Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Dorin Chirtoacă: Ordine şi bunăstare cu PL la guvernare!

|versiune pentru tipar| PL, 20 noiembrie 2014

Astăzi, 20 noiembrie 2014, candidaţii PL la funcţia de deputat în Parlament — Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL şi Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, s-au întâlnit cu studenţii şi profesorii de la FRIŞPA.

Întâlnirea cu studenţii şi profesorii de la FRIŞPA s-a bazat pe întrebările pe care participanţii le-au adresat candidaţilor PL, iniţiindu-se, astfel, un dialog constructiv între candidaţii PL la funcţia de deputat şi participanţii la întâlnire.

Studenţii FRIŞPA au vorbit despre aşteptările pe care aceştia de la viitoarea guvernare, în special - lupta cu corupţia, mărirea salariilor, crearea locurilor de muncă, oferirea de credite avantajoase, reformarea justiţiei, dezvoltarea infrastructurii, proiecte de susţinere a tineretului ş.a.

“Cât nu ar parea de straniu, dar rezolvarea acestor probleme rezultă din vectorul pe care cetăţenii Republicii Moldova îl vor alege la 30 noiembrie. În ultimii 25 de ani, pe continentul european s-au conturat două modele de dezvoltare: modelul UE şi modelul CSI, redenumit, mai nou, modelul Uniunii Vamale. Dacă alegem Uniunea Vamală, atunci toate aceste probleme rămân a fi nesoluţionate pentru cel puţin încă 4 generaţii, adică peste 100 de ani, mai mult de atât, problemele vor deveni şi mai accentuate. O privire de ansamblu demonstrează că ţările influnţate de politica Kremlinului sunt caracterizate de războaie, conflicte îngheţate, infrastructură învechită, nivel de trai scăzut. Pe de altă parte, în ultimii 70 de ani, Uniunea Europeană a un spaţiu lipsit de războaie, cu o creştere economică stabilă, cu oportunităţi de a avea un trai decent pentru toată lumea, începând de la un simplu măturător de stradă şi până la funcţionari, profesori şi demnitari de stat. Republica Moldova ce alege? Pace, bunăstare, dezvoltarea infrastructurii, funcţionarea legii şi ordine? Sau alege soarta Doneţkului, Luganskului şi Crimeii?” — a fost răspunsul Prim-vicepreşedintelui PL.

Dorin Chirtoacă a mai menţionat că la alegerile din 30 noiembrie cetăţenii republicii îşi vor exprima opţiunea fie pentru o clasă politică onestă şi profesionistă, unde toţi cei corupţi sunt traşi la răspundere (exemplul României), fie pentru un stat unde politicienii se pricopsesc cu avuţii mari, din fonduri publice, fără să le fie frică de justiţie.

Vorbind despre sloganul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă a subliniat că “doar vectorul european şi umbrela NATO vor garanta pace şi securitate pentru cetăţeni, şi, astfel, vor creşte şi investiţiile.”

Prim-vicepreşedintele PL a menţionat că pentru diminuare corupţiei în Republica Moldova, Partidul Liberal propune promovarea unui pachet de legi anticorupţie, inspirat din cea mai avansată legislaţie europeană şi continuarea luptei pentru edificarea statului de drept şi asigurarea efectivă a egalităţii tuturor în faţa legii, asigurând independenţa reală a judecătorilor şi procurorilor.

Referitor la starea deplorabilă a localităţilor rurale, PL propune modelul de success al suburbiilor din municipiul Chişinau — fiecare suburbie a primit anual circa 5 mln de lei, echivalentul a 10% din bugetul municipiului, dar şi compensaţii pentru întreţinere, acestea fiind direcţionate în mod echitabil şi transparent.

“Suburbiile din municipiul Chişinau sunt un exemplu de urmat pentru întreaga republică! Dezvoltarea rurală a R. Moldova trebuie sa fie accelerată, pentru a diminua disparităţile teritoriale în dezvoltarea socio-economică şi pentru a reduce numărul de zone considerate a fi cele mai sărace şi nedezvoltate. Iată un motiv în plus pentru a alege la 30 noiembrie un partid care are deja realizări, un partid pentru care vorbesc faptele! Alegeţi Partidul Liberal! Pace şi bunăstare cu PL la guvernare!” — a conchis Dorin Chirtoacă.

În final, conducerea FRIŞPA a mulţumit Primăriei Chişinău, în special Primarului General Dorin Chirtoacă, pentru suportul adus facultăţii şi bunei desfăşurări a studiilor pentru studenţi.

Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu OT PL Centru, condusă de Roman Sofroni, iar la eveniment au mai participat membrii OT PL Centru şi candidaţii PL la funcţia de deputat — Eugenia Iurco şi Ştefan Schidu.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md