Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Experţii democraţi au prezentat măsurile concrete prin care PDM va creşte Moldova!

|versiune pentru tipar| PDM, 13 octombrie 2014 | 

Partidul Democrat a prezentat, astăzi, Planul economic pentru creşterea Moldovei. Documentul conţine măsuri concrete de dezvoltare economică a ţării şi creştere a nivelului de trai pentru familii.

“Prezentăm un document care conţine principalele direcţii de creştere economică pe care le propunem. Avem măsuri pentru creşterea generală a economiei, pe care le vom realiza simultan cu susţinerea concretă a agricultorilor şi cu dezvoltarea europeană a satelor şi oraşelor ţării”, a declarat preşedintele PDM Marian Lupu, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o alături de democraţi din Guvern, responsabili de domenii reale ale economiei — Pavel Filip, Vasile Botnari, Marcel Răducan, Octavian Calmîc şi Tudor Copaci.

Preşedintele PDM a explicat că pentru creşterea bunăstării financiare a fiecăruia, măsurile propuse urmăresc susţinerea puternică a micilor afaceri de familie şi investiţiile în tineri, ca ei să îşi poată găsi un loc de muncă potrivit, bine plătit, acasă. “Condiţiile create pentru a câştiga mai bine în Moldova, a trăi mai bine în Moldova nu se măsoară doar în bani — ele trebuie să aducă înapoi acasă sutele de mii de cetăţeni ai noştri, care muncesc peste hotare, mamele, taţii, copiii pe care îi vrem aici, acasă, în Moldova”, a mai spus Marian Lupu.

Partidul Democrat din Moldova a ales să pornească în campania electorală prezentând public măsurile economice concrete prin care democraţii doresc să crească economia şi nivelul de trai din ţără. Aceste măsuri se află la baza mesajului central al PDM: “Creştem Moldova”.

“Adversarii Partidului Democrat în această campanie sunt regresul, crizele, conflictele, extremismul, violenţa. Iată de ce chemăm să fie susţinut Planul economic al PDM”, a declarat liderul PDM.

Serviciul de presă al PDM

PLANUL ECONOMIC PENTRU CREŞTEREA MOLDOVEI

Vă prezentăm în continuare cele mai importante direcţii cuprinse în PLANUL ECONOMIC dedicat creşterii economiei şi nivelului de trai în Republica Moldova.

1. MAI MULTE INVESTIŢII ÎN ECONOMIE

Economia ţării noastre are perspective bune de viitor. Creşterea economică a ţării depinde însă extraordinar de mult de abilitatea de a atrage investiţii străine în industrie şi în domenii dintre cele mai diverse. PDM este cel mai capabil partid să garanteze un mediu economic stabil, atractiv şi profitabil PENTRU CREŞTEREA GENERALĂ A ECONOMIEI.

Credem că e posibil ca Republica Moldova să atragă 1 miliard de euro pe an ca investiţii străine şi vom lucra pentru a atinge acest obiectiv concret.

PDM va acorda facilităţi pentru firmele care angajează tineri, în special absolvenţi de studii superioare şi şcoli profesionale. Astfel, în primii trei ani de la angajarea tinerilor specialişti, statul va asigura impozitul către fondul asigurărilor sociale pentru fiecare tânăr angajat. Această măsură va încuraja angajarea tinerilor specialişti în domeniile potrivite, cu contracte de muncă.

În acelaşi timp, PDM propune ca până la 12% din veniturile firmelor să fie scutite de impozit dacă investesc în cercetare şi dezvoltare. Vom stimula în acest fel crearea de noi locuri de muncă.

PDM susţine simplificarea semnificativă a sistemului fiscal. Vom comasa impozitele aferente pentru a face mai uşoară relaţia contribuabililor cu Fiscul.

2. MAI MULT PENTRU AGRICULTURA MOLDOVEI

Agricultorii noştri merită mai mult. Ei merită să primească şansa de a produce şi de a exporta mai mult — atât în Vest, cât şi în Est. PDM vrea le asigure AGRICULTORILOR MOLDOVENI şansa de a-şi promova produsele pe toate pieţele lumii.

De aceea susţinem cota redusă de 8% pentru TVA în agricultură şi în domeniul procesării primare a produselor agricole.

Pe lângă acest lucru şi pentru a stimula afacerile în agricultură, PDM va iniţia un program centralizat pentru ca, pe parcursul unui an de zile, să se facă măsurarea concretă şi fixă a bonităţii pământului fiecărui proprietar. Ulterior, vom introduce impozitul unic în agricultură (în dependenţă de gradul de hectare de bonitate). Acest impozit unic va asigura corectitudinea impozitărilor, astfel ca toţi proprietarii de pământuri să fie favorizaţi.

