Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Mesajul Preşedintelui PCRM, V.Voronin, lansat in cadrul conferinţei de presă din 2 decembrie

|versiune pentru tipar| PCRM, 2 decembrie 2014 | 

De la bun început, permiteţi-mi să fac uz de resursele mediatice pentru a aduce sincere mulţumiri tuturor cetăţenilor care au votat pentru Partidul Comuniştilor. Tuturor celor care au rezistat presiunilor din partea puterii, nu s-au lăsat amăgiţi de promisiunile false, nu şi-au vîndut votul. Noi vom continua să vă apărăm interesele Dumneavoastră şi interesele statului nostru — Republica Moldova!

De asemenea, aş remarca faptul, că procesul electoral a decurs paşnic şi liniştit. Chiar dacă guvernarea a încercat în fel şi chip să-i sperie pe oameni cu fantoma extremismului, chiar dacă Coaliţia a încercat să provoace dezordini. În pofida tuturor încercărilor de a isteriza campania electorală, cetăţenii şi-au îndeplinit datoria demn.

Stimaţi jurnalişti,

În Moldova încă niciodată nu a fost o nebunie, un cinism şi o fărădelege mai mare decît cele pe care şi le-au permis guvernanţii în aceste alegeri. Pe tot parcursul campaniei electorale şi în ziua scrutinului. La etapa finală ei chiar s-au depăşit pe sine înşişi.

Cel mai mult s-a evidenţiat Comisia Electorală Centrală. Este un pas fără precedent să nu execuţi decizia finală a Curţii de Apel. Trebuie să urmeze pedeapsa. CEC-ul s-a făcut că nu observă încălcări în cazul participării ascunse în alegeri a unui bloc electoral. Se înscrie logic în schema de falsificare a rezultatelor scrutinului şi faptul că nu a lucrat registrul electronic al alegătorilor, care a costat bugetul 30 de milioane de lei.

Noi vom contesta deciziile CEC-ului la Curtea Constituţională. CEC-ul, pe parcursul acestei campanii electorale, a jucat partitura scrisă în oficiul Partidului Democrat, ignorînd toate protestele opoziţiei. CEC-ul a creat condiţii inegale pentru concurenţii electorali, luînd decizii doar în favoarea partidelor de la guvernare.

Aceste încălcări poartă nu doar caracter administrativ, dar şi penal. Astfel, noi propunem demiterea întregii componenţe a Comisiei Electorale Centrale şi atragerea la răspundere penală a lui Iurie Ciocan.

Stimaţi jurnalişti,

Începînd cu 2009 Coaliţia antipopulară a impus societăţii un sistem de valori false, a dezbinat în mod intenţionat cetăţenii ţării în două tabere: pro — Vest şi pro — Est. Noi am preîntîmpinat încă cu doi ani în urmă că această tendinţă este periculoasă, că societatea va fi radicalizată, iar Moldova va fi lipsită de perspective de dezvoltare. Dar liderii Coaliţiei, cu acordul tacit al patronilor occidentali, au dezbinat în mod artificial societatea cu un singur scop — de a se menţine, a se conserva la putere.

Astfel, alegerile actuale au semănat mai mult cu o alegere a vectorului de dezvoltare a Moldovei. Noi aşa şi nu am auzit propuneri concrete pentru soluţionarea multiplelor probleme interne şi externe cu care se confruntă ţara noastră. Ambele firme concurente au vorbit foarte mult despre UE şi Uniunea Vamală. Dar în descrierea priorităţilor Moldova practic a lipsit. Spre deosebire de ei, noi, Partidul Comuniştilor, în calitate de partid statalist, ne-am concentrat pe soluţionarea problemelor sociale, economice, de drept ale ţării noastre, pe păstrarea neutralităţii şi pe reintegrarea ţării.

Partidul Comuniştilor insistă pe executarea punctelor importante din programul nostru electoral. În Moldova trebuie să fie desfăşurat un referendum pentru determinarea vectorului extern de dezvoltare a ţării noastre. Noi insistăm pe realizarea programelor noastre sociale “Satul Moldovenesc” şi “40 de oraşe”. Noul Parlament este obligat să elaboreze o strategie comună de consolidare a societăţii şi de a o adopta în calitate de Lege.

Noi, Partidul Comuniştilor, nu aşteptăm nimic bun pentru ţară după această parodie la alegeri. Oare ultimii cinci ani ai acestei guvernări nu au demonstrat capacităţile lor? Noi nu credem că acest Parlament va fi funcţional. Aşa că imediat începem pregătirea pentru alegerile anticipate.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md