Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Partidul Democrat va păstra instutuţiile medicale şi va moderniza sectorul de sănătate din Moldova

|versiune pentru tipar| PDM, 3 noiembrie 2014

“Partidul Democrat se opune închiderii de spitale în republică şi susţine modernizarea sectorului de sănătate din Moldova”, a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu, în cadrul întâlnirii cu angajaţii spitalului Sfânta Treime din capitală.

“Sistemul de sănătate este extrem de important pentru orice ţară, iar PDM acordă o atenţie deosebită medicinei. Noi am lansat la finele săptămânii trecute platforma electorală, în care un capitol important este dedicat acestui sector”, a spus Marian Lupu, răspunzând la întrebarea lucrătorilor medicali, care s-au arătat îngrijoraţi de unele aspecte ale reformei sistemului de sănătate.

“Spitalele trebuie să fie mai bine dotate cu dispozitive şi tehnologii performante care să poată oferi tratamente medicale mai bune şi mai eficiente. Credem că ţara trebuie să aibă 3 centre de excelenţă în medicină, pentru nord, centru şi sud, în care pacienţii să fie trataţi la nivel internaţional”, a declarat liderul democrat, subliniind că accentul major trebuie pus pe accesibilitatea serviciilor medicale pentru toţi cetăţenii.

Un alt subiect abordat de către medici ţine de majorarea salariilor operată în sistem din iulie 2014, care a avut un efect invers. “Cu regret, în urma aplicării legii privind majorarea salariului tarifar, în realitate, prin reducerea altor adaosuri, venitul lunar a angajaţilor din domeniul sănătăţii s-a micşorat. Consider că a fost interpretată eronat legea, din care motiv personal am insistat pe modificarea acesteia”, a spus Lupu, subliniind că măsurile propuse de PDM vizează majorarea reală a salariilor în medicină.

Liderul democrat a mai spus că Partidul Democrat va pune accent pe majorarea fondurilor pentru diagnosticare şi analize medicale, deoarece consideră că este mai uşor şi mai ieftin să previi o boală decât să o tratezi. În acest scop, potrivit lui Marian Lupu, PDM propune realizarea unui program de analize gratuite la nivel naţional care să aibă drept scop determinarea stării de sănătate a populaţiei.

Amintim că, Partidul Democrat din Moldova şi-a elaborat Platforma electorală pentru alegerile din 30 noiembrie în baza consultărilor cu cetăţenii. Potrivit documentului, viziunea PDM se concentrează în jurul ocrotirii familiilor, prin garantarea creşterii condiţiilor de trai pentru cetăţeni din satele şi oraşele ţării.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md