Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Dorin Chirtoacă — în dialog cu cetăţenii la Î.M. Piaţa Centrală şi Centrul Comercial UNIC

|versiune pentru tipar| PL, 26 noiembrie 2014

Marţi, 25 noiembrie, Dorin Chirtoacă, Prim-Vicepreşedinte al PL, candidat PL la funcţia de deputat în Parlament, s-a aflat într-un dialog direct cu cetăţenii la Î.M. Piaţa Centrală şi Centrul Comercial UNIC.

La începutul discursului, Dorin Chirtoacă s-a referit la realizările Primăriei muncipiului Chişinău, care în condiţii de blocare continuă din partea autorităţilor centrale, a reuşit să evite falimentul, să achite datorii în valoare de 800 milioane lei şi să stabilizeze situaţia economico-financiară prin înfăptuirea reformelor eficiente.

“În condiţii complicate, am reuşit să redresăm situaţia economică a municipiului, am asigurat un echilibru financiar şi am menţinut un grad redus de îndatorare — 3.5% din bugetul anual, ceea ce permite contractarea de noi finţări pentru dezvoltarea şi modernizarea capitalei.” — a subliniat Dorin Chirtoacă. Prim-vicepreşedintele PL a accentuat că de când deţine funcţia de Primar general al municiupiului, după 42 de ani, a fost rezolvată problema mirosului urât din oraşul Chişinău, provocat de nămolul de la staţia de epurare a apelor uzate, prin intermediul tehnologiei olandeze “Geotube”. Din procesul de tratare a apei potabile a fost eliminat clorul, s-au procurat 102 de troleibuze noi, iar 50 trolebuze au fost asamblate la Chişinău. De asemenea, Dorin Chirtoacă a mai menţionat, printre realizări, şi reconstrucţia, amenajarea şi punerea în funcţiune a lacului din parcul “Valea Morilor”; reparaţia şi reconstrucţia, începând cu anul 2007, a peste 20 de străzi; soluţionarea problemei inundaţiilor în zona gării feroviare; derularea programului “Prima Casă” pentru persoane şi familii tinere cu venituri medii ş.a.

Referindu-se la prioritaţi, Dorin chirtoacă a menţionat reorganizarea comerţului în pieţe, eliminarea acestuia din zonele centrale aglomerate, atragerea lanţurilor comerciale internaţionale, precum şi strămutarea gărilor auto din centrul oraşului spre periferii, fluidizarea traficului (sensuri giratorii, poduri, intersecţii denivelate etc).

La rândul lor, cetăţenii s-au arătat îngrijoraţi de facturile exorbitante pentru apă, lipsa locurilor de muncă şi salariile mici, nivelul înalt de corupţie ş.a.

Dorin Chirtoaca a subliniat ca Primăria mun. Chişinău, luând în consideraţie multiplele plângeri ale locatarilor privind calcularea volumului de apă consumat, inclusiv volumului suplimentar inclus în facturile de plată, dar şi lipsa actelor normative care sunt necesare pentru a reglementa serviciu dat, a dispus inspectarea periodică a contoarele individuale de apă instalate în interiorul apartamentelor din blocurile locative. Prioritar, se vor regăsi în grafic blocurile locative unde diferenţa volumului de apă între suma indicilor lunari a contoarelor din apartamente în comparaţie cu indicii contorului comun instalat la branşamentul blocului locativ este exagerată, în apartamentele unde nu a fost acces în perioada precedentă pentru inspectare sau în apartamentele unde consumul este înscris zero de către locatari în bonurile de plată. De asemenea, se urmăreşte instalarea contoarelor individuale pentru evidenţa volumului de apă în apartamentele unde acestea lipsesc, iar în cazul depistării încălcării legislaţiei în vigoare privind instalarea, întreţinerea şi deservirea contoarelor individuale de către proprietari/chiriaşi de apartamente, gestionarii şi operatorii vor înmâna prescripţii de înlăturare a deficienţilor. În cazul neîndeplinirii acestora în termenul acordat, se va informa ÎM “Infocom” să calculeze consumul de apă conform normelor aprobate, în baza Hotărârii de Guvern nr. 191 din 19.02.2002. De asemenea, ÎM “Infocom” va calcula consumul de apă suplimentar pentru apartamentele din blocurile locative unde există volum de apă nedistribuit (diferenţă de volum), dar nu mai mult de 2 m3 pe lună pentru fiecare serviciu prestat în parte (apă potabilă şi apă caldă menajeră). Volumul total de apă restant va fi redistribuit odată cu elaborarea şi aprobarea de către autorităţile publice centrale a reglementărilor care ar duce la implementarea în totalitate a Legii 303 din din 13.12.2013.

Referindu-se la locuri de muncă şi corupţie, D. Chirtoacă a subliniat că doar alegerea şi continuarea vectorului european poate determina rezolvarea acestor probleme în mod eficient. “Politica Kremlinului a generat doar războaie, conflicte îngheţate, reguli neclare, infrastructură învechită, nivel de trai scăzut. Iar UE, în ultimii 70 de ani, s-a reuşit asigurarea un trai decent pentru fiecare cetăţean. Noi ce ne dorim? Pace, bunăstare, dezvoltarea infrastructurii, funcţionarea legii şi ordine? Sau alegem soarta Doneţkului, Luganskului şi Crimeii? Noi vă propunem să mergeţi cu PL în familia NATO şi UE!”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a îndemnat participanţii să iasă la vot, să aleagă vectorul european şi să participe, astfel, la dezvoltarea republicii — “Doar vectorul european şi umbrela NATO vor garanta pace şi securitate pentru cetăţenii noştri, precum şi replicarea reformelor din Chişinău la scara naţională.”

Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu OT PL Centru, condusă de Roman Sofroni, iar la eveniment au mai participat şi candidaţii PL la funcţia de deputat — Eugenia Iurco, Violeta Crudu, Vasile Urâtu şi Ştefan Schidu.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md