Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Cu PL în familia NATO şi UE! Partidul Liberal s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar| PL, 26 octombrie 2014 | 

UNIŢI în familia NATO şi UE! Astăzi, 26 octombrie 2014, Partidul Liberal s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie anul curent.

Evenimentul a fost deschis prin onorarea Imnului Republicii Moldova, Limba Noastră, Imnul Partidului Liberal, Libertatea — floare a speranţei, şi pentru prima dată în R. Moldova, Imnul NATO.

Ulterior, ansamblul “Plăieşii”, condus de Nicolae Gribincea, a interpretat mai multe cântece patriotice, ansamblu care promovează autenticitatea spiritului românesc peste tot în lume.

Evenimentul de lansare a Partidului Liberal în campania electorală a fost moderat de Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL). În alocuţiunile sale, dânsa a accentuat: “Trăim timpuri istorice! Avem de trecut un moment crucial — alegerile din 30 noiembrie. Cetăţenii Republicii Moldova vor decide unde vom merge cu toţii — vom adera la Uniunea Europeană, să facem parte din marea familie a popoarelor europene, sau vom merge în Uniunea Vamală. PL a promovat dintotdeauna dimensiunea europeană pentru Republica Moldova. Drumul european va fi o reuşită doar cu Partidul Liberal. Pentru noi drumul european înseamnă drumul păcii, securităţii şi bunăstării. Cu PL în familia NATO şi UE!”

În aplauzele frenetice, candidaţii pe lista Partidului Liberal la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova au urcat pe scenă.

În continuare, Ion Apostol, Secretarul General al Partidului Liberal, candidat PL la funcţia de deputat, a prezentat paşaportul Partidului Liberal. “O vorbă din bătrâni spune: «Cine nu-şi cunoaşte trecutul, nu v-a putea sa-şi construiască viitorul». Iata de ce vin astăzi, aici, pentru a spune încă odată cine suntem noi, Partidul Liberal, de unde venim şi încotro mergem. De-aici vine necesitatea de a face lumină asupra istoriei şi identităţii Partidului Liberal. Vă prezint paşaportul Partidului Liberal, care spune clar lucrurilor pe nume” — a început discursul Secretarului General al Partidului, Ion Apostol.

“PL este partidul românilor moldoveni din R. Moldova, a tinerilor şi a oamenilor activi, care mişcă societatea înainte!” — a accentuat dl Apostol.

Despre realizările Partidului Liberal, în special despre realizările Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a vorbit Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte al PL, ex-ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

“În septembrie 2009, când am fost numit în fruntea unui minister care nici nu exista, 85% din drumuri erau în stare proastă şi foarte proastă, fondul rutier primea anual 240 mln lei, iar investiţiile străine erau doar în imaginaţia unora. Drumurile erau reparate doar în rapoartele trimise lui Voronin, iar cele mai noi utilaje de întretinere a drumurilor erau de prin anii ’80. Aceeaşi situaţie era în toate domeniile coordonate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Pentru a schimba situaţia era nevoie de modificarea legislaţiei şi de schimbarea priorităţilor. Astăzi putem spune că am reuşit şi că anume noi am fost cei care am început modernizarea infrastructurii şi reforma în toate domeniile. Au fost modificate zeci de legi şi adoptate unele noi, aprobate planuri de acţiuni în fiecare domeniu separat” — a menţionat Anatol Şalaru.

“Cu bani mulţi poate obţine rezultate bune oricine, dacă nu-i fură, cu bani puţini, însă, doar liberalii, pentru că noi suntem un partid pentru cauză şi pentru oameni! Soarta tineretului şi a sportului din Republica Moldova este legată nemijlocit de 30 noiembrie, zi în care se va decide încotro mergem: spre Uniunea Europeană sau spre Uniunea Vamală. Avem viitor doar în cadrul UE şi NATO! Împreună cu PL în familia NATO şi UE!” — a menţionat Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, candidat PL la funcţia de deputat, ex-ministru al Tineretului şi Sportului.

“În sport am obţinut cele mai frumoase succese de la independenţa Republicii Moldova până în prezent”, a mai accentuat Ion Cebanu. Dânsul a enumerat o serie de realizări ale Ministerului Tineretului şi Sportului în perioada când exercita funcţia de ministru.

Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chişinău, a vorbit despre realizările Primăriei Chişinău. “Un primar tânăr — o capitală europeană! Aşa am început acum 10 ani. De fapt, am continuat ceea ce s-a început în anii ’88-’89, lupta pentru Limbă, Alfabet, Unire!” — aşa şi-a început discursul Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal.

Dânsul a menţionat principalele realizări ale echipei liberale pe plan naţional, dar şi realizările echipei liberale de la Primăria mun. Chişinău din 2007 până în prezent.

“După cinci ani de Parlament, după ce am fost la putere, dar şi în afara acesteia, constat şi declar cu mâna pe inimă că cele mai mari probleme ale Republicii Moldova au fost şi rămân a fi independenţa justiţiei, sau mai exact lipsa de independenţă a justiţiei, şi gradul mare, dar mare de tot, al corupţiei.

[…] Dacă un politician este coruptibil şi este de vânzare şi poate fi cumpărat de orice afacerist, cu siguranţă, acest politician poate fi cumpărat şi cu ruble ruseşti de către serviciile ruse, pentru a-şi trăda ţara. Partidul Liberal, a promovat mereu şi va susţine în continuare, intervenţiile chirurgicale imperioase, inclusiv pentru reforma justiţiei şi luptei cu corupţia, în vederea schimbării la faţă şi la conţinut a sistemului de drept din Republica Moldova, în detrimentul unor modificări insignifiante şi mereu amânate sau prea mult întârziate. Sunt absolut sigur că DOAR prezenţa masivă a Partidului Liberal în următoarea formulă de guvernare este unica garanţie pentru a cataliza asanarea justiţiei şi eradicarea corupţiei, ceea ce va permite Republicii Moldova să se urnească din loc, odată aplicat modelul românesc de luptă anticorupţie” — acesta este un fragment din discursul lui Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, ţinut la lansarea Partidului Liberal în campanie.

Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, Preşedinta OFL, care a fost şi moderatoarea evenimentului dedicat lansării Partidului Liberal în campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, şi-a axat discursul pe politica externă a Partidului şi integrarea europeană.

“Politică externă a PL se va axa pe protejarea intereselor Republicii Moldova, pe construcţia unor alianţe şi parteneriate externe în măsură să garanteze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului, aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

Integrarea europeană este pentru Partidul Liberal obiectivul major în politică să internă şi externă, promovat cu consecvenţă şi determinare. Vom depune eforturi pentru a avansa în relaţiile speciale cu partenerii strategici, pe calea europenizării şi dezvoltării Republicii Moldova. PL optează pentru dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, prin cooperarea cât mai amplă cu UE într-un şir vast de domenii de interes comun, inclusiv în domeniile de bună guvernare, justiţie, libertate şi securitate, integrare comercială şi cooperare economică sporită, politică de încadrare în câmpul muncii şi socială, management financiar, administrare publică şi reforma serviciului public, participarea societăţii civile, dezvoltarea instituţională, reducerea sărăciei şi dezvoltarea durabilă”, a menţionat Corina Fusu în discursul său.

Cuvântul de încheiere a evenimentului l-a avut Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal. Susţinut cu aplauze de echipa liberală, Preşedintele Partidului Liberal a exclamat cu fermitate: “Eu votez Partidul Liberal! Şi vă sfătuiesc şi pe Dumneavoastră să faceţi acelaşi lucru!”

“PL nu este un partid care a venit în situaţii comode şi pentru comodităţi personale sau de partid, Partidul Liberal este veriga principală a românilor moldoveni de pe teritoriul ocupat de Rusia sovietică şi PL trebuie să ducă la bun sfârşit această luptă sfântă pentru libertatea şi unitatea neamului nostru! Onoarea partidului este pacea, libertatea, bunastarea, lumina, dragostea, fericirea neamului. Mândriţi-vă!

200 de ani Rusia ţaristă, sovietică, aşa-zisă «democratică» a încercat să ne distrugă ca neam, ca ţară, dar n-a reuşit şi nu va reuşi. Sângele nostru e mult mai puternic decât tancurile lor! Omul trăieste atunci când în sufletul lui bate inima adevărului, dreptăţii, libertăţii şi unităţii familiei neamului său” — a mai menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL şi-a încheiat discursul cu un îndemn pentru liberali: “Şi noi trebuie să facem aşa încât cetăţenii să voteze Partidul Liberal, apoi pentru celelalte partide proeuropene. Doar aşa putem continua construcţia drumurilor, canalizării, iluminării, doar aşa putem creşte economia! Doar în cadrul UE şi NATO putem avea o economie funcţională! Nu în cadrul Uniunii Vamale!

Cu PL în lupta pentru LIBERTATE!
Cu PL în lupta pentru DREPTATE!
Cu PL în lupta pentru BUNĂSTARE!
Cu PL în lupta pentru VICTORIE!
Cu PL în familia NATO şi UE!
Victorie Partidului Liberal! Victorie Republicii Moldova!
VOTĂM PL! VOTĂM NATO ŞI UE!”

Alocuţiuni au mai avut Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL, candidat PL la funcţia de deputat, Veronica Herţa, Vicepreşedintă PL, Preşedinta Organizaţiei Teritoriale PL Buiucani, candidată PL la funcţia de deputat, Elena Prus, Vicepreşedintă OFL, candidată PL la funcţia de deputat, Eugeniu Sălcuţan, Primarul s. Mereni, Anenii Noi, candidat PL la funcţia de deputat, Vasile Hâncu, candidat PL la funcţia de deputat. Discursurile acestora le găsiţi ataşate mai jos.

La sfârşitul evenimentului dedicat lansării Partidului Liberal în campania electorală pentru alegerile parlamentare din acest an liberalii au onorat Imnul Uniunii Europene şi Imnul României “Deşteaptă-te, române”.

Discursul D-lui Apostol, Secretar General al PL, candidat PL la funcţia de deputat în Parlament

Partidul Liberal — 21 de ani de luptă pentru Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare!

Stimaţi Liberali! O vorbă din bătrâni spune: Cine nu-şi cunoaşte trecutul, nu v-a putea sa-şi construiască viitorul. Iata de ce vin astăzi, aici, pentru a spune încă o dată cine suntem noi, Partidul Liberal, de unde venim şi încotro mergem. De-aici vine necesitatea de a face lumină asupra istoriei şi identităţii Partidului Liberal. Vă prezint paşaportul Partidului Liberal, care spune clar lucrurilor pe nume.

Dragi Liberali!

În aceşti ani de zbucium, noi, Liberalii, am avut parte de urcuşuri şi coborâri, de victorii şi trădări, dar, până la urmă, Partidul Liberal — echipa lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, am rezistat şi am consolidat echipa partidului.

Nu mor caii când vor câinii!

Fraţilor, astăzi ne aflăm într-un moment crucial pentru destinul nostru. Şi noi, Liberalii, nu avem dreptul să ratăm această şansă istorică: vrem aderarea Republicii Moldova la NATO, vrem integrarea Republicii Moldova în Uniune Europeană!

În faţa noastră avem viitorul copiilor şi a nepoţilor noştri, în spatele nostru stau ca stânca de granit strămoşii noştrii. Podurile sunt arse. Cale înapoi nu există

Să tragem adânc aer în piept, să ridicăm fruntea sus şi să mergem spre Victorie!

CU PL ÎN FAMILIA NATO ŞI UE!

