Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Pavel Filip: Simplificăm sistemul fiscal şi investim în tineri

|versiune pentru tipar| PDM, 21 octombrie 2014

“Nu sunt teoretician, cunosc nu din auzite despre problemele producătorilor autohtoni şi a muncitorilor. Am lucrat la producere peste 20 de ani. Pentru soluţionarea principalelor probleme, echipa PDM propune un plan concret de creştere economică”, a spus Pavel Filip, preşedintele Organizaţiei Municipale PDM Chişinău, ministru degrevat al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la întâlnirea cu angajaţii întreprinderii “Zorile”.

PDM propune ca până la 12% din veniturile firmelor să fie scutite de impozit dacă investesc în cercetare şi dezvoltare. Această măsură va stimula crearea de noi locuri de muncă.

Totodată, PDM susţine simplificarea semnificativă a sistemului fiscal. “Vom comasa impozitele aferente pentru a face mai uşoară relaţia contribuabililor cu Fiscul. Antreprenorii vor beneficia de un sistem fiscal simplificat şi un teren favorabil pentru extinderea afacerilor”, a precizat Pavel Filip.

Democratul a menţionat că deja pentru relansarea economică, în domeniul industriei tehnologiei informaţiei, a fost propus proiectul legii despre IT parcuri, care prevede introducerea unui impozit unic de 12% din vânzări. “Iar acest model economic ar putea fi aplicat şi în alte domenii, la scară naţională”, a adăugat Pavel Filip.

Oamenii prezenţi la întâlnire au salutat această iniţiativă, spunând că îşi doresc locuri de muncă acasă şi salarii decente. În special, ei s-au arătat îngrijoraţi de lipsa locurilor de muncă pentru tineri, care după facultate sunt nevoiţi să plece peste hotare. În replică, Pavel Filip a vorbit despre necesitatea revederii programului de studii, astfel ca să fie pregătiţi specialişti solicitaţi pe piaţa de muncă. “De exemplu, în sectorul IT se resimte un deficit acut de braţe de muncă, în condiţiile în care salarialul în domeniu este unul dintre cele mai înalte pe economie”, a arătat ministrul degrevat al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Întâlnirea de astăzi a avut loc în cadrul consultării naţionale cu cetăţenii, iniţiate de Partidul Democrat în satele şi oraşele din ţară pentru a include în programul electoral al formaţiunii soluţii pentru bunăstarea cetăţenilor.

Sursa: www.pdm.md