Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Organizaţia Teritorială PL Cimişlia s-a lansat în campania electorală

|versiune pentru tipar| PL, 3 noiembrie 2014

Duminică, 2 noiembrie, Organizaţia Teritorială PL Cimişlia s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, curent.

Evenimentul a fost deschis prin onorarea Imnului Republicii Moldova, Limba Noastră, Imnul Partidului Liberal, Libertatea — floare a speranţei.

Ulterior, Tudor Pozneac, membru PL a interpretat cântece din repertoriul lui Tudor Gheorghe, Nicolae şi Petru Baraghin au interpretat cântece din repertoriul Doina si Ion Aldea Teodorovici.

Evenimentul de lansare a Partidului Liberal în campania electorală a fost moderat de Ecaterina Pozneac, membru OFL, profesoară de limba română.

La eveniment au participat Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, Cristina Boaghi, secretar executiv OFL şi Mihai Roibu — candidaţi ai Partidului Liberal la funcţia de deputat în Parlament.

În continuare, a fost vizionat filmul PL — “În fapte, nu în vorbe”.

Vasile Bulat, preşedintele Organizaţie Teritoriale Cimişlia, candidat la funcţia de deputat în Parlament, a prezentat paşaportul Partidului Liberal şi realizările Organizaţiei Teritoriale Cimişlia. Susţinând că organizaţia pe care o reprezintă se va implica activ în campanie.

Domnul Bulat a îndemnat organizaţia să depună toate eforturile, pentru a multiplica voturile obţinute de PL în alegerile din 2009–2010.

În continuare, Coada Andrei, consilier raional, a prezentat programul economic, enunţând cele mai importante teze din politicile economice pe care Partidul Liberal şi le va asuma în următorul mandat de guvernare.

Delinschii Ion, consilier al oraşului Cimişlia, şi-a axat discursul pe prezentarea programului politic în domeniul educaţiei şi culturii. Menţionând importanţa reformării sistemului de învăţământ, necesitatea recunoaşterii performanţelor elevilor şi studenţilor, reorganizarea în continuarea a reţelelor şcolare menţionând în discursul său “că reorganizarea şcolilor în licee şi comasarea mai multor şcoli în una, nu este în detrimentul copiilor, deoarece se ştie că în şcoala mare se face carte mare. Avem experienţa copiilor care au venit din şcoli mici şi au fost concentraţi în liceu, nivelul cunoştinţelor s-a îmbunătăţit. Reformele trebuie continuate pentru a creşte calitatea studiilor.”

În continuare, Tudor Pozneac, a prezentat politica externă. Vorbind despre importanţa prioritară şi absolută a partidului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi NATO. Accelerarea reformelor interne necesare, îndeplinirea integrală a angajamentelor internaţionale, avansarea şi consolidarea dialogului cu statele europene şi SUA fiind mecanismele importante pentru realizarea următorilor paşi spre semnarea Acordului de preaderare.

Iulia Fedorenco, preşedinta OFL Cimişlia, candidat la funcţia de deputat în

Parlament a vorbit despre politica în domeniul sănătăţii. În alocuţiunea sa, dânsa a menţionat despre susţinerea sistemului privat de sănătate, fortificarea asistenţei medicale dedicate mamei şi copilului, promovarea culturii şi modului sănătos de viaţă pentru a spori longevitatea şi calitatea vieţii. “Am un vis pentru copii care se nasc cu anumite deficienţe mentale sau fizice, ca prin îngrijiri corecte şi performante să poată avea o viaţa normală”, menţionat Iulia Fedorenco.

Alocuţiuni au mai avut Suhan Sergiu, vicepreşedintele OT Cimişlia, care a vorbit despre politica de Tineret şi Gheorghe Balaban, veteran al Războiului de pe Nistru, care a vorbit din numele veteranilor din Cimişlia.

Corina Fusu a mulţumit organizaţiei pentru organizarea evenimentului, menţionând că la 30 noiembrie se decide soarta Republicii Moldova. “La 30 noiembrie vom decide dacă vom merge în Europa, în lumea civilizată, acolo unde există bunăstare, dreptate, justiţie sau dacă ne vom întoarce în trecutul întunecos. Federaţia Rusă a fost focar de războaie în Cecenia, Abhazia, Osetia, Georgia, Ucraina… Federaţia Rusă vrea să continue să controleze tot ce a posedat în trecut. Noi parţial am reuşit să ne dezlipim de ei, prin semnarea Tratatului de Asociere cu Uniunea Europeană. Am devenit mai liberi, aceasta libertate trebuie păstrată şi salvată la 30 noiembrie. Constantin Tănase a murit cu îngrijorarea şi gândul că partidele democratice vor câştiga alegerile. El nu ne va ierta dacă vom aduce în Parlamentul RM bandiţii. Va fi o ruşine dacă vom permite ca în Parlament să acceadă oameni de foarte proastă calitate. Partidul Liberaleste unicul partid din Republica Moldova care promovează aderarea la NATO. În acest context este extrem de important pentru noi colaborarea cu un statul care a stat la edificarea NATO, cu SUA”, a mai menţionat D-na Fusu.

În discursul său, Corina Fusu a menţionat că în acest mandat Partidul Liberal îşi propune să dezvolte zonele rurale, pentru a le aduce la acelaşi nivel de dezvoltare ca şi oraşele — “Să facem astfel încât agricultura sa devină un motor real de creştere economică, o sursă de bunăstare. Tinerii de la sate trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cei din oraş. Dorim sa dezvoltăm infrastructura satelor, aşa cum a început Dorin Chirtoacă în comunele Chişinău, alocând câte 5 milioane de lei anual pentru dezvoltare egală a localităţilor din municipiul Chişinău”.

Un alt aspect important pentru următorul mandat este gestionarea transparentă a bugetului, pentru combaterea corupţiei, economiei tenebre, care ar ajuta la dublarea pensiilor şi dezvoltarea medicinii.

La sfârşitul alocuţiunii sale, Corina Fusu, a prezentat mesajele partidului în campanie.

După discursul doamnei Corina Fusu, a urmat un dialog deschis cu cetăţenii din Cimişlia şi Basarabeasca. Printre întrebările care le preocupă au fost: reprezentarea femeilor pe lista electorală; statutul de neutralitate a RM ca impediment pentru aderarea la NATO şi lipsa legii lustraţiei ca impediment pentru aderarea la UE; taxele fiscale; necesitatea reformării sistemului de pensii şi alocarea a 50% din pensia soţului defunct pentru cel în viaţă, etc.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md