Discursul D-lui Şalaru, ex-ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Prim-vicepreşedinte al PL, candidat PL la funcţia de deputat

Dragi colegi!

În septembrie 2009, când am fost numit în fruntea unui Minister care nici nu exista, 85% din drumuri erau în stare proastă şi foarte proastă, fondul rutier primea anual 240 mln lei, iar investiţiile străine erau doar în imaginaţia unora.

Drumurile erau reparate doar în rapoartele trimise lui Voronin, iar cele mai noi utilaje de întreţinere a drumurilor erau de prin anii 80. Aceeaşi situaţie era în toate domeniile coordonate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID).

Pentru a schimba situaţia era nevoie de modificarea legislaţiei şi de schimbarea priorităţilor.

Astăzi putem spune că am reuşit şi că anume noi am fost cei care am început modernizarea infrastructurii şi reforma în toate domeniile. Au fost modificate zeci de legi şi adoptate unele noi, aprobate planuri de acţiuni în fiecare domeniu separat.

În 2010, cu sprijinul Băncii Mondiale, a demarat elaborarea unui studiu de fezabilitate şi proiectare detaliată pentru circa 600 km de drumuri naţionale. Pe baza acestui studiu au fost întocmite mai multe proiecte investiţionale, care au fost înaintate pentru finanţare Instituţiilor de Finanţare Internaţionale precum Banca Mondială, BERD, BEI, Comisia Europeană (CE), MCC (guvernul SUA) etc.

Pentru modernizarea reţelei de drumuri, în 2010 au fost semnate două acorduri de finanţare cu BERD şi BEI în suma totală de 150 mln euro. În 2013 au fost semnate două acorduri noi în suma de 300 mln euro, destinaţi reabilitării infrastructurii rutiere, cu lungimea totală de 306 km, finalizarea cărora se preconizează pentru anul 2016, inclusiv:

În plus, aici trebuie să mai adăugăm cele peste 130 ml $ de la MCC pentru drumul renovat Saratenii Vechi-Soroca şi zecile de milioane de euro granturi de la UE. Până în 2014 au fost reabilitate mai multe sectoare de drumuri naţionale, precum:

În prezent sunt în derulare lucrări de reabilitare a mai multor sectoare de drumuri naţionale finanţate de către partenerii de dezvoltare (BERD, BEI, CE, MCC).

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a drumului Naţional Chişinău-Soroca şi se lucrează la R7 Soroca-Drochia-Costeşti, total 92,6 km, finanţat de guvernul SUA.

Vreau să mai menţionez şi despre lucrările efectuate la R20 — Rezină-Orhei, R30 Anenii Noi — Causeni-Ştefan Vodă — frontieră cu Ucraina, ocolirea or Căuseni, R26 Tiraspol-Căuşeni-Cimişlia etc.

Aş putea vorbi şi despre implementarea tehnologiilor moderne, despre reforma sistemului de întreţinere a drumurilor şi despre faptul că au fost cumpărate sute de utilaje moderne pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor, de vreo 5 ori mai multe decât s-au cumpărat în toată perioada 1990–2009. Toate lucrările de reabilitare a drumurilor care se fac astăzi în RM au fost începute de noi, toate licitaţiile anunţate astăzi se fac pe banii negociaţi de noi şi toate legile votate în ultima perioada sunt legi elaborate de noi, cu excepţia legilor făcute la comandă pentru a favoriza pe unii.

Timpul nu-mi permite să vorbesc şi despre reforma din Aviaţie, crearea cu multe greutatea a Autorităţii Aeronautice Civile, Liberalizarea spaţiului aerian, crearea condiţiilor necesare pentru companiile low-cost, modernizarea parcului cu 2 avioane noi, deschiderea navigaţiei pe răul Prut etc.

Vreau să vorbesc mai detaliat despre modernizarea trenurilor locale, efectuată în România. Deşi acesta e primul proiect de modernizare a trenurilor, susţinut şi de partenerii de dezvoltare europeni, el nu s-a bucurat de aceeaşi susţinere şi din partea unui grup de escroci de la CFM, dar şi din partea unor politicieni. Primii au fost afectaţi direct, deoarece anual se cheltui câteva milioane bune de euro numai pentru piesele de schimb destinate trenurilor vechi, nemaivorbind de furtul de motorină, care constituie aprox. 30–40% din totalul consumat. De ex, pentru reparaţia unei cutii de viteză se plătea în jur de 80 mii euro, pe când partenerii români au plătit pe una nouă 110 mii euro. Din cauza trenurilor noi, aceşti escroci au pierdut sume uriaşe de bani şi au făcut tot ce depinde de ei că să saboteze proiectul. Faptul că un tren a fost lăsat să ardă, deşi incendiul putea fi oprit prin simplă apăsare a unui buton, mă face să cred că a avut loc un act de sabotaj, menit să stopeze circulaţia trenurilor noi, să ne discrediteze pe noi şi pe partenerii noştri români. Astăzi circulă doar trenurile vechi, fără nici un fel de condiţii elementare pentru călători, şi, deşi în ultimul timp au ars două dintre ele, nimeni nu se gândeşte să le scoată din circulaţie.

Trenurile noi sunt în garanţie, CFM le-a testat timp de 6 luni şi până astăzi nimeni nu a spus care-i problema. Dacă există probleme, atunci să le ştim şi noi. Am propus asta în august şi propun şi acum: să se organizeze o întâlnire dintre reprezentanţii Remar Paşcani şi CFM şi să se stabilească odată adevărul.

Interesele hoţilor de la CFM coincide cu interesul unor politicieni care vor că tot ce se mişcă pe sine în Moldova să fie rusesc, iar aceste trenuri renovate în România, în conformitate cu standardele europene, le provoacă accese de ura şi insomnii. Ambiţiile unor politicieni şi interesele unor escroci sunt mai presus decât confortul şi securitatea călătorilor.

