Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu — invitat la o Cafenea politică cu tinerii din RM care-şi fac studiile la Galaţi, România

|versiune pentru tipar| PL, 21 noiembrie 2014

Joi, 20 noiembrie, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, candidat PL la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, a participat la o CAFENEA POLITICĂ cu tinerii din R. Moldova care-şi fac studiile la Galaţi, România.

În cadrul evenimentului, studenţii au adresat o serie de întrebări Vicepreşedintelui PL, interesându-se de situaţia preelectorală din R. Moldova, despre campaniile electorale ale concurenţilor electorali la alegeri, posibile coaliţii postelectorale, priorităţile Partidului Liberal, ş.a.

Studenţii au subliniat că susţin Partidul Liberal în lupta pentru adevăr, dreptate, pace, libertate şi bunăstare, şi au menţionat că, în sfârşit, după două decenii de independentă a Republicii Moldova, limba română, datorită sesizării deputaţilor PL la Curtea Constituţională, a fost declarată limba oficială a republicii. În context, Valeriu Munteanu a vorbit şi despre alte realizări ale Partidului Liberal în plan naţional:

Vicepreşedintele PL a accentuat că chiar dacă Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, activitatea deputaţilor PL s-a făcut văzută, inclusiv prin sesizările depuse la Curtea Constituţională, prin care PL a întors în bugetul de stat aproximativ 400 mln de lei.

Abordând problema corupţiei, Valeriu Munteanu a declarat că acest fenomen poate fi combătut doar având o guvernare cinstită — “Doar având o guvernare cinstită, vom putea scăpa de corupţie şi sărăcie, pentru că în acest fel investiţiile şi ajutorul financiar acordat de UE va fi direcţionat transparent în implementarea reformelor, ci nu în buzunarele celor care au acces la fondurile europene.”

În acest sens, Deputatul Liberal a mai adăugat că cetăţenii trebuie să dispună de dreptul constituţional de a sesiza Curtea Constituţională, pentru a avea control asupra activităţii Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui R. Moldova — “mecanismul controlului asupra puterii legislative, executive şi a Preşedintelui R. Moldova este insuficient, deoarece deputaţii, mai corect spus — mulţi deputaţi, nu întotdeauna apără interesele celor care i-au votat. De aceea, PL consideră că cetăţeanul trebuie să dispună de dreptul constituţional de a sesiza Curtea Constituţională. Astfel, alegătorii vor putea controla puterea, solicitând anularea legilor, hotărârilor ş.a. care nu sunt in interesul statului şi al cetăţenilor, dar în interesul celor de la putere.”

Liderul Liberal a vorbit şi despre problema transnistreană, dar şi despre problema securităţii cetăţenilor, accentuând necesitatea aderării la NATO, care va facilita şi procesul de integrare europeană — “Din cele 28 state membre ale Uniunii Europene 22 sunt în acelaşi timp membre NATO. oate statele fost comuniste din Europa Centrală şi de Est mai întâi au aderat la NATO, şi abia după ce au ajuns la adăpost, sub această umbrelă, au fost primite şi în UE. PL are obiectivul aderării la NATO şi integrării în UE încă de la fondare, noi conştientizăm cât este de important să fim protejaţi de NATO, mai ales în contextul geopolitic actual.”

Studenţii s-au interesat de politica PL-ului de susţinere a tineretului şi sportului, despre care Valeriu Munteanu a menţionat implicarea tinerilor în viaţa publică şi realizarea schimbării prin promovarea lor este o prioritate a Partidului Liberal — “Este vital să oferim tuturor tinerilor posibilitatea de a-şi realiza la maximum potenţialul. Aceasta presupune investirea în tineret, dar şi responsabilizarea tinerilor prin promovarea autonomiei acestora şi a potenţialului lor de a contribui la dezvoltarea durabilă a societăţii, precum şi o mai bună cooperare între politicile pentru tineret şi politicile relevante din alte domenii.”

Un alt subiect abordat s-a referit la tendinţa multor partide politice de a corupe alegătorul cu diferite “cadouri electorale”. Valeriu Munteanu a subliniat că Partidul Liberal niciodată nu a mers la alegători cu produse alimentare, bani sau alte bunuri, întrucât aceasta înseamnă să nu ai argumente şi să umileşti alegătorii. “Noi venim cu fapte şi argumente! Iar aceasta ar trebuie să vă facă să înţelegeţi că PL este partidul care merită încrederea DVS. La 30 noiembrie votaţi cu încredere Partidul Liberal!”

Tinerii din R. Moldova care-şi fac studiile la Galaţi au primit răspunsuri la întrebările pe care le-au adresat şi au subliniat că se vor implica mai activ în activităţile PL-ului, conştientizând importanţa rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie.

La eveniment au mai participat: Ion Şişcanu, profesor universitar, Ion Purice Nistor, preşedintele Clubului Studenţilor Liberali şi Vasile Urâtu — candidaţi PL la funcţia de deputat în Parlament.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md