău. În context, liderul PCRM a menţionat că acest document a fost elaborat în rezultatul unor discuţii deschise nu doar în cadrul partidului dar în întreaga societae şi în rezultatul a cinci reuniuni cu participarea specialiştilor în diverse domenii şi experţi notorii.

De asemenea, oficialii europeni s-au arătat interesaţi de rolul partidelor mici care au apărut de curînd pe arena politică moldovenească, în special cele radicale, cum ar, fi în opinia lor, partidul lui Dodon. În această ordine de idei, Preşedintele PCRM a subliniat că lansarea acestor formaţiuni au un scop comun şi sînt creaturile aceloraşi patroni. Obiectivul lor este de a dezbina şi mai mult electoratul. Iar liderii spirituali ai acestora sînt partidele de la guvernare.

Vladimir Voronin a mai atenţionat că, în cursa electorală actuală pe listele partidelor de la guvernare sînt persoane care au fost demise pentru corupţie şi că Molodva nu are nevoie de personaje corupte la guvernare dar de forţe capabile să modernizeze ţara.

Şeful misiunii preelectorale a APCE, Jean-Claude Mignon şi colegii săi de delegaţie au menţionat că este extrem de important că în programul PCRM sînt incluse noţiuni care ţin de valori democratice, echitate socială, respect pentru religie, în general, valori umane.

Oficialii europeni au spus că vor fi imparţiali în abordarea alegerilor parlamentare din Molodva şi că îşi doresc ca acestea să fie democratice, deschise şi să fie respectată legislaţia în vigoare.

Deasemenea, delegaţia APCE va pregăti un raport de monitorizare a scrutinului din Moldova, care urmează a fi prezentat Biroului APCE.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md