Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Mihai GHIMPU: Diaspora va salva şi de această dată cursul european! Votul DVS va aduce integrarea RM în UE şi aderarea la NATO!

|versiune pentru tipar| PL, 9 noiembrie 2014

Candidaţii PL la funcţia de deputat în Parlament, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, şi Alina Zotea, asistenta deputatului Mihai Ghimpu, au avut o întâlnire astăzi, 9 noiembrie 2014, cu cetăţenii R. Moldova aflaţi la muncă sau studii în Frankurt, Germania.

Vizita de lucru a avut loc la invitaţia Preşedintelui Clubului Liberal Frankfurt, Adrian Domniţa.

În cadrul întâlnirii cu diaspora moldovenilor din Frankfurt au fost abordate o serie de chestiuni cu privire la viitorul european al R. Moldova, importanţa alegerilor parlamentare din acest an, priorităţile Partidului Liberal pentru următorii 4 ani de guvernare, programul electoral al partidului şi politicile în domeniul agriculturii, economiei, educaţiei, justiţiei, tineretului şi sportului şi alte domenii importante, inclusiv relaţiile cu diaspora.

“Datorită DVS, în 2009–2010, R. Moldova a dat start cursului european. Începutul a fost dat prin votul DVS, a celor din diasporă, şi ne-a deschis calea spre o viaţă normală, dar pentru a continua reformele şi a ajunge la standardele europene avem nevoie de timp şi de o guvernare cinstită. DVS atunci aţi salvat cursul european al republicii, dar şi de această dată tot DVS îl veţi salva. Fiecare vot contează, mai ales că acest an este crucial. Un alegător responsabil nu doar că va vota conştient şi corect, dar va face aşa încât să-şi convingă rudele, apropiaţii, prietenii să facă alegerea cea mai bună”, a menţionat Mihai Ghimpu în cadrul întâlnirii.

Alina Zotea, candidat PL la funcţia de deputat, a vorbit despre necesitatea implicării tinerilor şi diasporei în viaţa socială şi politică pentru a realiza schimbarea până la capăt şi pentru a crea condiţii de trai acasă, astfel încât cetăţenii plecaţi să revină acasă şi să-şi reîntregească familiile.

“Partidul Liberal este unicul care şi-a menţinut direcţia corectă pe care fiecare dintre noi consider că o doreşte. Aflându-vă în Europa, nu cred că vă doriţi alt drum pentru R. Moldova decât cel european. Europa înseamnă evoluţie, vrem această evoluţie şi acasă!”, a menţionat Alina Zotea. Dânsa a mai menţionat că “îmi doresc ca toţi cetăţenii care au fost nevoiţi să plece, să poată reveni acasă. Vă îndemn să nu fiţi indiferenţi, să fiţi organizaţi, să mergem împreună pe drumul european! Noi avem nevoie de tinerii noştri care au plecat peste hotare, au făcut studii de calitate, cunosc mai multe limbi străine, să revină acasă ca să ne ajute să realizăm obiectivele propuse şi să aducem Europa la noi!”

O altă problemă despre care a vorbit tânăra candidată la funcţia de deputat este cea a transparenţei mass-media în R. Moldova. Despre aceasta Alina Zotea a accentuat că mass-media din R. Moldova este influenţată politic şi nu reflectă echidistant evenimentele partidelor.

Mihai Ghimpu a enumerat şi câteva realizări ale Partidului Liberal, referindu-se la oficializarea Limbii Române în R. Moldova, prin sesizarea depusă de către depuaţii PL la Curtea Constituţională, decretarea zilei de 28 iunie — Zi a Ocupaţiei Sovietice, desecretizarea arhivelor KGB, Crăciunul poate fi sărbătorit oficial pe stil nou, înălţarea monumentului dedicat victimelor deportărilor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare de către Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, în PMAN a fost instalată o piatră comemorativă, în locul căreia urmează să fie înălţat un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist, în zeci de sate au fost inaugurate, cu sprijinul şi efortul echipei PL, monumente în memoria victimelor regimului comunist ş.a.

“Pe plan naţional noi am reuşit tot ceea ce ne-am propus, fiind consecvenţi până la realizare. Dar nu am reuşit să rezolvam problema principală, economia, fără de care nu poate exista viaţă decentă, nu poţi creşte şi educa copii fericiţi. Aici sunt mai multe motive: la putere a fost dictatura comunistă, am depins şi mai depindem încă de Rusia, care ne pune embargouri, iar prin Transnistria se spală miliarde de lei, aceasta a devenit o gaură neagră de spălare de bani mulţi”, a enunţat Mihai Ghimpu.

Totodată, Preşedintele PL a accentuat importanţa aderării R. Moldova la NATO şi UE — “Partidul Liberal este singurul partid care insistă asupra obiectivului de aderare la NATO. Acest obiectiv îl avem încă de la fondarea partidului, iar acum necesitatea de a fi protejaţi de «umbrela» NATO a devenit şi mai accentuată. Dacă Ucraina şi Georgia ar fi fost membre NATO, Federaţia Rusă n-ar fi intrat cu armată şi muniţii în aceste ţări. Ucraina, care are peste 46 mln de cetăţeni, nu poate face faţă agresiunii ruse, dar noi, având 4 mln? În acest sens, noi am depus şi o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la neutralitatea R. Moldova, şi aşa cum s-a întâmplat şi în cazul multor alte sesizări, aşteptăm un răspuns în favoarea noastră şi a cetăţenilor de la Curtea Constituţională. Singurul scut al nostru pentru ca să fim independenţi şi să fim liberi, nu subjugaţi, înjosiţi şi chinuiţi, este NATO!”

În discuţiile cu cetăţenii, Preşedintele PL a fost întrebat despre furtul Băncii de Economii de către actuala Coaliţie de guvernare, concesionarea Aeroportului, pericolul partidelor proruse asupra viitorului european al republicii, soluţionarea problemelor sociale, corupţia, folosirea funcţiilor pentru interese personale sau de partid ş.a.

Mihai Ghimpu a reiterat că Partidul Liberal este unicul partid care reprezintă Mişcarea de Eliberare Naţională şi luptă consecvent pentru promovarea adevărului istoric şi eliminarea tuturor consecinţelor regimului comunist de ocupaţie.

“Vă chemăm să votaţi PL, să vorbiţi cu apropiaţii şi rudele de acasă şi să facem astfel încât democraţia să învingă şi de această dată! La 30 noiembrie votaţi pentru DVS, pentru copiii DVS, pentru părinţi, pentru bunei, nepoţi, pentru cauza europeană şi naţională, pentru pacea şi liniştea copiilor şi nepoţilor noştri!” — a conchis Preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

Participanţii la întâlnire i-au mulţumit Preşedintelui PL şi echipei Partidului Liberal pentru că nu ignoră cetăţenii aflaţi la muncă sau studii peste hotare. Dânşii au purtat discuţii cu candidaţii PL la funcţia de deputat pe diferite subiecte, informându-se despre situaţia politică, socială şi economică din republică.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md