Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc: Moldova, un punct important pe axa Washington-Bruxelles-Moscova

|versiune pentru tipar| PDM, 18 noiembrie 2014

În anii următori, pe parcursul integrării sale în Uniunea Europeană, Moldova va trebui să ţină cont de efectele crizei economice mondiale. Trebuie să ştim să ne ferim de aspectele negative, respectiv să folosim la maxim oportunităţile. Fără a exagera, putem spune că Republica Moldova are capacitatea de a fi un punct important de contact între două lumi considerabil diferite.

Nu există dubiu că Moldova va putea juca un rol esenţial în privinţa modului în care se vor dezvolta relaţiile dintre Washington, Bruxelles şi Moscova, în următorii ani. Însă, înainte de toate, Republica Moldova trebuie să rămână o ţară cu stabilitate politică, socială şi macro-economică.

Pentru aceasta, alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi determinante. Pe 30 noiembrie, înfruntarea va fi între forţele ordinii şi stabilităţii, pe de o parte, respectiv forţele dezordinii şi dezbinării, de cealaltă parte. Partidul Democrat din Moldova este determinat să promoveze stabilitatea şi se opune tuturor extremiştilor, fie ei de dreapta sau de stânga.

Unde este Republica Moldova astăzi?

În primul rând, Republica Moldova are o şansă reală de a adera la Uniunea Europeană. Moldova este unică din acest punct de vedere, fiind singura ţară care va adera la UE cu capacitatea de a adapta eficient valorile a două lumi diferite: lumea slavă, cu specificul preponderent post-sovietic, şi lumea occidentală, cu valorile puternice ale democraţiei participative. Moldova va fi capabilă să unească, să conecteze şi să susţină interesele comune atât ale Rusiei, cât şi ale Uniunii Europene.

Creşterea economică a Moldovei a fost de 8.9%, cea mai mare din toată Europa — de la Atlantic la Urali — în 2013. Cu un guvern democrat, putem să menţinem ritmuri de creştere asemănătoare şi în următorii ani. E perfect posibil ca ţara noastră să-şi dubleze produsul intern brut în decurs de un deceniu.

Care este potenţialul de creştere al Moldovei?

Pentru a calcula asta, trebuie să răspundem întâi la câteva întrebări fundamentale: Care sunt pilonii dezvoltării economice? Cum vom valorifica atuurile Moldovei — poziţionarea geopolitică şi mentalitatea moldovenilor? Ce model economic să adoptăm noi, moldovenii, pentru a reuşi?

Răspunsurile mele pornesc de la identificarea oportunităţilor Moldovei: potenţialul geopolitic al ţării, resursele umane valoroase, capacitatea de negociere, multiculturalismul. Răspunsurile mele pornesc din experienţa anterioară a ţărilor care au aderat la UE şi, pe de altă parte din ceea ce trebuie să facă ţările membre în prezent pentru a se relansa economic.

Iată un exemplu clar. Între 2002 şi 2006, Slovacia a urcat pe locul 32 în clasementul Ease of Doing Business al Băncii Mondiale, care măsoară libertatea mediului de afaceri. Creşterea economică a Slovaciei a fost impulsionată semnificativ de pregătirea aderării şi de aderarea la UE. Ne putem aştepta la un parcurs similar şi pentru Moldova. Noi am semnat Acordul de Asociere la UE, pe care Parlamentul European l-a ratificat. Dacă după 30 noiembrie, partidele pro-europene vor rămâne la putere, vom avea reuşite economice similare.

În plus, dacă ne uităm la ultimul raport al Băncii Mondiale, din 2014, vedem Republica Moldova înregistrează un avans de 19 poziţii faţă de anul precedent. Vorbim de cifre concrete, verificabile. Suntem înaintea Croaţiei şi Ciprului, ţări membre ale Uniunii Europene. Acest lucru atrage cu siguranţă atenţia investitorilor şi îi va determina pe unii dintre ei să includă Republica Moldova în planurile lor de afaceri.

Obiectivul meu personal este ca, aşa cum Slovacia era numită de Steve Forbes paradisul investitorilor, sau Tigrul Tatrei, tot aşa Forbes să numească Moldova tigrul economic din vecinătatea UE.

Ce avem de făcut în plan intern?

Lista e lungă, dar nu e nimic de nerealizat: întărirea statului de drept, justiţie independentă (pact naţional), combaterea corupţiei, dezvoltarea agriculturii (condiţie obligatorie), creştere economică bazată pe export de produse prelucrate (nu pe remitenţe ca acum), mediu de afaceri prietenos (care va facilita atragerea investiţiilor străine, va genera locuri de muncă stabile şi dezvoltarea infrastructurii), simplificarea sistemului de taxare servicii de calitate pentru populaţie, reformarea clasei politice (nu poate fi amânată), combaterea evaziunii fiscale, debirocratizare.

Ce avem de făcut în relaţia cu UE?

Intrarea în vigoare a Zonei Libere de Schimb Aprofundat şi Cuprinzător poategenera un boom de interes pentru investitorii străini. Dispariţia completă a oricăror bariere în comerţul cu Uniunea Europeană, alături de oferta de forţă de muncă calificată şi la costuri mult reduse faţă de cea din statele europene, precum şi mediul de afaceri prietenos — vor da Moldovei şansa să accelereze în dezvoltarea economică şi socială. Aceste noi investiţii vor redresa balanţa comercială şi vor susţine moneda naţională, vor creşte productivitatea agricolă şi dezvoltarea sectorului producţiei industriale. Şi, mai ales, vor da o şansă pentru viitoarea generaţia europeană a Moldovei, să trăiască într-o ţară cu adevărat democratică, într-un cadru normal pentru un stat din secolul XXI.

Nici eu, nici Partidul Democrat din Moldova, nu plecam de la ideea că Moldova trebuie să se integreze în UE la o dată anumită, dar trebuie să reuşim să dezvoltăm ţara cât mai rapid, iar aderarea va deveni posibilă. Noi, moldovenii, avem o vorbă: hai să hrănim întâi vaca şi să nu ne îngrjim deocamdată de viţelul care-o să vină.

Sursa: www.plahotniuc.md