Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

FSB-ul rusesc, în colaborare cu unii politicieni, acţionează împotriva cetăţenilor Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| PL, 4 noiembrie 2014 | 

“FSB-ul rusesc, cu cruzime, folosind persoane cum este Dodon, loveşte în cetăţenii noştri aflaţi în Rusia, dar şi în cei de acasă, în familiile celor plecaţi, pentru a încerca să deturneze cursul european”, afirmaţia aparţine Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Partidul Liberal cu tema: “Acţiunile FSB-ului rusesc împotriva cetăţenilor Republicii Moldova”. La conferinţă au mai participat şi vicepreşedinţii PL Valeriu Munteanu şi Veaceslav Untilă.

Preşedintele PL a menţionat că Igor Dodon şi partidul acestuia reprezintă interesele Rusiei, şi nu ale cetăţenilor R. Moldova, mai mult de atât, conform unor comunicate apărute pe site-ul oficial al partidului condus de I. Dodon, acesta s-a întâlnit cu conducătorul Serviciului Federal de Migraţie al Rusiei, Konstantin Romodanovskii, şi au “convenit” asupra expulzării a peste 230 mii de cetăţeni ai R. Moldova care muncesc în Federaţia Rusă.

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a accentuat că “după 200 de ani de chin, de umilinţă, Dumnezeu ne-a dat un drum spre civilizaţie, spre valori, spre libertate, dreptate, bunăstare, şi cetăţenii noştri, în 2009 şi 2010, au ales acest drum care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Este cunoscut faptul că Rusia a încercat şi încearcă să deturneze cursul european al Republicii Moldova. Apare întrebarea, cum pot exista în R. Moldova partide politice şi cetăţeni care apără interesele altui stat? Care cer embargo, care cer să fie expulzaţi cetăţenii R. Moldova din Rusia pentru ca să fie votat partidul lor, partid care oricum nu va trece pragul electoral? Aceasta este o tentativă de a deturna cursul european”.

Valeriu Munteanu a menţionat că acţiunile săvârşite de I. Dodon “seamănă izbitor de mult cu acţiuni de trădare de patrie”. Dl Munteanu a explicat că Serviciul federal de migraţie, condus de Romodanovskii, este o unitate acoperită a FSB-ului rusesc, “care se ocupă cu supravegherea străinilor aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse”, şi a adus informaţii despre K. Romodanovskii — “a intrat în KGB la vârsta de 26 de ani, în 1992, s-a ocupat cu poliţia politică, lucrând la Directoratul al V-lea al KGB. În 2000–2001 a fost primul adjunct al şefului Departamentului de Securitate Internă din FSB”.

Vicepreşedintele PL a mai precizat că organele competente şi statul R. Moldova ar trebui să ia măsuri pentru a proteja cursul european şi cetăţenii republicii, dar nu să finanţeze “organizaţiile” dubioase care reprezintă interesele Rusiei, dar nu ale cetăţenilor R. Moldova. Dânsul a accentuat că “Congresul Diasporei Moldoveneşti” este o agentură FSB şi un partener favorit al guvernului de la Chişinău — “Congresul Diasporei Moldoveneşti este o creatură a FSB, dar cu toate acestea, Guvernul RM, Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, recunosc această agentură FSB drept «reprezentant legitim» al moldovenilor din Rusia. Şi paradoxal este faptul că, pe vremea lui V. Voronin, CDM (Congresul Diasporei Moldoveneşti) era ignorat, din 2010, cu acceptul MAEIE, CDM s-a instalat în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, unde prestează servicii”.

Veaceslav Untilă a comparat această situaţie cu cea “ticluită” de agrarieni — “Istoria se repetă, amintiţi-vă de agrarieni, care «negociau» să fie închis gazul şi, ulterior, fugeau la Moscova ca să dea impresia că ei au salvat situaţia. Aşa încearcă să facă şi Dodon: FSB l-a chemat pe Dodon la Moscova pentru a avea un nou pretext să ameninţe moldovenii, iar acesta pretinde că «negociază» soarta moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia”.

Valeriu Munteanu a mai completat că Partidul Liberal apără drepturile cetăţenilor Republicii Moldova oriunde s-ar afla, iar partidele de orientare prorusă vor, în realitate, doar răul cetăţenilor RM aflaţi la muncă în Rusia, încercând să-i folosească ca monedă de schimb.

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a accentuat că în această situaţie este absolut necesar de întreprins următoarele acţiuni:

  1. Solicităm Guvernului R. Moldova să renunţe la această politică de a finanţa şi sprijini organizaţiile care acţionează împotriva statului şi împotriva cursului european al republicii;
  2. SIS-ul să dispună documentarea activităţii acestor oameni care acţionează împotriva statului R. Moldova şi să pună informaţiile obţinute la dispoziţia organelor abilitate pentru a se deschide dosare penale;
  3. MAEIE să ia măsuri pentru evacuarea agenturii FSB din ambasada R. Moldova la Moscova;
  4. Guvernul să ia măsuri pentru întreruperea relaţiilor cu agenturile FSB de la Moscova, aflate la conducerea CDM şi a altor aşa-numite “organizaţii neguvernamentale”.

“Partidul Liberal face un apel către moldovenii aflaţi la muncă peste hotare să nu voteze partidele trădătoare, partide care acţionează împotriva viitorului european, împotriva copiilor noştri, dar să voteze partide cu oameni patrioţi, care cu adevărat vor să scoată cetăţenii şi R. Moldova din «ghearele» imperiale ale Federaţiei Ruse.

Stimaţi moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, nu vă lăsaţi amăgiţi de aceste persoane! Iubiţi Republica Moldova, fiindcă noi, Partidul Liberal, vă garantăm că doar mergând spre UE, veţi avea locuri de muncă acasă. Noi ne asumăm aceast lucru şi avem tot sprijinul statelor UE şi SUA, dar pentru ca cetăţenii să muncească acasă, în libertate, dreptate şi bunăstare depinde de fiecare dintre noi la 30 noiembrie. Votaţi PL! Votaţi NATO şi UE!” — a conchis Mihai Ghimpu la sfârşitul conferinţei de presă.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md