Pentru a stimula investiţiile tinerilor în agricultură, vom lansa Programul Tânărul Fermier, destinat tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani. Fiecare tânăr care vrea să deschidă o afacere în agricultură va primi un grant nereambursabil de 10.000 de euro pentru investiţii.

Pentru a asigura un plus de venituri persoanelor în etate, vom introduce Programul Renta Agricolă minimă garantată de stat, prin care fiecare proprietar de teren agricol care a depăşit vârsta de 65 de ani şi îşi arendează pământul minim 5 ani unui tânăr antreprenor — va primi o rentă agricolă anuală de 1.000 de lei pe hectar, din bugetul de stat.

În acelaşi timp, vom face eforturi pentru deschiderea în continuare a pieţelor externe pentru produsele agricole moldoveneşti prin negocierea acordurilor de comerţ liber cu noi state şi prin punerea în valoare la maximum a Acordului de Asociere Moldova — Uniunea Europeană.

3. DEZVOLTAREA SATELOR ŞI ORAŞELOR: INFRASTRUCTURĂ EUROPEANĂ

PDM îşi asumă cel mai curajos rol în dezvoltarea satelor şi oraşelor Moldovei. Noi suntem primii care spunem că, pentru a avea creştere economică în viitor, este necesar să investim mai mult în drumurile Moldovei. PDM vrea să aducă infrastructura din SATELE ŞI ORAŞELE ŢĂRII la nivel european.

Prioritatea următorilor ani va fi reabilitarea drumurilor locale, asigurând astfel conectarea mai bună a satelor noastre cu centrele raionale şi cu capitala ţării. PDM propune ca 1 miliard de lei să fie investiţi anual pentru modernizarea drumurilor locale.

În acelaşi timp, infrastructura educaţională, sanitară şi socială este crucială pentru bunăstarea oamenilor Moldovei. Din bugetul de stat vom aloca fonduri pentru deschiderea sau modernizarea de creşe şi grădiniţe în fiecare localitate şi pentru renovarea maternităţilor din fiecare centru raional.

Din fondurile pentru dezvoltare regională vom finanţa cu 15.000 lei fiecare gospodărie în parte, pentru reconstrucţia anuală a 5.000 gospodării din spatiul rura, astfel încât, treptat, cei mai defavorizaţi dintre moldoveni să aibă condiţii mai bune de locuit.

Pentru dezvoltarea armonioasă a tinerei generaţii, ocrotirea sănătăţii copiilor şi asigurarea siguranţei lor, PDM susţine introducerea unui program de stat pentru crearea a 5.000 de locuri de joacă, agrement şi întremare a sănătăţii pentru copii.

4. SUSŢINERE PUTERNICĂ PENTRU MICILE AFACERI DE FAMILIE

PDM oferă tot sprijinul său pentru ca AFACERILE DE FAMILIE şi micile afaceri să devină o opţiune reală pentru fiecare.

Pentru a stimula deschiderea micilor afaceri şi crearea de locuri de muncă, PDM propune scutirea totală de impozit pe profit pentru primii 3 ani de funcţionare ai oricărei întreprinderi mici şi mijlocii nou înfiinţate.

În acelaşi timp, propunem reducerea fiscalităţii pentru persoanele fizice. Susţinem introducerea unei singure cote de impozitare a persoanelor fizice — cota de 12%. Acest impozit va cuprinde toate taxele locale, inclusiv impozitul pe venit, şi va rămâne în bugetele locale — pentru a stimula dezvoltarea regională.

De asemenea, PDM va scuti veniturile persoanelor fizice aflate sub minimul de existenţă (1.350 lei) de plata impozitului pe venit.

Orice cetăţean al Republicii Moldova care se întoarce din străinătate şi vrea să investească cel puţin 10.000 de euro într-o afacere în ţară va primi din partea statului un grant nerambursabil de minim 10.000 euro pentru investiţii suplimentare.

Orice întreprindere mică şi mijlocie nou-înfiinţată va avea posibilitatea să obţină un credit bancar de maxim 10.000 euro, a cărui dobândă va fi subvenţionată de stat.

5. LOCURI DE MUNCĂ POTRIVITE ŞI BINE PLĂTITE

Investim în Moldova, ceea ce înseamnă că investim în TINERI. PDM vrea locuri de muncă potrivite şi bine plătite pentru tineri, ca ei să îşi construiască un viitor aici, acasă.

Vom asigura finanţări sporite pentru recalificarea forţei de muncă, precum şi pentru instruirea tinerilor dornici să-şi deschidă propriile afaceri.

Ne vom asigura ca tinerii să poată beneficia de burse private pentru realizarea studiilor, în domeniile cele mai căutate pe piaţa muncii.

Vom asigura programe şi parteneriate cu mari companii internaţionale, unde tinerii să poată face practică.

Vom deschide centre de consultanţă în afaceri, pentru ca cei tineri să poată beneficia de consultanţă concretă pentru viitor.

Sursa: www.pdm.md