Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu — discuţii cu studenţii basarabeni din Iaşi

|versiune pentru tipar| PL, 27 noiembrie 2014

Miercuri, 26 noiembrie 2014, Valeriu Munteanu, candidat PL la funcţia de deputat, a avut o întâlnire cu studenţii basarabeni din Iaşi.

La întâlnire au mai participat preşedintele Clubului Liberal Iaşi,Veaceslav Iurcu, membrii clubului cât şi simpatizanţi ai Partidului Liberal.

Valeriu Munteanu a trasat câteva elemente distinctive care individualizează Partidul Liberal de orice alt partid din Moldova, accentuând că PL este unica formaţiune politică relevantă care promovează aderarea la UE, de rând cu aderarea la NATO — “Acest lucru este un stăvilar pentru PL, pentru că mulţi cetăţeni, nefiind informaţi şi lăsându-se manipulaţi de propaganda prorusă, văd în acest bloc militar un balaur cu 3 capete.”

Vicepreşedintele PL, prin discursul dumnealui, a explicat că sunt argumente suficiente pentru a pretinde că politica Partidului Liberal este una corectă, consecventă şi pentru binele cetăţenilor.

Unul dintre subiectele abordate de Valeriu Munteanu a fost aderarea la NATO şi UE — “Doar NATO a creat precondiţii la aderare la UE, iar ceilalţi politicieni conştientizează pericolul care vine din est şi necesitatea ca Moldova sa-si gasească apărare, dar ei spun adevărul pe jumătate sau chiar mint cu o misiune.”

Faptul că Partidul Liberal nu a folosit niciodată alte imperative electorale, decât material şi suflet curat, dar nu macaroane şi orez, a adus pe chipul celor prezenti lumină şi încredere.

S-a mai discutat şi despre faptul că PL promovează valorile naţională, luptă pentru cauza naţională şi pentru eliminarea tuturor consecinţelor nefaste ale regimului comunist de ocupaţie, promovând adevărul istoric. Astfel, PL a contribuit substanţial ca Republica Moldova să poată deveni nu doar democratică, ci şi să conştientizeze trecutul tragic pe care l-a avut această fâşie de pământ.

Valeriu Munteanu a mai specificat că sunt Partidul Liberal este singurul care luptă pentru realizarea perspectivei aderării la NATO, dovadă fiind şi sesizarea depusă la Curtea Constituţională de către deputaţii PL privind neutralitatea R. Moldova, iar misiunea pe care o are Partidul Liberal este una istorică.

“Nu noi am ales unde să ne naştem. Dar trebuie să ne cunoaştem rădăcinile, iar noi, liberalii, nu doar că le cunoaştem, ci şi luptăm pentru libertatea şi unitatea neamului nostru!” - a mai adăugat Vicepreşedintele PL.

Intâlnirea a fost una de succes, numărul mare de studenţi şi întrebările puse au demonstrat că tinerii sunt receptivi şi împart aceleaşi valori pentru care militează Partidul Liberal, susţinând obiectivul principal al PL — aderarea la NATO şi integrarea în UE.

Valeriu Munteanu a participat la Iaşi la o dezbatere pe tema: “Alegerile parlamentare din Republica Moldova în contextul securităţii regionale”

Miercuri, 26 noiembrie 2014, la Iaşi, Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) a organizat o dezbatere pe tema: “Alegerile parlamentare din Republica Moldova în contextul securităţii regionale”

La dezbatere au participat Gheorghe Teodorescu, directorul Bibliotecii Central Universitară, cel care a şi fost gazda evenimentului, Dan Dungaciu, Preşedinte FUMN, George Scarlat, expert FUMN, iar invitatul special a fost Valeriu Munteanu, deputat în Parlamentul R. Moldova, Vicepreşedinte PL, candidat PL la funcţia de deputat în Parlament.

Ideea de bază şi discuţia în sine s-a axat pe aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE.

După ratificarea Acordului de Asociere cu UE, speranţa că Moldova va deveni mai proeuropeană, cu gândirea mai limpede, mai trează, fără frică, creştea. Din păcate, acest subiect a devenit din ce în ce mai ocolit şi dat la o parte. Şi nu din cauze concret stabilite, dar cu ideea că nu reprezintă o prioritate naţională. Dezbaterea în sine a fost una de succes. Şi nu doar pentru că toţi cei prezenţi au fost pro-NATO, dar şi pentru că au dezvoltat, explicat şi bine punctat care sunt pericolele pentru R. Moldova, care sunt priorităţile în acest moment, dar şi în ce direcţie se îndreaptă şi cum va arăta politic după alegeri.

“Faptul că pentru prima dată în această campanie, în acest an, s-a auzit imnul NATO, la iniţiativa Partidului Liberal, este deja un succes! Un pas înainte care ne dă de înţeles că R. Moldova are şansa să continue să meargă pe calea corectă cu partide capabile să realizeze obiectivul aderării la NATO, de rând cu integrarea în UE.” — a fost menţionat, din start, de Dan Dungaciu.

Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, a accentuat că situaţia din Ucraina, impasul de acolo, ar fi trebuit să fie o lecţie pentru R. Moldova — “Este adevărat, e o lecţie dură, dar care trebuie să ne facă să înţelegem că dacă nu ai securitate, nu poţi construi nimic. Dacă Ucraina, un stat mult mai mare, nu a putut face faţă unui asemenea atac, cum se va descurca R. Moldova într-o situaţie similară?! Răspunsul îl ştim. Nu, nu va face faţă. De aceea noi trebuie să aderăm la NATO pentru a garanta pacea şi securitatea cetăţenilor noştri.”

Potrivit lui Valeriu Munteanu, în această campanie electorală, când situaţia e una suficient de gravă, subiectul promovat de către politicieni este, de fapt, ce viitor va alege Republica Moldova, campania fiind una geopolitică, la fel ca şi alegerile.

“Nu se conştientizează faptul că R. Moldova se află în impas, într-o situaţie când i se poate intâmpla oricând, orice. Problema neutralităţii RM şi a aderării noastre la NATO trebuie să devină subiect de dezbatere publică pentru ca fiecare cetăţean să conştientizeze că nu mai putem să stăm şi să aşteptăm să vină tancul rusesc peste noi. Statutul de neutralitate al republicii este unul himeric, iluzoriu, este unul care se află în minţile unor politicieni de la Chişinău şi de la Moscova”, a mai declarat Valeriu Munteanu.

În context, George Scarlat a adăugat: “Austria, Finlanda, Malta sunt state neutre, dar care n-au trupe militare străine pe teritoriul lor. Republica Moldova s-a declarat neutră de 20 de ani, dar trupele ruseşti nici până astăzi nu s-au retras, ceea ce o pune într-un pericol destul de mare.”

În concluzie, participanţii la dezbateri au accentuat că e foarte important ca cele trei puteri estice să nu ajungă la guvernare. Dacă va fi aşa, Republica Moldova “va cădea” de pe hartă pentru o perioadă imprevizibilă de timp. De asemenea, aceştia au subliniat faptul că neutralitatea R. Moldova este contraproductivă pentru Republica Moldova şi trebuie să fie abrogată, iar aderarea la NATO trebuie să se producă în timp cât mai scurt, fiind menţionată şi sesizarea deputaţilor PL la Curtea Constituţională în acest sens.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md