Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Liberalii solicită PLDM-ului şi PDM-ului să spună public dacă vor face coaliţie cu comuniştii după alegeri

|versiune pentru tipar| PL, 20 noiembrie 2014 | 

Până la ziua alegerilor, 30 noiembrie 2014, au rămas zile numărate. Tot mai des circulă zvonuri despre probabilitatea formării unei coaliţii largi între PLDM şi/sau PDM cu Partidul Comuniştilor, aceasta fiind o îngrijorare majoră pentru Partidul Liberal, care de la fondare are inclus în program perspectiva aderării R. Moldova la NATO şi integrării în UE.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată astăzi, 20 noiembrie, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, şi Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL — candidaţi PL la funcţia de deputat în Parlament, au solicitat conducerii PLDM şi PDM să vină cu declaraţii publice şi să răspundă ferm dacă vor face sau nu alianţă după alegeri cu Partidul Comuniştilor sau cu alte partide pro-ruse care militează pentru Uniunea Vamală şi sunt împotriva cursului european al Republicii Moldova.

“Suntem un partid cu vocaţie europeană şi este obligaţia noastră să cunoaştem asemenea lucruri. Am primit tot mai des semnale din cercuri diplomatice de la Chişinău, de la Bruxelles, Strasbourg, Bucureşti, dar şi din alte locuri unde se află prietenii Republicii Moldova şi ai Partidului Liberal. Am fost informaţi că decizia a fost luată, iar propaganda pe care o fac PLDM şi PDM prin analişti şi bloggeri, ori prin institute de sondarea opiniei publice, pentru a pregăti terenul, confirmă informaţiile noastre.” — a subliniat Mihai Ghimpu la conferinţa de presă.

Partidul Liberal consideră că PLDM şi PDM, în caz că vor face alianţă cu Partidul Comuniştilor sau cu alte partide care sunt pentru Uniunea Vamală, pun în mare pericol viitorul Republicii Moldova şi şansa ei de a deveni un membru prosper şi respectat al familiei NATO şi UE.

Mihai Ghimpu s-a adresat foştilor colegi de alianţă, PLDM şi PD, să răspundă ferm, printr-o declaraţie publică, dacă vor face sau nu coaliţie cu Partidul Comuniştilor după alegeri — “Stimaţi colegi din PLDM şi PD, noi, Partidul Liberal, vrem sa ştim cu cine veţi face coaliţie după alegeri. Acest lucru este foarte important, cetăţenii trebuie să ştie pentru cine vor vota şi ce viitor vor alege: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. Nu putem tolera ca cetăţenii să-şi dea votul pentru UE, împotriva comuniştilor şi împotriva celor care pledează pentru UV, dar să ne trezim cu o coaliţie largă împreună cu PCRM, cu atât mai mult că se ştie că PLDM şi PDM au avut vot comun cu Partidul Comuniştilor în Parlament, sau cu o coaliţie cu alte partide care pledează pentru Uniunea Vamală, au o politică pro-rusă şi sunt împotriva cursului european al republicii. Lucrurile trebuie să fie clare până la 30 noiembrie, iar cetăţenii trebuie să fie informaţi.”

Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, care va fi şi candidatul Partidului Liberal la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova, a subliniat că o situaţie similară s-a întâmplat în 2005, de aceea PLDM şi PDM trebuie să facă o declaraţie publică şi să răspundă cetăţenilor dacă vor merge împreună cu Partidul Comuniştilor la guvernare — “Vrem să ştim dacă PLDM şi PDM vor face coaliţie cu comuniştii. Răspunsul îl vrem cu «DA» sau «NU»! Orice alt răspuns evaziv sau lipsa acestuia va fi catalogat drept posibilitatea formării unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor. Repet, solicităm un răspuns public foarte clar, cu «DA» sau «NU», aşa cum Partidul Liberal spune franc că optează pentru aderarea la NATO şi integrarea în UE şi exclude categoric posibilitatea formării unei coaliţii cu comuniştii. Cetăţenii trebuie să cunoască la ce risc se expun, votând pentru partidele aşa-zis pro-europene, dar care după alegeri ar putea forma o alianţă cu comuniştii.”

În context, Valeriu Munteanu a declarat: “Aşadar îi somăm pe liderii PLDM şi PDM să spună deschis dacă vor face alianţă cu PCRM după alegeri, pentru că oamenii au dreptul să ştie cui îi dau votul şi în cine îşi pun nădejdea. Dacă PLDM şi PDM nu vor răspunde acestei somaţii, vom considera că şi tăcerea este un răspuns. Îl somăm pe Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova să spună dacă va încredinţa mandatul de premier unei coaliţii care va cuprinde şi PCRM sau/şi alte partide care pledează pentru UV şi sunt împotriva cursului european al republicii.”

Accentuăm, Partidul Liberal este susţinător hotărât al drumului european al Republicii Moldova. În numele acestei măreţe idei — libertatea, dreptatea, adevărul, pacea şi bunăstarea, a făcut multe sacrificii şi compromisuri pentru a păstra unitatea forţelor ce se declară europene. Partidul Liberal este pavăză pentru aspiraţiile euro-atlantice ale Republicii Moldova şi va lupta cu toţi cei care-i vor răul, fără deosebiri dacă aceştia sunt eurasiatici ori poartă măşti europene pentru a înşela cetăţenii.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md