Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPLDM

ÎNAINTE pentru Moldova! ÎNAINTE, spre un viitor european!

|versiune pentru tipar| PLDM, 12 octombrie 2014 | 

Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a lansat astăzi oficial în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Evenimentul a avut loc la Sala Polivalentă din Chişinău şi a întrunit peste 6 mii de membri şi susţinători ai PLDM. Sloganul PLDM este “ÎNAINTE, spre un viitor european!”

În discursul său, preşedintele PLDM, Vlad Filat a menţionat că, de fapt, startul campaniei a fost dat acum 7 ani, odată cu crearea partidului. După ani de izolare, stagnare şi dictatură comunistă, PLDM s-a angajat să schimbe în bine lucrurile în ţară şi să mişte Moldova înainte, spre Europa.

“Noi am dat doar startul. Destul cât am mers pe drumuri vechi, distruse şi înguste, pe drumurile comuniste care nu duceau nicăieri. Noi am început să construim autostrăzi. Destul cu înşelăciunea la examene, destul cu corupţia din poliţie. Dar mai presus de toate, am început să mişcăm Moldova spre un viitor european. Am semnat Acordul de Asociere şi de Liber Schimb. Este meritul tuturor cetăţenilor care ne-au dat mandatat să mişcăm ţara înainte. Efortul este al întregii echipe”, a accentuat Vlad Filat.

Liderul PLDM a subliniat că alegerile din 30 noiembrie ne oferă două opţiuni: “de a merge înapoi, cu cei care nu vor un viitor european sau de a merge înainte, cu cei care au început deja să construiască acest viitor”.

“Cea mai mare schimbare pe care o va aduce PLDM este un viitor european pentru copiii noştri. Europa nu este o dogmă. Europa este parte din ADN-ul nostru”, a spus Vlad Filat şi a menţionat că PLDM are un plan concret privind dezvoltarea Republicii Moldova — Planul 2020.

“Planul 2020 detaliază obiective clare de creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă; conţine paşi reali de îmbunătăţire a educaţiei; descrie măsuri pentru înteţirea luptei împotriva corupţiei, dar, mai presus de toate, Planul 2020 oferă o foaie de parcurs cu o destinaţie foarte concretă: Republica Moldova — membru cu drepturi depline al UE până în 2020! Şi dacă vreţi pentru copiii voştri un viitor european, atunci vreţi PLDM”, a declarat Vlad Filat.

Liderul PLDM a anunţat că, după scrutinul din 30 noiembrie, candidatul liberal-democrat la funcţia de prim-ministru va fi prim-vicepreşedintele formaţiunii, Iurie Leancă, pe care l-a felicitat pentru modul în care conduce Guvernul.

La rândul său, Iurie Leancă i-a mulţumit lui Vlad Filat pentru încrederea acordată şi a spus că este pregătit pentru un nou mandat, astfel ca viitorul european să devină o realitate.

“De cinci ani de zile, PLDM schimbă soarta ţării. Am demonstrat că PLDM este generatorul schimbărilor. Este partidul care transformă şi modernizează Moldova. PLDM s-a afirmat ca o echipă matură şi responsabilă, o echipă care vrea stabilitate, pace şi solidaritate”, a menţionat Iurie Leancă.

Vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, a venit cu un mesaj special către femeile din R. Moldova, menţionând contribuţia PLDM la majorarea cotei de reprezentare a lor în legislativ. “Pe listele PLDM sunt 37 de femei. Momentul în care, în politică, vom avea un echilibru este din ce în ce mai aproape, dar aceasta depinde foarte mult de implicarea femeilor”, a spus vicepreşedintele PLDM şi a adresat un apel celor prezenţi. “Adunaţi-vă toată energia şi hotărârea şi să mergem înainte, spre un viitor european al copiilor noştri şi al acestei ţări”, a spus Liliana Palihovici.

Vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat că astăzi Moldova stă în faţa unor oportunităţi fără precedent. “Am bătut cu insistenţă şi ni s-au deschis uşi. Ne rămâne doar să intrăm şi să păşim cu încredere în lumea modernă a valorilor europene”, a spus Streleţ.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a menţionat că, prin eforturile depuse de PLDM, Moldova este, astăzi, o ţară europeană. “Politica noastră externă este una previzibilă, corectă şi are la baza interesul naţional. Acum, PLDM îşi propune un nou obiectiv ambiţios — Republica Moldova trebuie să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Natalia Gherman.

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a evocat faptul că niciun partid nu a pus problema educaţiei la fel de tranşant şi deschis, precum a făcut-o PLDM. “Am reuşit să aducem educaţia pe agenda societăţii. Am iniţiat reforme complicate, dar absolut necesare şi este foarte important să nu ne oprim aici”, a spus Maia Sandu.

Prim-vicepreşedintele Tineretului Liberal Democrat, Mihaela Spătaru, a încurajat tinerii să ofere suportul lor liberal-democraţilor. “Noi suntem cei care vom beneficia cel mai mult de apropierea de UE, de standarde de calitate, de locuri de muncă acasă, de oportunităţi de dezvoltare”, a spus candidatul PLDM la funcţia de deputat.

Vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, a accentuat, la rândul său, că alegerile din 30 noiembrie nu vor fi simple. “Nu va fi o bătălie politică între partide, va fi o bătălie politică pentru viitorul european al ţării noastre, pentru viitorul copiilor şi ralierea la civilizaţie a Republicii Moldova, care poate fi câştigată doar de PLDM”, a spus Pistrinciuc.

La finele evenimentului de lansare în campania pentru parlamentare a PLDM, Vlad Filat a adresat celor prezenţi îndemnul de a-şi folosi toată energia pentru a aduce marile schimbări de care Republica Moldova are nevoie.

ÎNAINTE pentru Moldova! ÎNAINTE, spre un viitor european!

Discursul preşedintelui PLDM, Vlad Filat

Dragii mei prieteni,

Vă mulţumesc din tot sufletul pentru că sunteţi aici! Vă mulţumesc pentru că vă pasă de Republica Moldova!

Mă bucur că suntemumăr la umăr în aceeaşi echipă, în această bătălie decisivă pentru viitorul ţării noastre! Vă mulţumesc tuturor pentru angajamentul asumat de a servi Republica Moldova şi cetăţenii săi!

Mulţumesc, în mod special, tinerilor noştri! Voi sunteţi viitorul Republicii Moldova! Viitorul vostru este cauza PLDM!

Astăzi dăm startul campaniei noastre. Dar, în realitate, noi am lansat această campanie mult mai devreme.

Aceasta s-a întâmplat acum şapte ani, când am creat partidul. A urmat anul 2009, când ne-am ridicat din genunchi, când ne-am recuperat ţara care ne aparţine, când ne-am angajat să aducem schimbările în bine aşteptate de poporul nostru.

După ani de izolare comunistă, poporul nostru a cerut să ne mişcăm spre Europa.

După ani de stagnare comunistă, poporul nostru a cerut o economie reală, modernă, europeană.

După ani de dictatură comunistă, de blocare a internetului, de maltratare a protestatarilor paşnici, poporul nostru şi-a cerut drepturile şi o justiţie europeană reală.

Efortul şi curajul vostru au făcut posibilă schimbarea în 2009. Cu ajutorul vostru, în ultimii 5 ani PLDM mişcă Moldova înainte. Dar oare putem considera că am făcut tot ce ne-am propus? Nu, încă nu. Noi am dat doar startul.

Noi am trezit ţara noastră şi am pus-o în mişcare.

Noi am spus: destul cât am mers pedrumuri vechi, înguste şi distruse… pe drumurile comuniştilor care nu duceau nicăieri! Şi am început să construim autostrăzi europene moderne.

Noi am spus: destul cu patrulele de circulaţie corupte! Şi am început să facem reforme serioase în forţele de poliţie.