Stimaţi colegi, Moldova nu are viitor şi nu va putea atrage investiţii dacă nu va avea o infrastructură modernă. Partidul Liberal este pregătit să-şi asume această sarcina şi să continue ce a început în 2009.

Dar cel mai mult, astăzi R. Moldova are nevoie de Partidul Liberal la guvernare, de un prim-ministru integru, patriot şi profesionist, în persoana lui Dorin Chirtoacă. Moldova are nevoie de Dvs, cei ce formaţi echipa liberală şi sunteţi speranţa de viitor a românilor din Basarabia!

Discursul D-lui Cebanu, ex-ministru al Tineretului şi Sportului, Preşedintele Tineretului Liberal, candidat PL la funcţia de deputat

Doamnelor şi domnilor,
Stimaţi colegi!

Odată cu formarea Alianţei pentru Integrare Europeană şi după tragicele evenimente de la 7 aprilie 2009, atât societatea, cât şi partidele politice din Alianţă, au căzut de acord pentru formarea unui nou Minister, a cărui activitate să fie dedicată tinerei generaţii şi sportului. Astfel, la 25 septembrie 2009, apare Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), iar conducerea, formarea şi răspunderea i-au revenit subsemnatului.

Am preluat un domeniu care mai bine de 8 ani de guvernare comunistă a fost neglijat, furat şi distrus, astfel încât hectare întregi, destinate infrastructurii sportive, au fost, prin diferite mijloace, înstrăinate. Aşa cum s-a întâmplat şi cu o parte din terenul din faţă Manejului de Atletică Uşoară sau cazul stadionului republican.

În asemenea situaţie ne-am văzut nevoiţi, printr-o voinţă fermă, să încetăm asemenea practici vicioase pentru averea statului, iar cele deja existente să le transmitem în procuratură pentru anchetare, astfel am curmat încercările de mai departe pentru preluarea de terenuri, prin metode meschine, din proprietatea statului, aş aminti aici cazul terenului de 6 ha de la Româneşti, prin care, în mod ferm, am curmat o încercare de înstrăinare frauduloasă.

În domeniul tineretului, permanent am avut o conlucrare frumoasă şi susţinută de rezultate palpabile împreună cu societatea civilă din domeniu, cu care chiar de la începuturi am purces la realizarea câtorva obiective esenţiale pentru tineret. Şi anume:

Legea cu privire la voluntariat a fost prima creaţie normativă a MTS, este actul care permite tinerilor să demonstreze existenţa practicii de lucru la angajare, un element esenţial la încadrarea tineretului în câmpul muncii, tot această lege dezvoltă în tânără generaţie spiritul civic de cetăţeni cărora le pasă, au dorinţa şi pot să se manifeste în societate, prin mecanismul implicării lor în diferite domenii;

Un lucru important au constituit modificările la legea cu privire la tineret, care au făcut posibilă accederea tinerilor la diferite programe economice pentru dezvoltarea business-ului în rândul tinerilor şi ridicarea nivelului de abilitare economică a lor. Astfel, resetarea la nivel legislativ a domeniului de tineret, desigur cu concursul fracţiunii parlamentare a PL din Parlament, a făcut ca azi să avem una dintre cele mai performanţe legislaţii în domeniul de tineret din Europa de sud-est;

Nu mai puţin important este şi noul mecanism de finanţare a organizaţiilor din domeniu, unul transparent, bazat pe corectitudine. Acesta a făcut posibil ca numeroşi tineri să beneficieze de anumite servicii, cum ar fi: consiliere la încadrarea în câmpul muncii, program dezvoltat cu asociaţia sindicatelor din Olanda; dezvoltarea unei reţele de tineri antreprenori, care a permis fortificarea antreprenorialului în rândul tineretului în mod practic, tot aici amintesc şi de programul de abilitare economică, coordonat împreună cu Ministerul Economiei, care a permis finanţarea a sute de tineri antreprenori de la ţară anual cu câte 300.000 lei fiecare, din care 40 de procente însemna credit nerambursabil, sunt convins că mulţi tineri au profitat de el şi azi au o afacere; dezvoltarea unor programe de informare, prin răspândirea unor vicii în rândul tinerei generaţii, iar în sudul republicii am iniţiat o şcoală de studierea a limbii române la distanţă pentru tinerii care nu o posedă. Acest proiect este unic în RM, care le dă posibilitate alolingvilor din sud să înveţe limba română şi să se încadreze în societate ca cetăţeni care respectă valorile acestui stat. Un program de suflet a fost şi sper să fie în continuare “premiul tineretului”, prin care am descoperit şi apreciat cei mai talentaţi tineri în domeniu stiinţei şi artei.

Pe domeniu de sport am obţinut, cred, cele mai frumoase succese de la independenţa până în prezent (iertată-mi fie nemodestia).

Am adus modificări esenţiale la legea cu privire la cultură fizică şi sport, care a permis finanţarea federaţiilor sportive într-un mod nou, bazat pe meritocraţie. Aceasta înseamnă că finanţarea federaţiilor sportive avea loc pe baza câtorva criterii esenţiale, şi anume: ponderea probei sportive respective în interiorul RM, numărul de şcoli sau cluburi existente, numărul de antrenori implicaţi în procesul de instruire, aria de răspândire şi istoricul performanţelor din proba dată. Modificările la lege au permis ca în mod transparent să se dezvolte probele sportive tradiţionale şi sportivii noştri să obţină rezultate remarcabile la diferite competiţii naţionale şi internaţionale, numărul medaliilor obţinute mărindu-se constant cu 25–30 de procente anual.

