Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Scrisoare deschisă către cetăţenii Republicii Moldova: Politica la două capete ne duce în Eurasia

|versiune pentru tipar| PL, 27 noiembrie 2014 | 

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, candidat PL la funcţia de deputat în Parlament, a adresat o scrisoare deschisă către cetăţenii Republicii Moldova. La conferinţă au mai participat candidaţii PL la funcţia de deputat — Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL şi Veronica Herţa, Vicepreşedintă PL, Preşedinta OT PL Buiucani.

La începutul conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a subliniat că ţinând cont de situaţia actuală, permanent cu embargouri, cu armata rusă pe teritoriul nostru, războiul din Ucraina, şi de ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova — acţiunile unora care vor sa destabilizeze situaţia din republică pentru a opri cursul european, această scrisoare deschisă adresată cetăţenilor este mai mult decât necesară.

“Este o scrisoare care sper să convingă cetăţenii că politica PL de a adera la NATO a fost şi este una corectă. Azi, ca niciodată, situaţiile din ultimul timp demonstrează că noi, Partidul Liberal, avem dreptate, căci noi nu ne gândim la mandate, dar ne gândim la pacea, liniştea, securitatea şi bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova” — a accentuat Mihai Ghimpu.

Scrisoarea a fost citită de Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, candidat PL la funcţia de deputat în Parlament:

Estul Europei se află într-o situaţie tensionată şi capitalele mari trimit mesaje atât statelor membre UE şi NATO din regiune, cât şi statelor care se află pe drumul integrării europene, cum este cazul Republicii Moldova. Mesajul acestora a fost clar: nu mai este loc pentru compromisuri.

Partidul Liberal a recepţionat acest mesaj şi a înţeles foarte bine că în familia euro-atlantică nu este loc pentru guvernanţi care lucrează împotriva democraţiei sau care tolerează corupţia. Apartenenţa la NATO şi UE nu înseamnă doar semnarea unor acorduri, ci asumarea valorilor euroatlantice, adică democraţia, supremaţia legii, lupta împotriva corupţiei, solidaritatea euroatlantică. Trebuie sa învăţăm din cazul Serbiei: nu poţi să stai în “zona gri”, trebuie să aderi la valorile euroatlantice sau sa fii asociat lumii fără valori clare a Estului, care falsifică şi tranzacţionează principiile democratice.

  1. Partidul Liberal, un partid cu vocaţie europeană şi membru al ALDE, familia liberalilor europeni, cunoaşte foarte bine aceste aspecte şi înţelege mesajul. Unul dintre motivele pentru care PL susţine hotărât aderarea Republicii Moldova la NATO este că vrea să arate comunităţii euroatlantice că Republica Moldova a ales tabăra, că este de partea democraţiilor occidentale. Nu credem că politica “la două capete” (“politica deşteaptă”) de balans între Vest şi Est va aduce vreun folos Republicii Moldova, pentru că în ultimele două decenii această politică ar fi avut timp să-şi arate roadele. PL crede ca în lumea euroatlantică nu exista graniţe ideologice: lumea euroatlantica împărtăşeşte aceleaşi valori si credinţe fundamentale, din acest motiv dorim sa întărim alegerea proeuropeana cu o deplasare spre dimensiunea de securitate asigurată de NATO.

  2. Partidul Liberal a luat act de răspunsurile PLDM şi PDM, că nu intenţionează să se coalizeze în niciun fel după alegeri cu PCRM, răspunsuri formulate la solicitarea PL. Considerăm aceste răspunsuri binevenite pentru opinia publică internă şi internaţională. Venirea la putere în Republica Moldova a unor forţe antieuropene, fie ca urmare a alegerilor de duminică, fie ulterior, ca urmare a unor compromisuri şi jocuri politicianiste, ar însemna blocarea cursului european. Adică oprirea finanţărilor, gonirea investitorilor, faliment economic, haos politic şi dezordini de stradă. Corupţia şi abuzurile funcţionarilor vor fi fără margini dacă se opreşte reforma Justiţiei. Republica Moldova s-ar transforma într-o Cecenie sau un Daghestan Partidul Liberal face un apel la solidaritate către forţele proeuropene şi pro-euroatlantice în vederea alegerilor de duminică, precum şi în perioada postelectorală, când este posibil ca forţe ostile Republicii Moldova să încerce acţiuni subversive cu scopul de a destabiliza şi compromite Republica Moldova. O Moldovă dominată de forţe străine, izolată şi eurasiatică, nu va avea cum să asigure pacea şi prosperitatea cetăţenilor săi. Iată de ce PL propune asigurarea integrării euroatlantice şi întărirea securităţii naţionale, inclusiv prin modernizarea armatei şi aderarea la NATO. Odată ce Republica Moldova va avea securitatea asigurată, iar drumul spre Europa va fi fără întoarcere, economia se va dezvolta rapid, la fel ca în celelalte 10 foste state socialiste care au aderat la NATO şi UE. O economie puternică va asigura şi locuri de muncă, salarii, pensii.