Noi am spus: destul cu moştenirea comunistă în educaţie, destul cu înşelăciunea la examene! Şi am început să modernizăm infrastructura şcolară, să organizăm un altfel de bacalaureat, unul care recompensează pe merit performanţa elevilor cinstiţi.

Mai presus de toate, noi am început să mişcăm Moldova spre un viitor european — am obţinut eliminarea vizelor de călătorie în Europa începând cu luna aprilie; am semnat şi ratificat Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE.

Este meritul tuturor cetăţenilor care ne-au dat mandat să mişcăm ţara înainte spre Europa. Este efortul constant al întregii echipe a PLDM. Este rezultatul muncii de zi cu zi al colegilor noştri din guvern.

Iurie, mă bucur pentru prestaţia ta ca prim-ministru. Din momentul în care ai preluat ştafeta, am fost sigur că tot ce am început să facembun pentru Republica Moldova va fi continuat în mod ireproşabil. Şi aşa şi este.

Vreau să mai declar o dată, dar aşa ca să audă toţi cârcotaşii care nu pot dormi de grija ce ne-o poartă: după scrutinul din 30 noiembrie, Iurie Leancă va fi candidatul PLDM pentru o nouă investitură la funcţia de prim-ministru!

PLDM este şi va fi în continuare o echipă a oamenilor performanţi!

Dragi prieteni,

Republica Moldova se află din nou la răscruce, iar noi suntem din nou chemaţi să aducem schimbări şi mai mari. Şi, încă o dată, noi le vom aduce!

Cea mai mare schimbare pe care o va aduce PLDM este un Viitor European pentru copiii noştri. Aceasta este speranţa care s-a născut în aprilie 2009. Acesta este visul care ne însufleţeşte şi ne mobilizează.

Europa nu este o dogmă; nu este o idee abstractă.

Europa este ceva mai profund; este realizarea a ceea ce suntem de fapt.

Europa se bate pentru emanciparea noastră; Europa este calea noastră spre libertate.

Europa este parte din ADN-ul nostru. Avem o istorie europeană, o cultură europeană, o limbă europeană. Cum să nu avem şi un viitor european?

Ştim cu toţii ce înseamnă un viitor european. Înseamnă o ţară mai stabilă, mai bună, mai echitabilă, mai eficientă şi mai prosperă. Un viitor european înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai mari, şcoli mai bune, drepturi mai multe, circulaţie fără orice restricţii. Noi pentru acest viitor ne luptăm.

Este greu de crezut că cineva s-ar putea opune unui astfel de viitor pentru Republica Moldova şi pentru copiii noştri. Cu toate acestea, alegerile din 30 noiembrie se vor baza pe două opţiuni: a merge înapoi cu cei care se opun unui viitor european; sau a merge înainte cu cei care au început deja să construiască acest viitor?

Sub guvernarea comunistă, eram împrejmiuţi de sârmă ghimpată. Dar noi am tăiat această sârmă şi am deschis graniţa. Aceasta este alegerea: izolarea cu adepţii unui trecut comunist falimentar; sau libertatea de circulaţie cu PLDM.

Când ne-am propus eliminarea vizelor de călătorie în Europa, Voronin a declarat că asta-i un basm. Dar noi am făcut să fie o realitate. Deci, asta este alegerea: mentalitatea învechită a comuniştilor;sau spiritul de învingător al PLDM.

Când am chemat să ne mişcăm pe direcţia integrării europene, liderul PCRM a declarat că asta nu se poate întâmpla în o sută de ani. Dar acum avem acord de asociere şi ţintim calitatea de membru. Asta este alegerea: o viaţă fără perspective cu fosilele comunismului; sau un viitor european cu PLDM.

Moldova nu trebuie să meargă înapoi, ea deja a fost acolo şi a avut de îndurat umilinţe cumplite. Moldova poate merge doar înainte, spre un viitor european luminos, împreună cu PLDM!

Moldova nu trebuie să renunţe la speranţa care a renăscut în 2009. Noi şi numai noi putem decide în noiembrie să continuăm să clădim această speranţă.