Am reparat şi dotat infrastructura sportivă, astfel încât astăzi manejul de atletică uşoară are o nouă faţă, bazinul cunoscut sub denumirea de “Locomotiv”, cel mai mare din republică, este funcţional (când am venit creştea stuf şi cântau broaştele în el), centrul sportiv a loturilor olimpice, la fel, a fost renovat, toate şcolile sportive din subordine au fost echipate cu utilaj necesar antrenamentelor, la unele am schimbat chiar şi managementul, aşa încât mii de copii şi tineri, viitori campioni ai RM, au posibilitatea azi să se antreneze în edificii renovate şi cu echipament nou.

Am avut grijă ca probele noastre tradiţionale ca trântă şi oină să le menţinem şi dezvoltăm, astfel, pe lângă şcolile sportive, au fost deschise filiale care promovau aceste genuri sportive.

O bună conlucrare cu fraţii noştri de peste Prut a permis ca sportivii noştri să fie în cantonament periodic alături de loturile româneşti în cele mai bune baze sportive, respectând, astfel, criteriile unei pregătiri corecte.

Stimaţi colegi!

Se vorbeşte că MTS a avut rezultate puţine, dar anume datorită lucrului realizat zi de zi, a fost posibil ca la olimpiada din 2012 din Londra, când Republica Moldova nici nu era pusă în clasamentul estimativ mondial pentru obţinerea medaliilor, să vină acasă cu 2 medalii olimpice şi practic toţi cei peste 20 de sportivi participanţi să obţină locuri de frunte în rândul primelor10 clasaţi, caz unic pentru sportul din Republica Moldova.

La fel şi sportul de masă nu a fost trecut cu vederea şi a avut susţinerea MTS. La competiţiile organizate anual au fost antrenaţi între 20000–40000 de tineri, copii şi veterani ai sportului din toate zonele RM, în diferite competiţii raionale, zonale şi republicane.

Stimaţi colegi!

Rezultatele menţionate mai sus cred că pentru mulţi nu sunt noi, ele reprezintă, însă, doar o parte din realizările MTS din perioada subsemnatului şi au putut fi urmărite la radio şi TV. Ele sunt şi au fost succesele ministerului pe care am avut onoarea şi datoria să-l conduc mai bine de 3 ani, dar au fost şi succesul Republicii Moldova. Consider că rezultatele obţinute pe aceste domenii au depăşit cu mult banii alocaţi. Stimaţi colegi, cu bani mulţi poate atinge rezultate bune oricine, dacă nu fură, cu bani puţini, însă, doar liberalii, pentru că noi suntem un partid pentru cauză şi pentru oameni.

Soarta tineretului şi a sportului din RM e legată nemijlocit de 30 noiembrie, zi în care se va decide încotro mergem: spre UE sau spre Uniunea Vamală, eu consider că avem viitor doar în cadrul UE şi NATO!

Realizările Partidului Liberal pe plan naţional, enumerate de Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Primar General al mun. Chişinău

Discursul D-lui Munteanu, Vicepreşedinte al PL, Deputat PL în Parlament

Domnilor şi doamnelor,
Dragi colegi liberali!

După cinci ani de Parlament, după ce am fost la putere, dar şi în afara acesteia, constat şi declar cu mâna pe inimă că cele mai mari probleme ale Republicii Moldova au fost şi rămân a fi independenţa justiţiei, sau mai exact lipsa de independenţă a justiţiei, şi gradul mare, dar mare de tot, al corupţiei.

Aceste două noţiuni: justiţie şi corupţie, aparent din opere diferite, sunt, de fapt, interdependente şi acţionează puternic, asemenea unui stăvilar în calea firească de dezvoltare a statului nostru.

Sunt absolut sigur că în ierarhia nereuşitelor guvernării din ultimii ani, un loc de frunte îl ocupă lipsa de reacţie a statului la fenomenul corupţiei, ori chiar concreşterea cu acest flagel social periculos.

Chiar săptămâna acesta, World Economic Forum a publicat raportul Competitivităţii Globale pentru 2014–2015, unde justiţia moldovenească ocupă locul 141 din 144 de ţări, sub aspectul independenţei acesteia, astfel, în ţări precum Burkina Faso, Uganda, Mozambic sau Angola, justiţia este mai independentă decât în Republica Moldova.

Direcţia Naţională Anticorupţie este instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor României, cu peste 50%, pe când instituţia omoloagă din Republica Moldova — Centrul Naţional Anticorupţie, are un grad de încredere de sub 1%, mai mult decât atât, pentru marea majoritate a moldovenilor, iniţialele C.N.A. nu înseamnă absolut nimic!!!

În România, doar în anul trecut, în 2013, în urma investigaţiilor DNA, peste 1.000 de persoane au fost condamnate de către instanţele de judecată, definitiv şi cu executare, iar alte 4500 de dosare, consistente, se află pe mesele de lucru ale procurorilor şi judecătorilor.

România a reuşit să asigure pentru cetăţenii săi, egalitatea efectivă a tuturor în faţa legii, “de la Vlădică până la opincă”, astfel, au încăput sau urmează să ajungă în puşcărie pentru corupţie: un fost Prim-ministru, un Prim-viceprim-ministru, fratele preşedintelui României, socrul Prim- ministrului, senatori, deputaţi miniştri, proprietari de televiziuni, milionari şi miliardari.

În România, lupta împotriva corupţiei este încurajată de Statele Unite ale Americii, care a lansat mesaje nu numai către Bucureşti, dar şi celorlalte capitale din Europa Centrală şi de Est, prin vicepreşedintele Joe Bidden şi Victoria Nuland, consilierul pentru Europa de Est al Secretarului de stat al SUA, a se vedea exemplul recent al Ungariei, care pentru corupţie la nivel înalt a fost scoasă de către SUA din lista statelor cu o democraţie viabilă, iar la 10 înalţi demnitari le-a fost interzis accesul în SUA. Acest lucru se întâmplă pentru că, pentru americani, lupta împotriva corupţiei este egală cu apărarea naţională.

