Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Oxana Domenti: Sfera socială se află în stare de comă

|versiune pentru tipar| PCRM, 21 noiembrie 2014 | 

Unul din specificul acestei campanii electorale constă în incercarea oponenţilor noştri politici de o a petrece pe linia de scindare a societăţii în adepţi categorici ai vestului sau estului. În spatele acestor intenţiilor periculoase se ascunde de fapt încercarea laşă a celor ce au condus Republica Moldova din 2009 încoace de a se detaşa de responsabilitatea pentru nesoluţionarea problemelor economice şi sociale acute ale populaţiei, şi de a distrage cetăţenii de la aprecierea obiectivă a politicilor sociale eşuate.

Subiectele ce ţin de problemele sociale (în agravare continuă în ultimii 5 ani) fie lipsesc cu totul în spaţiul mediatic fie acestora li se atribuie o importanţă minoră, iar dezbaterile necesare între principalii concurenţi electorali pe marginea situaţiei şi rezultatelor reale din sfera socială sau pe marginea ideilor sau platformelor menite să sporirească în perspectivă calitatea vieţii oamenilor au fost substituite prin tirajare de minciuni, aplicarea diverselor tehnici de manipulare a opiniei publice, etc.

Adevăratele rezultate ale AIE- CPE sunt bine cunoscute: capturarea instituţiilor statului şi lipsa încrederii cetăţenulor în aceste instituţii, nivelul corupţiei fără precedent, care plasază ţara noastră în poziţii de top ale clasamentelor globale, contrabanda, privatizările frauduloase, delapidarea banilor publici, îndatorarea fără precedent a ţării, trădarea intereselor cetăţenilor, închiderea instituţiilor sociale, şomajul, majorarea presiunii fiscale, majorarea preţurilor şi a tarifelor, etc. şi, bineînţeles pe acest fundal reducerea dramatică a nivelului de viaţă al oamenilor.

Aceste rezultate se completează cu o listă de măsuri antisociale promovate de guvernanţi în ultimii ani, care au afectat negativ şi au adus la o stare de disperare majoritatea cetăţenilor. Iată doar cîteva din ele.

Dacă în toamna-iarna anului 2009 familiile cheltuiau în mediu pe o persoană pentru întreţinerea locuinţelor 15% din totalul cheltuielor, deja în toamna — iarna anului trecut aceste cheltuieli s-au ridicat deja la 20% din totalul cheltuielilor. Această cifră a avut tendinţă de creştere şi în anul curent.

În bugetul AOAM pentru anul 2015 Guvernul actual planifică majorarea costului poliţei de asigurare deja la 4860 de lei adică încă cu 804 lei sau cu aproape 20%, iar contribuţiilor de la 8 la 9%.

Aceste fenomene duc la decapitalizarea domeniului dar şi la majorarea necontrolată a preţului acestor servicii.

Sursa: www.pcrm.md