Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Mihai GHIMPU: La 30 noiembrie democraţia trebuie să învingă!

|versiune pentru tipar| PL, 6 noiembrie 2014

Afirmaţia aparţine Preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, rostită în cadrul întrevederii cu reprezentanţii OSCE, Misiunea de observare a alegerilor din R. Moldova. La întrevedere au mai participat Corina Fusu şi Gheorghe Brega, deputaţi PL, candidaţi PL la funcţia de deputat în Parlament. Misiunea de observare a alegerilor din R. Moldova a OSCE a fost reprezintată de Ambassador Jan Petersen, şef al Misiunii şi David Hamilton, analist politic.

Ambassador Jan a menţionat că Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului are o vastă experienţă în domeniul alegerilor — “Am avut misiuni de observare la alegeri parlamentare în mai multe state pe parcursul activităţii şi avem o metodologie specială care dă rezultate. Noi nu vom face nici o interferenţă în procesul electoral şi nu ne vom implica, pentru că nu suntem poliţie electorală!”

Prim-vicepreşedinta PL, Corina Fusu, a abordat subiectul transparenţei mass-media în R. Moldova, care este un aspect foarte important, mai ales în campania electorală. Dânsa a accentuat că “piaţa mass-media profitabilă este foarte mult influenţată de unii politicieni care sunt proprietarii unor media private. Experţii argumentează că auto-cenzura este destul de frecventă în instituţiile media unde jurnaliştii sunt plătiţi cu salarii mari în schimbul loialităţii faţă de partidul politic sau de interesele de afaceri ale proprietarului lor. De asemenea, acest fapt contribuie la manipularea opiniei publice prin intermediul mass-media. Multe canale de televiziune care necesită cheltuieli mari sunt sprijinite în mod artificial de către proprietarii lor pentru a putea fi folosite în scopuri politice”.

Corina Fusu a mai menţionat că monopolul în mass-media din R. Moldova îl deţine PDM, apoi PLDM, iar o altă problemă este emiterea/difuzarea în limba rusă, informaţie care constituie circa 70%.

Preşedintele Partidului Liberal a accentuat problema coruperii alegătorilor, despre care a menţionat că a început încă înaintea campaniei. “Multe partide au început să împartă cadouri electorale — maşini, macaroane, alimente ş.a. Noi, Partidul Liberal, considerăm că a merge la cetăţeni cu produse înseamnă să-i umileşti şi să te umileşti pe tine!”, a enunţat dânsul.

De asemenea, Preşedintele PL a declarat că “mediul electoral de acum este mult mai agresiv. Această campanie electorală este geopolitică, iar alegerile tot vor fi geopolitice, pentru că şi partidele sunt geopolitice. Unii pledează pentru Uniunea Europeană, alţii pentru Uniunea Vamală”.

La sfârşitul întrevederii, Mihai Ghimpu a adus mulţumiri reprezentanţilor OSCE — “Vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi în R. Moldova să funcţioneze democraţia. La 30 noiembrie democraţia trebuie să învingă, astfel vom R. Moldova la nivelul standardelor europene!”

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md