Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Ina Şupac: Marea “realizare” a actualei guvernări este lichidarea şcolilor şi aruncarea în stradă a profesorilor

|versiune pentru tipar| PCRM, 21 noiembrie 2014 | 

Pe parcursul actualei campanii electorale, am avut deja 75 întîlniri cu elevi, studenţi şi pedagogi din mai multe universităţi, colegii, şcoli profesionale şi licee. 99% din alegători se arată indignaţi de atitudinea proastă a actualei guvernări faţă de domeniul educaţional şi cel al politicilor de tineret. Numai 1% din aceştea este satisfăcut de aşa numita reformă în domeniul respectiv — este vorba de cei 9 rectori ai universităţilor de stat şi sateliţii lor care umblă prin săli de studii cu fuloare verzi. Noi ştim că aceşti rectori, direct interzic studenţilor să participe la întîlnirile cu reprezentanţii PCRM, aşa, cum s-a întîmplat la Universitatea Agrară, Universitatea Pedagogică, Academia de Studii Economice, Universitatea de Stat din Cahul. Iar rectorul Universităţii Tehnice, care a propus lichidarea grupelor cu predare în limba rusă, pînă acum nu ne-a răspuns dacă putem sau nu să ne întîlnim cu studenţii. Cel mai mult însă, s-a remarcat rectorul Universităţii de Stat Alecu Russo din Bălţi care a stabilit o taxă de 1500 lei pentru o întîlnire cu studenţii acestei instituţii.

Ştim motivele acestei atitudini feudale. Unul din ele este acel amendament al fracţiunii PCRM la Codul Educaţiei care de fapt, însemnă demiterea acestor rectori. Vă reamintesc, că acest amendament din start a fost susţinut de majoritatea celor prezenţi în sală la şedinţa plenară din 17 iulie anului curent. Dar după ce PLDM a făcut scandal în cadrul coaliţiei, amendamentul a fost revotat, astfel ca, rectori au fost salvaţi.

Dacă guvernarea crede prin presiuni şi intimidări vor convinge alegătorii, atunci ei greşesc amarnic. Totuşi, trebuie să recunoaştem că, prima şi cea mai decisivă greşeală a guvernanţilor a fost ignorarea propriilor promisiuni de acum 5 ani. Ei au promis ca bursa studenţească va atinge nivelul de 4000 lei. Aceasta însă, în ultimii 5 ani a fost majorată doar cu 50 lei astfel, cuantumul ei este numai 600 lei.

Ei au promis implementarea mai multor programe pentru susţinerea tinerilor specialişti. Însă, doar le-au stopat pe cele iniţiate pe timpul guvernării PCRM.

Ei au promis ca educaţia va fi o prioritate naţională, dar vedem că cheltuielile statului pentru învăţămînt s-au diminuat de la 9,2% din PIB în 2009 pînă la 7,2% din PIB în 2014.

Ei au promis ca salariul mediu al unui pedagog va atinge 7000 de lei către anul 2013. În realitate salariul mediu al unui lucrător din învăţămînt abia ajunge la 3000 lei.

Ei au promis să deschidă 200 de grădiniţe noi şi să modernizeze cel puţin 500 de şcoli. De facto, în ultimii 5 ani au optimizat 257 de şcoli, 5300 de pedagogi au fost disponibilizaţi, iar în 157 de localităţi nu sînt grădiniţe. De mai multe ori am spus că dacă actuala guvernarea va rămîne la putere, optimizările vor lua amploare. Acest lucru este prevăzut în Codul Educaţiei, care întră în vigoare din 23 noiembrie, cu o săptămînă înainte de alegeri.

Avem mai multe dovezi cu privire la intenţiile actualei guvernări de a lichida şcoli. Spre exemplu, conform bugetului pentru anul 2015, în raionul Ocniţa, 13 şcoli nu vor avea bani pentru existenţă. Prin întroducerea noii formule de finanţare “per elev” guvernarea aruncă copii afară. În cazul dat este vorba deja şi despre şcoli unde fac studiază mai mult de 100 de copii. Lipsa banilor pentru şcoli este atestată şi în alte raioane.

Totodată, reamintesc cazul şcolii din satul Novotroiţcoe, raionul Anenii Noi. Locuitorii acestuia, în semn de protest faţă de decizia cu privire la închiderea şcolii, au blocat traseul internaţional. Acest protest, precum şi contestarea în instanţă de către locuitorii satului a deciziei de lichidare i-a dat posibilitatea acestei şcoli să funcţioneze. Ieri, 20 noiembrie, Curtea de Apel a dat cîştig de cauză guvernării şi a aprobat decizia cu privire la legalitatea închiderii acestei şcoli. Este încă un exemplu care demonstrează cum puterea lucrează împotriva intereselor cetăţenilor. Locuitorii satului Novotroiţkoe vor continua lupta şi vor contesta această decizie la Curtea Supremă de Justiţie. Locuitorii acestui sat, si din alte localităţi, precum şi studenţii, şi elevii sunt conştienţi de faptul că unica posibilitate de a schimba situaţia în ţară spre dezvoltare şi prosperare este revenirea PCRM la guvernare.

Sursa: www.pcrm.md