Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

PDM: Agresiunea ca metodă de campanie a boschetarilor politici trebuie să fie barată de organele responsabile ale statului

|versiune pentru tipar| PDM, 21 octombrie 2014

Partidul Democrat din Moldova consideră că manipulările lui Sergiu Mocanu şi teatrul isteric de auto-victimizare nu merită un răspuns politic, ci trebuie să fie apreciate şi sancţionate pe cale legală. Am documentat încălcări repetate din partea acestei grupări cu tentativele de a provoca altercaţii şi ciocniri fizice cu cetăţenii la evenimentele electorale ale PDM, succesiv, în mai multe localităţi. De asemenea, atragem atenţia la mesajul de instigare la ură şi violenţă, lansat de această pseudo-formaţiune. Este o manieră ilegală, caracteristică boschetarului politic Sergiu Mocanu, dar care trebuie să-şi primească aprecierea din partea organelor electorale, a celor de drept şi a celor judiciare.

În acest context, PDM a decis să aplice exclusiv metodele legale de răspuns şi a atacat acţiunile agresive printr-o sesizare bine documentată la Comisia Electorală Centrală. În document sunt argumentate încălcările repetate ale legislaţiei electorale de către Mişcarea Antimafie. Menţionăm, că această contestaţie a fost depusă după ce, în două ocazii diferite, candidatul Sergiu Mocanu şi mai mulţi colegi ai acestuia, aflaţi în vizibilă stare de ebrietate, au încercat să instige la violenţă cetăţenii care participau alături de PDM la evenimente electorale: la Cantemir, în 18 octombrie, şi la Nisporeni, în 19 octombrie. PDM face apel la aplicarea legii în cazul concurenţilor electorali şi sancţionarea Mişcării Antimafie pentru încălcarea Codului Electoral şi a legislaţiei privind întrunirile. De asemenea, PDM va depune o cerere în instanţa de judecată pentru a fi luate măsurile legale, inclusiv, nominal în privinţa persoanelor identificate din grupul de huligani al lui Mocanu. Toţi cei care sunt atraşi în asemenea acţiuni josnice şi ilegale, care încalcă dreptul şi demnitatea cetăţenilor, a alegătorilor, în primul rând, trebuie să cunoască articolele de referinţă ale Codului contravenţional.

În acest fel, PDM doreşte să asigure corectitudinea desfăşurării campaniei electorale şi să transmită un mesaj clar: cetăţenii merită trataţi cu respect de către toţi concurenţii electorali iar acţiunile destabilizatoare, instigările la violenţă şi provocările în societate trebuie oprite.

Repetăm, PDM nu va comenta politic aceste provocări la care sunt supuse echipele noastre în teritoriu. Considerăm că aprecierile trebuie date de organele responsabile de asigurarea ordinii publice şi de către cetăţeni.

Sursa: www.pdm.md