Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPL

Pirkka Tapiola a avut o întrevedere cu conducerea Partidului Liberal

|versiune pentru tipar| PL, 3 decembrie 2014

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă PL şi Alina Zotea au participat la o întâlnire cu Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

E.S. Pirkka Tapiola a transmis un mesaj de felicitare Partidului Liberal pentru rezultatele obţinute în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, urându-le conducerii şi echipei PL multe succese şi cât mai multe realizări care vor schimba în bine viaţa cetăţenilor.

În cadrul întrevederii de astăzi, 3 decembrie, au fost abordate mai multe subiecte ce ţin de situaţia politică şi socială din Republica Moldova, formarea alianţei postelectorale de factură democratică, priorităţile PL-ului în crearea alianţei de guvernare, implementarea reformelor, continuarea cursului european ş.a.

Preşedintele PL a atras atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să monitorizeze activitatea guvernului pentru a se asigura că sunt cu adevărat implementate reforme, nu doar mimate. De asemenea, Mihai Ghimpu este de părere că după formarea alianţei de guvernare este necesară o discuţie comună dintre liderii partidelor din cadrul alianţei formate şi reprezentanţii UE. Astfel vor fi punctate strict priorităţile ce ţin de vectorul european şi nu va exista loc de politică dusă la două capete.

“Noi, liberalii, suntem interesaţi ca Republica Moldova să nu piardă cursul european. În cadrul acestor alegeri, cetăţenii au trecut peste toate nemulţumirile, supărările, dezamăgirile şi au votat pentru vectorul european, consider că aceasta trebuie să fie o lecţie, iar partidele care i-au dezamăgit sper că au înţeles că dacă vor continua să guverneze în acelaşi mod ca până acum, peste 4 ani, daca nu mai devreme, vom pierde pentru mulţi ani înainte cursul european.” — a menţionat Mihai Ghimpu în cadrul întrevederii cu E.S. Pirkka Tapiola.

Un alt subiect important s-a referit la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, în acest context, Mihai Ghimpu a subliniat faptul că liberalii au înaintat în Parlament în 2011 proiectul unei Noi Constituţii care ar fi eliminat toate lacunele din actuala Lege Supremă, inclusiv ar fi fost stabilit un mecanism simplificat pentru alegerea Preşedintelui R. Moldova, 50+1, întrucât Preşedintele RM ales de către Parlament nu poate avea aceleaşi atribuţii pe care le are un Preşedinte ales de către cetăţeni.

În altă ordine de idei, Preşedintele PL a subliniat că liberalii au reuşit să pună punctul la unele speculaţii de ordin naţional, inclusiv denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova, iar acum PL va acorda o atenţie deosebită şi problemelor economice şi sociale — “Noi acum trebuie să redresăm economia statului, pentru că doar având o economie dezvoltată, vom putea schimba viaţa oamenilor, vor putea mări salariile, pensiile etc. Bineînţeles, pentru a avea o economie dezvoltată contează cine conduce statul, să fie nu doar profesionişti, ci şi cinstiţi. Vă asigur că PL va continua să muncească şi în continuare pentru binele cetăţenilor, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în democraţie. Vom insista ca toţi cei care urmează să fie numiţi în funcţii să fie oameni care-şi sumă reformele, cinstiţi, fără dosare sau implicări în acte de corupţie ş.a.”

E.S. Pirkka Tapiola a subliniat faptul că pentru cetăţeni şi pentru republică va conta foarte mult calitatea guvernării, implementarea reformelor şi aplicarea în practică a prevederilor Acordului de Asociere şi Liber Schimb, şi doar în aşa fel R. Moldova se va apropia vizibil de Uniunea Europeană.

Mihai Ghimpu s-a referit şi la politica Partidului Liberal, despre care a accentuat: “Noi nu luptăm împotriva nimănui, noi luptăm pentru o viaţa mai bună şi pentru democraţie. Aceasta nu este nicidecum o luptă împotriva Rusiei, a limbii ruse, ci pentru asigurarea unui un stat de drept şi democratic unde legea e una pentru toţi.”

La sfârşitul întrevederii, Preşedintele PL a adresat un mesaj de mulţumire E.S. Pirkka Tapiola pentru sprijinul constant oferit republicii de către Uniunea Europeană şi susţinerea de care beneficiază R. Moldova în parcurgerea vectorului european.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md