  3. Integrarea europeană nu este un vis, este o realitate de zi cu zi! Republica Moldova este cel mai avansat stat dintre statele care fac parte din Parteneriatul Estic. Republica Moldova este unicul stat care a semnat şi Acordul de Asociere cu UE, cât şi Acordul de Schimb şi care a liberalizat şi regimul de vize cu UE. Cu excepţia statelor baltice, membre NATO şi UE, nici un alt stat din fosta URSS nu are regim liberalizat de vize cu UE. În timp ce aplicarea acordului dintre UE şi Ucraina este suspendată pe moment, Acordul de liber schimb încheiat de Republica Moldova funcţionează din plin şi creşterea exporturilor moldoveneşti în UE a început la scurtă vreme după semnare. Avem de ales între a ne asocia Uniunii Euroasiatice, o construcţie ipotetică şi fără contur, care produce puţin peste 2000 miliarde USD sau de a ne asocia spaţiului euro-atlantic, bazat pe valori şi principii, un spaţiu cu o piaţă de peste 35000 miliarde USD.

Mihai Ghimpu a continuat scrisoarea: “Dragi concetăţeni, depinde numai de voi ca drumul spre Europa, spre libertate şi prosperitate să fie fără întoarcere! Am putea pierde totul într-o singură seară, duminică — 30 noiembrie, dacă unii vor sta acasă. Nu lăsaţi să se întâmple asta! Veniţi şi votaţi pentru Europa cu toată încrederea şi nădejdea. Gândiţi-vă la copiii voştri şi în ce lume vreţi ca ei să crească.

Duminică amintiţi-vă de fraţii, părinţii, copiii voştri din Italia, Portugalia, Spania, Franţa, Germania, Grecia, Canada sau România. Ei se vor scula de dimineaţă şi vor merge zeci sau sute de kilometri până la cea mai apropiată ambasadă sau consulat al Republicii Moldova, unde vor sta ore în şir ca să voteze pentru voi. Nu staţi acasă, duminică mergeţi la vot şi votaţi şi pentru ei şi pentru voi!

Votaţi cu PL, ca să ajungem în familia NATO şi UE!”

Veronica Herţa, Vicepreşedintă a PL, a vorbit despre meritul Partidului Liberal şi poziţia fermă cu care s-a împotrivit micşorării îndemnizaţiilor pentru copii până la 3 ani, menţionând adresarea către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti şi sesizarea la Curtea Constituţională.

Dânsa a accentuat că Partidul Liberal a demonstrat în toţi aceşti ani că spune lucrurilor pe nume şi luptă pentru binele cetăţenilor — “Ca mămică a unui băieţel micuţ, fac un apel către mamele actuale şi către viitoarele mame să conştientizeze că nimic nu este mai important decât pacea şi bunăstarea copiilor noştri. În cazul în care ne dorim o securitate naţională, îndemnul meu este să vă alăturaţi sloganului nostru — Cu PL în familia NATO şi UE! La 30 noiembrie, vă îndemn să faceţi o alegere corectă, să votaţi pentru politicienii care spun lucrurilor pe nume. Votaţi Partidul Liberal!”

Despre importanţa alegerilor din 30 noiembrie a vorbit şi Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, candidat PL la funcţia de deputat — “Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale, duminică vom face a doua cea mai importantă alegere pentru Republica Moldova, după proclamarea independenţei din 1991. Continentul european a fost zguduit de 2 cutremure pe parcursul ultimilor 100 de ani — primul Război Mondial şi al doilea Război Mondial. Abia după aceea s-a reuşit formarea pe continentul european a 2 structuri demne să asigure o viaţă prosperă pentru fiecare — NATO (în 1949) şi UE. La început a fost asigurată pacea şi securitatea, apoi ordinea şi bunăstarea! Acesta este parcursul firesc, noi nu putem merge în 2 direcţii, în acelaşi timp! Singura noastră direcţie trebuie să fie cea care asigură pacea, bunăstarea şi ordinea — spre NATO şi UE!”

Potrivit Prim-vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, acum cetăţenii nu-şi mai pun problema unde e mai bine, în UE sau UV, pentru că “orice om conştient ştie că mai bine se trăieşte în UE, speranţa de viaţă este mai mare, nivelul de trai, condiţiile de trai etc.”

“Contează să fie asigurată calitatea procesului de integrare europeană! Contează să fie respectaţi oamenii. Rămâne să ne mobilizăm, să ieşim la vot duminică — 30 noiembrie! În ciuda tuturor celorlalte probleme, ordine şi bunăstare vom face pe parcurs, pas cu pas, aşa cum se face în Ţările Baltice, România, Bulgaria etc. Acelaşi drum îl va parcurge şi Republica Moldova pentru ca omul simplu să aibă o viaţă demnă, decentă, un viitor mai bun. O singură direcţie avem — spre NATO şi UE! Spre pace, ordine, bunăstare şi securitate! Duminică, ieşim la vot şi alegem Partidul Liberal!” — a mai subliniat Prim-vicepreşedintele PL.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md