Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

După 30 noiembrie, situaţia în Moldova se poate schimba spre bine

|versiune pentru tipar| PCRM, 24 noiembrie 2014

Sîmbătă, 22 noiembrie 2014, a avut loc o întrevederea locuitorilor satului Bubuieci, mun. Chişinău cu candidaţii în deputaţi din partea PCRM Violeta Ivanov, Adela Răileanu, Mihail Poleanschi şi Albert Vainberg. Întrunirea, la care au participat circa 140 de cetăţeni, a avut loc în incinta şcolii profesionale.

Pe lîngă întrebările pe care tradiţional le adresează cetăţenii, cu privire la nivelul mizer al pensiilor, tarifele exagerate la serviciile comunale, închiderea şcolilor şi spitalelor, nivelul ridicat al corupţiei, ş.a., locuitorii comunei Bubuieci au atras o atenţie deosebită asupra problemelor de mediu cu care se confruntă localitatea, şi anume:

Folosirea gunoiştii neautorizate în preajma localităţii.

Începînd cu luna ianuarie a anului 2011, toate deşeurile menajere evacuate din municipiul Chişinău sînt stocate neautorizat în coasta comunei Bubuieci. Astfel, pînă la moment, pe acest poligon au fost stocate cca 6 milioane m3 de deşeuri.

Ca urmare, solul şi apele subterane sunt extrem de poluate în această zonă.

Mai mult ca atît, gestionarii poligonului incinerează deşeurile, iar emisiile eliminate fac imposibilă viaţa locuitorilor din comună.

Stocarea nămolului de la staţia de epurare.

Unul din multiplele experimente ale autorităţilor din municipiul Chişinău, majoritatea din care se dovedesc a fi nereuşite, este folosirea geotuburilor pentru deshidratarea nămolului.

Autorităţile povestesc cît de eficientă este această metodă, însă ascund atît de la cetăţeni, cît şi de autorităţile statului care sunt elementele chimice folosite pentru acest proces şi mai ales care este impactul asupra mediului.

Depozitarea ilegală a nămolului deshidratat în geotuburi pe terenurile agricole din preajma comunei Bubuieci a dus la poluarea apelor subterane, astfel încît unii indici depăşesc limita admisibilă de peste 500 ori.

Proiectarea şi construirea uzinei de incinerare a deşeurilor.

După cum toţi cunosc deja, autorităţile capitalei au încheiat cu compania “S.T.R. Engineering Consulting” S.R.L din Italia un contract cu privire la proiectarea şi construirea uzinei de termovalorificare a deşeurilor. Astfel, chiar în intravilanul Chişinăului, pe terenul adiacent staţiei de epurare urma să fie construită o uzină de incinerare a deşeurilor, şi asta în pofida faptului că consecinţele implementării unui asemenea obiectiv vor fi dramatice pentru locuitorii capitalei.

Conform Organizaţiei Economice pentru Dezvoltare şi Cooperare, în urma cercetărilor efectuate în Elveţia privind impactul nociv al întreprinderilor de incinerare a deşeurilor asupra locuitorilor din vecinătatea uzinelor, s-a depistat o creştere de 3,5 ori a cazurilor de cancer pulmonar, o creştere de 1,5 ori a îmbolnăvirii de cancer esofagian, o creştere de 2,8 ori a mortalităţii cauzate de cancer de ficat, o frecvenţă sporită a naşterilor cu anomalii.

Din fericire, fracţiunea PCRM din Parlament, fiind susţinută de locuitorii capitalei, a reuşit să blocheze iniţiativele legislative ale guvernării cu privire la permiterea importului şi incinerării deşeurilor. Aceasta a făcut imposibilă implementarea contractului de construire a uzinei de incinerare.

Pînă la moment, însă, nu sunt soluţionate problema stocării neautorizate a deşeurilor acumulate din municipiu şi epurarea apelor reziduale.

Vinovate de această situaţie se fac inclusiv autorităţile centrale ale ţării, care au obligaţia să impună autorităţile locale să respecte legea şi să le asiste întru soluţionarea problemelor cu care se confuntă.

Acestea însă, după ce au partajat politic toate instituţiile statului, inclusiv cele care prin definiţie trebuie să fie independente, sînt preocupate doar de delapidarea banului public şi a bunurilor statului, iar cetăţenii sunt lăsaţi de unii singuri cu problemele pe care le întîmpină.

Din aceste considerente, pînă la moment, statul nu a luat nici o atitudine faţă de problemele cu care se confruntă locuitorii comunei Bubuieci şi nu a întreprins nimic pentru soluţionarea problemei gunoiştii neautorizate şi pentru sancţionarea persoanelor ce se fac vinovate.

Dacă guvernarea nu ia atitudine faţă de problemele cetăţenilor, atunci cetăţenii trebuie să ia atitudine faţă de guvernare în cadrul alegerilor parlamentare, astfel încît cei care timp de 5 ani au fost preocupaţi doar de furtul Băncii de Economii, Aeroportului, de organizarea atacurilor raider, de contrabandă, etc., să nu mai aibă nici o şansă să revină la putere.

Singura alternativă reală a actualei guvernări este Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care are o echipă consolidată de specialişti şi care a demonstrat timp de 8 ani de guvernare că Republica Moldova este capabilă să-şi rezolve de sine stătător problemele, inclusiv cele de mediu.

După 30 noiembrie, ca urmare a exprimării unui vot responsabil, situaţia în Republica Moldova se poate schimba spre bine.

Sursa: comunist.md