Dacă un politician este coruptibil, este de vânzare şi poate fi cumpărat de orice afacerist, cu siguranţă acest politician poate fi cumpărat şi cu ruble ruseşti, de către serviciile ruse, pentru a-şi trăda ţara.

Să ne amintim, în acest sens, tentativa de mituire a deputaţilor pentru a schimba cursul european al Republicii Moldova, sau de spălarea de către ruşi a 20 miliarde dolari, prin băncile din Republica Moldova.

Dacă la Bucureşti şi în alte capitale europene s-a auzit acest mesaj, Chişinăul, din păcate, are încă urechile înfundate. Dacă Republica Moldova nu va scăpa de corupţie, nu se va integra NICIODATĂ în structurile euro-atlantice.

În acelaşi timp, dar în altă operă, în Republica Moldova, în ultimii 23 de ani, adică de la independenţă încoace, nu a fost condamnată cu executare, cu privaţiune de libertate, NICI O PERSOANĂ, chiar dacă am avut sute de cazuri răsunătoare care au transpărut în presă, şi nu doar cazuri mărunte şi oarecum ridicole, cu medici sau profesori luând mită 500 de lei, ci cazuri cu implicarea unor foşti sau “pe alocuri”, vorba unui fost mare verde-actual, miniştri în exerciţiu, deputaţi, sau chiar un şef de Guvern.

Este absolut elocvent că o abordare coerentă a fenomenului corupţiei nu se poate realiza decât dacă există, în aceeaşi măsură, voinţă politică şi o atitudine fermă, unitară, a sistemului judiciar, lipsa uneia dintre cele două precondiţii fac ineficiente politicile de combaterea a corupţiei.

În Republica Moldova, din păcate, lipsesc deocamdată ambele precondiţii, pentru că cei doi lideri decidenţi din arcul guvernamental, în egală măsură, ţin în prizonierat tot sistemul organelor de drept, folosindu-l în scopuri personale şi de partid.

Acum o s-o spun pe şleau, pe înţelesul tuturor,…justiţia nu a devenit mai independentă, iar corupţia mai puţină în Republica Moldova, în ultimii ani, pentru că acest lucru nu l-au dorit PLDM şi PD, sau mai exact liderii din faţă şi din spate a acestor partide, care au preferat să păstreze sistemul construit de, şi pentru, Voronin… Un sistem defect şi infect, dar loial lor, un sistem care îi ajută la căpătuire şi (răs)căpătuire…acesta fiind, cel mai probabil, unicul lor scop în viaţă.

În ultimii cinci ani am întâlnit mulţi oameni pe care invitându-i să adere la Partidul Liberal, am primit următorul răspuns “…Ei, la ce să vin eu la Partidul Liberal, dacă Ghimpu şi Chirtoacă nu fură? Dacă nu fură ei, n-o să-mi permită nici mie! Mă duc, mai bine, zice omul, la stejar ori la trandafir, aceea fură şi o să-mi permită şi mie să fur”. Acest tip de gândire defectă, de sorginte sovietică, este, din păcate, unul majoritar în Republica Moldova, pentru că toată lumea “urăşte” corupţia, dar mulţi doresc şi tind, să facă parte din aceasta.

În acelaşi timp, Partidul Liberal, a fost şi rămâne a fi, inclusiv în mentalul colectiv, lider detaşat la capitolul asanarea justiţiei, aflate în captivitate.

Partidul Liberal a promovat mereu şi va susţine în continuare intervenţiile chirurgicale imperioase, inclusiv pentru reforma justiţiei şi luptei cu corupţia, în vederea schimbării la faţă şi la conţinut a sistemului de drept din Republica Moldova, în detrimentul unor modificări insignifiante şi mereu amânate sau prea mult întârziate.

Sunt absolut sigur că DOAR prezenţa masivă a Partidului Liberal în următoarea formulă de guvernare este unica garanţie pentru a cataliza asanarea justiţiei şi eradicarea corupţiei, ceea ce va permite Republicii Moldova să se urnească din loc, odată aplicat modelul românesc de luptă anticorupţie.

Discursul Corinei Fusu, Prim-vicepreşedintă PL, Preşedinta OFL, Deputat PL în Parlament

Politică externă şi integrarea europeană

Politică externă a PL se va axa pe protejarea intereselor Republicii Moldova, pe construcţia unor alianţe şi parteneriate externe în măsură să garanteze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului, aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

Integrarea europeană este pentru Partidul Liberal obiectivul major în politică sa internă şi externă, promovat cu consecvenţă şi determinare. Vom depune eforturi pentru a avansa în relaţiile speciale cu partenerii strategici, pe calea europenizării şi dezvoltării Republicii Moldova.

PL optează pentru dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, prin cooperarea cât mai amplă cu UE într-un şir vast de domenii de interes comun, inclusiv în domeniile de bună guvernare, justiţie, libertate şi securitate, integrare comercială şi cooperare economică sporită, politică de încadrare în câmpul muncii şi socială, management financiar, administrare publică şi reforma serviciului public, participarea societăţii civile, dezvoltarea instituţională, reducerea sărăciei şi dezvoltarea durabilă.

PL va urmări că Republica Moldova să se transforme dintr-un consumator de securitate, într-un producător de securitate, asumându-şi obligaţii şi contribuind, alături de partenerii săi occidentali, la susţinerea păcii şi dezvoltării în lume.

PL va dezvolta şi aprofunda dialogul strategic şi parteneriatele sectoriale cu SUA, ca partener şi garant al unei Europe Unite, libere şi democratice.

PL va coopera cu partenerii săi externi şi interni la denunţarea extremismului politic, separatismului teritorial şi mişcărilor radical-militarizate, utilizate de forţe imperiale împotriva noilor democraţii din estul Europei.

