Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Întrevedere Vladimir Voronin — Pirkka Tapiola

|versiune pentru tipar| PCRM, 14 noiembrie 2014

Astăzi, 14 noiembrie, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în RM.

Cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Vladimir Voronin s-a referit în special la situaţia fără precedent care s-a creat în Republica Moldova în actuala campanie electorală. Pentru prima dată în istoria ţării, legea este încălcată deschis şi flagrant de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare. Instituţiile statului, inclusiv CEC, CCA, instanţele de judecată sînt gestionate direct de actuala putere.

În context, Vladimir Voronin s-a referit la comportamentul autorităţilor statului, instanţelor de judecată, Comisiei Electorale Centrale şi Ministerului justiţiei în raport cu partidul clonă a lui R.Popa. Deşi PCRM a depus mai multe contestaţii la CEC cu privire la încălcările legislaţiei în procesul de includere în cursa electorală a asa-numiţilor comunişti reformatori, Comisia Electorală Centrală nu a luat nici o atitudine. De asemenea, nu au fost puse în aplicare nici deciziile instanţelor de judecată, care au declarat că înregistrarea de către Ministerul justiţiei a reformatorilor a fost una ilegală. Este vorba, în special, de decizia Curţii de Apel din 4 noiembrie care a dispus suspendarea executării deciziei Ministerului Justiţiei cu privire la înregistrarea statutului şi simbolicii Partidului Comunist Reformator.

Ieri, 13 noiembrie, sub presiunea guvernanţilor, Curtea Supremă de Justiţie a aprobat o decizie politică şi a lasat în vigoare hotărîrea CEC cu privire la înregistrarea clonei. O decizie mai absurdă şi nelegitimă este greu de imaginat.

Faptele expuse mai sus, susţine Vladimir Voronin, demonstrează clar intenţia autorităţilor de a frauda alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Astfel de acţiuni au scopul de a influenţa voinţa cetăţeanului şi, respectiv, de a-i încălca dreptul constituţional de a alege şi a fi ales.

Vladimir Voronin a mai accentuat că este extrem de grav şi comportamentul liderilor partidelor de la guvernare care declară deschis că, în cazul în care vor pierde alegerile, vor organiza acţiuni de protest. În ultimele zile liderii PLDM ameninţă deschis, că vor organiza dezordini în masă după alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Vladimir Voronin, a afirmat că, ceea ce se întîmplă acum în Moldova este o subminare totală a statului de drept şi aspiraţiilor europene a cetăţenilor ţării.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md