Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Cetăţenii primesc cu interes ideea Alegerii deschise a candidaţilor PDM pentru Parlament

|versiune pentru tipar| PDM, 19 septembrie 2014

Cetăţenii primesc cu interes ideea Alegerii deschise a candidaţilor PDM pentru Parlament şi solicită mai multă informaţie despre cum va avea loc acest proces. Este concluzia turneului Expresul Vocea Moldovei, care a arătat că iniţiativa democraţilor e salutată de oameni peste tot în ţară. Biroul Permanent al PDM, întrunit în şedinţă pe 18 septembrie a discutat stadiul de pregătire pentru exerciţiul programat pentru 28 septembrie, curent, şi a adoptat o serie de decizii necesare pentru buna lui desfăşurare.

Conducerea PDM a aprobat Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea Alegerii deschise a candidaţilor pentru Parlament. Acest document esenţial pentru transparenţa şi corectitunea scrutinului intern va fi transmis organizaţiilor teritoriale ale formaţiunii. Amintim că secţiile electorale vor fi amplasate în sediile teritoriale ale Partidului Democrat. Publicul larg, care va dori să consulte Regulamentul, îl va putea accesa în cel mai apropiat timp pe site-ul www.pdm.md.

Marian Lupu, Preşedintele PDM, în şedinţa Biroului Permanent a menţionat că inovaţia cu care vine partidul va însemna mult mai mult decât selectarea pretendenţilor la viitoarele mandate de deputat în Parlament. “Noi punem în practică un model, care va da un semnal putenic pentru implicarea cetăţenilor în politică. Oamenii trebuie să participe activ în luarea deciziilor, de la nivel de bloc şi de administraţie locală până la nivel de conducere de stat. Trebuie să punem punct modei vechi a conducătorilor care hotarăsc totul fără a lua în seamă opinia cetăţenilor. Noi trebuie să refacem şi să consolidăm încrederea cetăţenilor în statul Republica Moldova şi în clasa politică”, a declarat Marian Lupu.

De organizarea şi buna desfăşurare a Alegerii deschise a candidaţilor PDM este responsabilă Comisia Electorală a partidului, compusă din şapte membri şi condusă de către deputatul Sergiu Sîrbu, vicepreşedinte al Parlamentului. Comisia a primit mandatul Biroului Permanent pentru a emite instrucţiuni tehnice şi a coopta în procesul organizatoric reprezentanţii Organizaţiilor Teritoriale de partid. În cadrul şedinţei s-a reiterat, că nimeni, nici un for de conducere din PDM, indiferent de nivelul său ierarhic, nu are dreptul să ia decizii colegiale şi să dicteze membrilor de partid pe cine anume să voteze. Sensul Alegerii deschise constă anume în libertatea fiecărui participant la scrutin de a face cele 5 propuneri de candidaţi.

Totuşi, liderul formaţiunii, Marian Lupu, a avut un mesaj, care poate fi considerat un apel către cei care vor veni la sediile PDM pe 28 septembrie 2014: “Dreptul de a alege, de a face propunerile vă aparţine, dar vă îndemn să promovaţi cât mai multe femei pe lista electorală a partidului! Şi, desigur, să nu uitaţi de tineri.”

“Nimeni de la centru sau din teritoriu nu va da recomandări, cine pe cine să voteze, nu voi admite asemenea intervenţii. Dar tinerii şi, mai ales, femeile sunt încă slab reprezentaţi în politica moldovenească. Partidul Democrat s-a angajat să sprijine Familia, iar aceasta înseamnă să susţinem femeile, în primul rând. Vă chem să vă gândiţi, când alegem, şi să dovedim că PDM are încredere în femei, să ne reprezinte în Parlament”, a fost apelul lui Marian Lupu.

Sursa: www.pdm.md