O prioritate a diplomaţiei Republicii Moldova şi a serviciului consular va fi protecţia cetăţenilor Republicii Moldova, în special a celor aflaţi la muncă peste hotare.

Direcţiile principale de politică externă ale Partidului Liberal sunt următoarele:

Discursul Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, Deputat în Parlament

Stimaţi colegi,
Doamnelor şi domnilor,
Dragi oaspeţi,
Stimati cetăţeni!

Eu votez Partidul Liberal! Şi vă sfătuiesc şi pe DVS să faceţi acelaşi lucru!

PL nu este un partid care a venit în situaţii comode şi pentru comodităţi personale sau de partid, Partidul Liberal este veriga principală a românilor moldoveni de pe teritoriul ocupat de Rusia sovietică şi PL trebuie să ducă la bun sfârşit această luptă sfântă pentru libertatea şi unitatea neamului nostru! Onoarea partidului este de a lupta pentru pacea, libertatea, bunastarea, lumina, dragostea, fericirea neamului. Mândriţi-vă!

Stimaţi colegi!

Ce înseamna lansarea unui partid politic în campania electorală? Aceasta înseamnă jumătate din victorie! Eu consider că am obţinut mai mult, pentru că suntem partidul care luptăm pentru libertate, dreptate, adevăr şi bunăstare. Noi suntem partidul care trăim cu aceleaşi probleme ca şi cetăţenii Republicii Moldova, noi trăim durerea lor, noi trăim despărţirea lor dintre mamă şi fiică/ fiu, dintre soţi, dintre părinţi, dar noi nu suntem înţeleşi. De ce? Pentru că noi ne-am asumat purul adevăr! Acel adevăr pe care l-a dat Dumnezeu tuturor popoarelor şi naţiunilor — faptul că am fost, suntem şi vrem să fim români! În numele neamului românesc merită să luptăm pentru unirea lui Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza şi a multor alţi români care au luptat pentru ea.

200 de ani Rusia ţaristă, sovietică, aşa-zisă “democratică” a încercat să ne distrugă ca neam, ca ţară, dar n-a reuşit şi nu va reuşi. Sângele nostru e mult mai puternic decât tancurile lor! Omul trăieste atunci când în sufletul lui bate inima adevărului, dreptăţii, libertăţii şi unităţii familiei neamului său. Dar astăzi avem probleme care ne încurcă să mergem cu paşi mai încrezuţi, mai rapizi spre această libertate şi unitate. Şi aceste probleme, din păcate, le-a adus democraţia. Fiindcă democraţia permite oricărui om să spună minciuni, să manipuleze, să fure, ajungând la putere prin votul cetăţenilor. Şi cum am mai spus, în 20 şi ceva de ani de democraţie, tot ceea ce s-a reuşit este să avem guvernanţi bogaţi şi o societate săracă. Iată problema mare care preocupă astăzi cetăţenii! Nu poţi construi un stat de drept şi democratic cu cetăţeni săraci şi guvernanţi bogaţi. Şi noi, Partidul Liberal, trebuie să corectăm această nedreptate.

Astăzi, ca niciodată, societatea este tulburată de duşmanii noştri, prin mancurţii “noştri”, prin oligarhii “noştri”, prin comuniştii “noştri”, prin toţi cei care luptă împotriva libertăţii noastre, şi omul sărac este foarte uşor cumpărat.

Ce macină astăzi cel mai mult societatea noastră şi distruge încrederea oamenilor în democratie şi în valorile europene?

Iată, stimaţi colegi liberali, problemele cetăţenilor şi ale Republicii noastre, probleme care pot fi rezolvate doar de noi, de Partidul Liberal. De ce? Pentru că noi, şi nu alţii, ne-am asumat schimbarea! Pentru că noi nu suntem falşi, noi cu adevărat luptăm şi muncim pentru Ţară, pentru oameni! Dovadă sunt rezultatele pe care le-aţi auzit şi astăzi.

Stimaţi colegi,

Sunt probleme pe care le putem rezolva doar prin puterea statului nostru, cum ar fi: combaterea corupţiei, contrabandei, economiei tenebre, funcţionarea legii şi altele. Dar sunt probleme pe care nu le putem rezolva de unii singuri, precum dezvoltarea economică, fără de care nu pot fi rezolvate problemele sociale, garantarea păcii şi securităţii cetăţenilor. Iată de ce Republica noastră are nevoie de a se integra în UE şi de a adera la NATO. Un cetăţean poate sprijini valorile democratice şi europene doar dacă are o viaţă decentă, dacă are libertate, dacă este fericit, dacă simte aceste valori. Toti cei care vorbesc de integrare UE, de democraţie, dar ţin cetăţenii în sărăcie şi nedreptate, monopolizează presă şi dirijează totul — nu luptă cu adevărat pentru un viitor mai bun, ei sunt interesaţi de funcţii şi bani. Noi trebuie să facem aşa încât la 30 noiembrie să punem punct pe această nedreptate care poate veni din nou doar în favoarea lor, folosind votul şi încrederea cetăţenilor.

Republica Moldova nu are drum înapoi! Nu ne putem întoarce în Siberia, în case de nebuni, în gulaguri, în sărăcie şi mizerie, în umilinţă. Republica Moldova are un singur drum, acesta este drumul european, drumul unităţii noastre, drumul lăsat de Dumnezeu!

Trebuie să convingem cetăţenii că anume noi suntem cei care vrem să schimbăm lucrurile. Noi promovăm libertatea, adevărul, bunăstarea pentru oameni! Iata ce trebuie să facem până la 30 noiembrie, dacă vrem să ducem schimbarea până la capăt.

Stimaţi colegi!

