Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Conducerea PL a avut o întrevedere cu delegaţia Misiunii preelectorale a APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PL, 6 noiembrie 2014

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, şi Gheorghe Brega, membru al Biroului Politic PL, s-au întâlnit astăzi, 6 noiembrie, cu delegaţia Misiunii preelectorale a APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova. Din delegaţie fac parte: Jean-Claude MIGNON, Şeful delegaţiei (PPE-CD / Franţa), Stefan SCHENNACH SOC/Austria), Reha DENEMEÇ (GDE/ Turcia), Ionut-Marian STROE (ALDE/ România), Nazmi GÜR (GUE, Turcia), Lise CHRISTOFFERSEN, coraportor (ex-officio, Norvegia), şi Piotr WACH, coraportor (ex-officio, Polonia).

În discursul sau de salut, Dl. Mignon a vorbit despre importanţa alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, despre faptul că procesul electoral trebuie să fie unul deschis, corect şi accesibil pentru toţi concurenţii electorali. Claude Mignon s-a interesat despre climatul în care se desfăşoară campania electorala şi a atenţionat asupra faptului că principiile unei campanii corecte se bazează pe crearea de condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali.

Mihai Ghimpu s-a referit la importanta cruciala pe care o vor avea rezultatele alegerilor parlamentare. De felul cum vor vota cetăţenii RM, va depinde viitorul republicii - Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, cu Federaţia Rusă. “PL este unicul partid care militează, în egala măsura, pentru aderarea la NATO şi integrarea în UE. La lansarea Partidului Liberal în campania electorală a fost onorat, pentru prima dată în Republica Moldova, imnul NATO. Cetăţenii trebuie să conştientizeze că doar aderarea la NATO poate garanta pacea şi securitatea noastră! Dar NATO nu înseamnă doar securitate şi pace, ci şi bunăstare. Asigurând stabilitate politică, R. Moldova va atrage investitori, care vor fi siguri nu riscă să piardă investiţiile în orice moment. De aceea trebuie să alegem la 30 noiembrie cursul european şi NATO!”, a menţionat Preşedintele PL.

Lise Christoffersen, coraportor pentru RM în cadrul Consiliului Europei, a fost interesată de câteva probleme majore: dacă procesul electoral este unul deschis, dacă accesul la mass-media este egal pentru toţi concurenţii electorali, de ce mass-media este concentrată în mâinile câtorva persoane şi de ce Legea cu privire la Finanţarea Partidelor a fost votată doar în prima lectură.

Corina Fusu a explicat de ce accesul la mass-media este doar parţial egal, referindu-se la faptul ca la unele posturi private de TV, publicitatea electorală este extrem de scumpă, până la 5000 de euro pentru 1 minut, iar unele partide îşi permit plasarea zilnică de publicitate. “Spre comparaţie, la postul public de TV, un minut de publicitate electorală costă 400 de euro. Organizarea dezbaterilor politice la televiziunile de importanţă naţională sunt obligatorii. Accesul echilibrat la mass-media a partidelor politice trebuie asigurat nu doar în campanie electorală, ci şi între campanii. PL, după excluderea din actul de guvernare, a fost marginalizat în apariţiile sale la posturile de TV. Mai mult decât atât, conform monitorizării mass-media în perioada preelectorală, prezentata de Fundaţia Soros, politicianul cu cea mai negativă imagine la majoritatea posturilor TV este Primarul General al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL. Mihai Ghimpu, de asemenea, se situiază printre liderii politici cu imagine preponderent negativa. Pentru ca cetăţeanul să-şi poată exprima liber opţiunea la alegeri, el trebuie sa fie bine informat şi în nici un caz manipulat de mass-media” — a menţionat D-na Fusu.

Piotr Wach, coraportor pentru RM la Consiliul Europei, s-a interesat cum reacţionează cetăţenii la sloganul PL — “Cu PL in Familia NATO şi UE!”.

Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat că PL şi-a asumat conştient acest mesaj, chiar cu riscul de a respinge unii alegatori. “Rusia rămâne agresor militar, elocventă este agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Doar NATO ne poate salva de o eventuala agresiune din partea Rusiei. Doar aderarea la NATO şi UE ne poate garanta Libertatea, Pacea, Bunăstarea!”- a concluzionat Mihai Ghimpu.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md