Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Mesajul Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin lansat la conferinţa de presă din 27 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar| PCRM, 27 noiembrie 2014

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Această campanie electorală e pe sfîrşite. Îmi lasă o amprentă dezgustătoare. Atît campania electorală, cît şi toţi cei cinci ani de guvernare a Coaliţiei, au fost cinice, lipsite de principii, pline de acţiuni ilegale şi încălcări ale Constituţiei, Codului Electoral, legilor şi normelor democratice.

Lupta cu opoziţia a luat forme grave, anormale. Pentru prima dată în istoria Moldovei a fost admisă participarea în alegeri a unui partid — clonă. Pentru prima dată alegerile se desfăşoară fără televiziuni de opoziţie, în condiţiile unui control total al cîmpului informaţional din partea guvernanţilor. Admiterea în scrutin a clonei reformatoare, în pofida deciziei Curţii de Apel, nu are analogii în lume. Acestea şi sînt caracteristicile reale ale guvernării “europene”. Într-atît de “europene” încît se ignorează nu doar protestele opoziţiei, dar şi opinia ambasadorilor europeni. Iar aceasta demonstrează paralizia sistemului, controlat şi măcinat de corupţie.

Evenimentele din ultimele zile demonstrează, o dată în plus, tot ceea ce am afirmat noi în ultimii cinci ani — puterea se află în mîinile unui regim mafiot, corupt şi degradat moral. Am vorbit despre statul capturat, despre uzurparea puterii, despre instaurarea dictaturii. Regimul se află într-o isterie electorală, se zbate în agonie şi inventează scheme pentru a se menţine la putere cu orice preţ, chiar şi cu preţul pierderii statalităţii.

Actualul regim a creat partide — fantomă doar pentru a fura din voturile Partidului Comuniştilor şi a nu permite să revenim la putere. Ei toţi se tem doar de PCRM, cu toţi ceilalţi ei vor putea să se înţeleagă.

Este regretabil că în aceste jocuri participă CEC-ul. Pînă în prezent Comisia Electorală Centrală a închis ochii la toate încălcările comise. Deşi noi îi atenţionam mereu. Astăzi totul a devenit clar. În rezultat are de suferit poporul.

Anume din această cauză noi credem că aceste alegeri parlamentare vor deveni ultima şansă de readucere a Moldovei la normalitate, la stabilitate şi legalitate. Principala întrebare a acestui scrutin nu ţine de faptul cine va învinge — partidele de stînga sau de dreapta. Întrebarea este mult mai dură — va fi sau nu va fi statul Republica Moldova?! Partidul Comuniştilor a răspuns la această întrebare în cel mai hotărît mod: Moldova va exista! Moldova va fi un stat stabil şi prosper.

Stimaţi jurnalişti,

Situaţia în ţară este foarte complicată. Guvernarea, degradată din punct de vedere moral, a furat nu doar creditele, granturile şi proprietăţile statului, dar şi speranţa, încrederea în viitor.

Astfel, după cinci ani de distrugere de către Coaliţie a statului moldovenesc, după ce au sfîşiat ţara prin hoţii şi scandaluri de corupţie, partidele de la guvernare încearcă să-i preseze şi să-i ameninţe pe alegători.

Partidele din Coaliţie luptă cu opoziţia, luptă între ele. Guvernarea luptă cu poporul, cu tinerii şi cu bătrînii, cu credinţa şi Biserica. Au distrus relaţiile istorice, tradiţionale cu Rusia. Le-au adus în stare de conflict.

Pe care elemente se bazează campaniile electorale ale partidelor puterii? Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal aţîţă ura interetnică, îi sperie pe alegători cu războiul civil. Accentul este pus pe şantaj, ameninţări, pe crearea unei atmosfere tensionante în societate. Arhitecţii crizei de sistem, prin care trece Moldova, încearcă să distabilizeze situaţia, să inducă ţara în haos şi dezmăţ. Ei nici măcar nu ascund că au nevoie de instabilitate pentru a se menţine la putere, pentru a continua să fure nestingherit.

Aşadar, totul ce se întîmplă astăzi, toată agresiunea informaţională demonstrează că Coaliţia este în agonie, în isterie totală. Luptele interne dintre partidele puterii demonstrează că ei se tem. Ei toţi se gîndesc la un singur lucru: să fugă de responsabilitate şi deaceea caută ţap ispăşitor: tot felul de extremişti, terorişti, naţionalişti, unionişti, etc.

Guvernarea înţelege că pierde puterea, că le fuge terenul de sub picioare. Nu-i va slava nici semnarea grabnică a Acordului cu UE şi nici vizitele indesite ale euro-emisarilor. Prea scump a costat ţării guvernarea mafiotă şi coruptă: familii distruse, oameni plecaţi, bîtrîni înfometaţi, agricultură ruinată, sclavie economică şi financiară.

A venit timpul să-i alungăm de la guvernare. Aceasta trebuie să se întîmple pe 30 noiembrie. Partidul Comuniştilor este obligat să cîştige alegerile şi să facă ordine în ţară. Nici un partid de la guvernare, care şantajează alegătorii cu organizarea unui Maidan nu este şi nu va fi susţinut de popor. Cine va ieşi în stradă să protesteze alături de Filat sau de Lupu? Şi, în general, fiţi de acord: este cel puţin straniu cînd guvernarea, care este obligată prin lege să asigure exprimarea liberă şi paşnică a voinţei cetăţenilor, ameninţă cu proteste. Aceşti conducători de partide s-au încurcat definitiv.

Partidul Comuniştilor a fost, este şi va fi un partid al păcii, al stabilităţii, al concilierii naţionale. Noi nu vom permite ca Moldova să fie atrasă în diverse aventuri politice. Şi după 30 noiembrie noi vom asigura stabilitate şi dezvoltare în ţara noastră.

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Toţi candidaţii din partea Partidului Comuniştilor au traversat această campanie electorală în cel mai responsabil şi demn mod, au demonstrat un nivel înalt de pregătire şi competenţă. Noi am propus societăţii să continuăm proiectele “Satul Moldovenesc”, “40 de oraşe”. Noi garantăm independenţa şi supremaţia legii. Noi sîntem obligaţi să le readucem oamenilor încrederea în viitor. Noi sîntem obligaţi să întoarcem statul poporului. Noi ştim cum să o facem. Şi noi vom face aceasta.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pcrm.md