Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Soluţie inedită a PDM: a doua pensie pentru agricultori!

|versiune pentru tipar| PDM, 25 octombrie 2014

Pentru a asigura un plus de venituri persoanelor în etate de la sat, Partidul Democrat va introduce Programul Renta Agricolă minimă garantată de stat. Anunţul a fost făcut de către liderul democrat Marian Lupu în cadrul Forumului PDM din Ştefan Vodă, care a avut loc în satul Volintiri.

În cadrul Forumului, Marian Lupu a înmânat carnetele de partid pentru aproape 700 de noi membri. “Mă bucur că aici, în raionul Ştefan Vodă echipei Partidului Democrat s-a alăturat un număr mare de persoane tinere. Vrem să îi ajutăm pe cei tineri să revină în agricultură, dar nu uităm să îi sprijinim pe buneii noştri, care nu mai au forţa de a lucra pământurile sau nu au cu ce plăti lucrul pământului”, a spus Marian Lupu.

Preşedintele PDM a explicat esenţia măsurii propuse de specialiştii democraţi. “Cei care au peste 65 de ani şi nu-şi mai pot lucra pământurile, le pot arenda unui tânăr antreprenor şi să primească de la stat 1000 de lei pentru fiecare hectar în plus faţă de arenda. Noi astfel le oferim bătrânilor noştri de la ţară ceea ce s-ar putea numi practic o a doua pensie”, le-a spus oamenilor Marian Lupu.

Ideea unei rente agricole a fost primită pozitiv de locuitorii satului Cioburciu, unde echipa democraţilor a ajuns astăzi cu Expresul Democrat. “Bătrânii nu au posibilitatea să-şi prelucreze pământurile, care stau pârloagă şi nu le aduc venituri, iar pensia le este insuficientă pentru trai. Este o idee foarte bună, am auzit că s-a aplicat şi în alte ţări şi a avut succes”, a spus un fermier din Cioburciu în discuţiile cu Marian Lupu.

În cadrul întâlnirilor democraţilor care au avut loc în raionul Străşeni, agricultorii au menţionat şi necesitatea protecţiei faţă de diferite riscuri. “An de an ne confruntăm cu diverse calamităţi. Dacă nu este secetă, e grindină sau îngheţ. Iar noi înregistrăm pierderi care ne aruncă la pământ şi nu ne putem reveni încă mult timp”, a spus un tânăr fermier din satul Micăuţi în discuţiile cu deputatul PDM Raisa Apolschi. Aceasta l-a asigurat pe tânăr că, “indiferent dacă este vorba de secetă, de inundaţii, de blocaje la export sau de căderea bruscă a preţurilor, statul trebuie să aibă la dispoziţie mecanisme financiare prin care să le vină în ajutor. Partidul Democrat susţine ca agricultorii din toată Moldova să primească în mod just compensaţii pentru pierderile suferite”.

Amintim că democraţii se află în turneu naţional în satele şi oraşele Moldovei pentru a se consulta cu cetăţenii despre măsurile care necesită a fi întreprinse pentru asigurarea bunăstării populaţiei. Propunerile şi iniţiativele oamenilor, adunate în cadrul Expresului PDM se vor regăsi în agenda priorităţilor formaţiunii după alegerile din 30 noiembrie.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md