Republica Moldova ca stat, şi chiar România şi alte state foste sovietice, nu poate rezista în faţa imperiului rus. Iată de ce noi, Partidul Liberal, având în vedere războiul de pe Nistru din 1992, anexarea Crimeii, războiul din Donbas, am decis să promovăm insistent aderarea Republicii Moldova la NATO, cu atât mai mult că nu avem piedici juridice. R. Moldova nu este stat neutru! R. Moldova nu poate fi stat neutru cu prezenţa armatei ocupante pe teritoriul său. Sunt convins că aşa cum am avut câştig de cauză la sesizarea cu privire la Limba Română, aşa vom câştiga şi sesizarea cu privire la neutralitatea Republicii Moldova! Astfel noi vom putea merge spre familia NATO! Cel mai important obiectiv acesta este, fiindcă dacă nu aderăm la NATO, nu mai suntem nici stat independent, nu mai avem nici libertate, nici curs european, nimic. Doar NATO ne poate apăra, aşa cum apără astăzi Ţările Baltice, România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi toate celelalte state foste socialiste. Noi trebuie să convingem cetăţenii ca NATO NU este Rusia imperialistă. NATO este instituţia care garantează pacea popoarelor care vor să trăiască într-un stat de drept şi democratic. NATO nu înseamnă doar pace, dar şi libertate şi bunăstare, fiindcă acestea se regăsesc doar într-un stat cu stabilitate politică şi economie funcţională. Acolo unde este NATO vin şi investitori, pentru că ei sunt siguri că banii lor sunt protejaţi. Iată problema pe care trebuie s-o rezolvăm noi, liberalii! Aşadar, în fiecare minută, peste tot — cu PL în familia NATO şi UE!

De ce trebuie să votăm PL, dar nu alte partide?

Cetăţenii au avut posibilitatea să facă o analiză a actului guvernării când PL făcea parte din AIE-1 şi AIE-2, ce guvernări au fost până la AIE-1 şi AIE-2, şi ce guvernare are acum republica, după ce PL a fost izolat, exclus din actul guvernării. Două lucruri răsunătoare pe care le cunoaşte fiecare — Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Spălări de bani de miliarde! Iată de ce cetăţenii trebuie să voteze Partidul Liberal!

Stimaţi indecişi,

Nimeni nu pune la îndoială faptul că avem multe probleme, dar gândiţi-vă că DVS puteţi fi cei care împlingeţi R. Moldova spre Uniunea Vamală, spre Putin, ori puteţi ajuta Republica Moldova să meargă în continuare spre UE şi NATO!

Şi eu am, stimaţi indecişi, nemulţumirile mele. Şi mie nu-mi plac multe, dar aceştia suntem noi, orice guvernare vine din sânul poporului din care face parte. Avem guvernarea pe care o merităm! Şi dacă stau lucrurile aşa, a lăsa mâinile în jos şi a fi nemulţumit înseamnă a fi părtaş la hoţii, corupţie, la drumul spre Uniunea Vamală, spre anarhie, spre hoţie, spre umilinţă. Aşadar, vă rog, stimaţi cetăţeni indecişi, faceţi alegerea corectă şi vă veti convinge că problemele pot fi soluţionate! Doar votând PL, pentru că doar noi garantăm integrarea în UE şi aderarea la NATO!

De ce PL, şi nu alte partide?

Numai o guvernare cinstită poate rezolva problemele pe care le are societatea noastră, şi această echipă suntem noi, Partidul Liberal! Vă mulţumesc că ne-am unit cei care iubim ţara şi omul, libertatea şi dreptatea, adevărul şi bunăstarea! Sângele nostru este românesc şi curge prin venele tuturor celor care vorbesc limba română — fie ardelean, bănăţean, moldovean, bucovinean, şi noi conştientizăm că doar împreună suntem o putere, doar împreună putem avea un viitor mai bun! Când este cel mai fericit copilul? Când mama este lângă el! Mama noastră este Ţara pe care ne-a dat-o Dumnezeu, Ţara tuturor ROMÂNILOR, iată de ce trebuie să fie mama şi copilul împreună! Aceasta este politica PL! Drumul nostru este Chişinău, Bucureşti, Bruxelles, Strasbourg, care pentru noi se va încheia cu “toate drumurile duc spre o singură naţiune, o singură ţară”.

Stimaţi colegi,

Nu vreau să mă gândesc la faptul că vom permite şi vom admite să avem o guvernare prorusă. Cred că DVS conştientizaţi şi vedeţi câţi bani alocă Rusia, prin cosmopoliţii săi, pe concerte, pentru a cuceri din nou acest teritoriu, nu cu tancul, dar cu votul. De aceea, stimaţi colegi, va rog, vorbiţi cu oamenii să nu meargă după cei care le organizează concerte, le aruncă macaroane, bani, le promit că îi vor băga pe toţi la puşcărie. Să mergem înainte, să menţinem acel vot care a fost în 2009 — 2010, să-l dublăm poate. Este an istoric, crucial pentru Republica Moldova, dar şi pentru noi, liberalii, fiindcă noi luptăm şi pentru libertatea şi unitatea neamului nostru. Şi noi trebuie să facem totul pentru ca cetăţenii să voteze Partidul Liberal. Doar aşa putem continua construcţia drumurilor, canalizării, iluminării, dezvoltarea satelor şi doar aşa putem creşte economia! Doar în cadrul UE şi NATO putem avea o economie funcţională! Nu în cadrul Uniunii Vamale!

Cu PL în lupta pentru LIBERTATE!
Cu PL în lupta pentru DREPTATE!
Cu PL în lupta pentru BUNĂSTARE!
Cu PL în lupta pentru VICTORIE!
Cu PL în familia NATO şi UE!
Victorie Partidului Liberal! Victorie Republicii Moldova!

Vouă, stimaţi colegi, vă doresc sănătate, succes şi să ridicaţi şi dupa 30 noiembrie aceste drapele ale libertaţii, dreptăţii, adevărului şi bunăstării!

VOTĂM PL! VOTĂM NATO ŞI UE!

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md