Să mergem înainte nu va fi uşor deloc. Avem de muncit din greu. Dar am făcut deja o parte din lucru împreună. Pentru a aduce mai multe schimbări pe care ţara le aşteaptă, PLDM are un plan concret. PLDM are Planul 2020.

Vă îndemn să citiţi Planul nostru — fiecare detaliu este on-line — şi veţi vedea ce fel de schimbări şi ce fel de viitor oferă PLDM.

Planul 2020 detaliază măsuri concrete de creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă, cum ar fi credite ieftine pentru IMM-uri, noi instalaţii de prelucrare a produselor alimentare, precum şi o nouă infrastructură, inclusiv conectarea fiecărei case la apă curată în următorii ani. Şi dacă vreţi un viitor cu noi locuri de muncă, atunci vreţi PLDM.

Planul 2020 conţine măsuri reale de îmbunătăţire a educaţiei, cum ar fi mai multe oportunităţi de instruire şi salarii mai mari pentru profesori, ceea ce va face ca şcolile să fie mai responsabile faţă de părinţi. Planul 2020 va spori calitatea învăţământului în universităţile noastre. Şi dacă vreţi un viitor mai bun al educaţiei pentru copiii noştri, atunci vreţi PLDM.

Planul 2020 descrie măsuri pentru înteţirea luptei împotriva corupţiei, cum ar fi continuarea reformelor în poliţie şi verificarea fiecărui judecător la capitolele competenţă şi integritate. Şi dacă vreţi un viitor cu mai puţină corupţie şi mai multă dreptate, atunci vreţi PLDM.

Dar mai presus de toate, Planul 2020 oferă o foaie de parcurs, cu o destinaţie foarte concretă: Republica Moldova — membru cu drepturi depline al UE până în 2020! Şi dacă vreţi pentru copiii voştri un viitor european, atunci vreţi PLDM.

Aşa mişcăm Moldova înainte. Mergemînainte, pentru ca muncitorii noştri calificaţi să se poată bucura de o viaţă decentă prin munca lor.

Mergem înainte, pentru ca în ţara noastră drumurile europene moderne să devină o regula, şi nu o excepţie.

Mergem înainte, pentru ca fermierii noştri să poată obţine cele mai bune preţuri pentru culturile lor.

Mergem înainte, pentru ca tinerii noştri să-şi poată dezvolta capacităţile intelectuale, beneficiind de cea mai bună educaţie posibilă, pentru ca ei să poată concura pentru cele mai calificate şi înalte funcţii. Suntem convinşi că,având un sistem european de educaţie, Moldova va fi în stare să arate lumii că şi limba rusă poate să fie o limbă europeană. Pentru că în Europa toate limbile sunt puse în valoare şi respectate.

Planul 2020 PLDM oferă o hartă a tuturor acestor mari schimbări.

Prieteni, doar 49 zile ne mai despart de una dintre cele mai importante alegeri. Noi putem face alegerea corectă pentru a mişca Republica Moldova înainte pe drumul cel bun. Dar avem nevoie de ajutorul vostru.

Vă îndemn să vorbiţi cu familiile voastre, cu rudele şi vecinii voştri. Explicaţi-le esenţa alegerii pe care o au de făcut. Spuneţi-le că alegerea este crucială: ori înapoi în închisoarea popoarelor, ori înainte spre un viitor european.

Moldova are nevoie de implicarea fiecăruia dintre voi!

Vă chem să găsiţi timp că să construim împreună viitorul european al copiilor noştri! Şi pentru asta ei ne vor fi recunoscători.

Dragii mei prieteni,

Eu ştiu că în viaţa noastră sunt multe frustrări.

În cele două decenii de independenţă a crescut o întreagă generaţie — o generaţie de sacrificiu. O generaţie pentru care oportunităţile păreau prea îndepărtate. O generaţie pentru care o viaţă normală părea imposibil de realizat.

La est şi la vest, la nord şi la sud, la Chişinău şi în regiuni — în limba română şi în toate celelate limbi vorbite la noi — spunem acelaşi adevăr: moldovenii s-au sacrificat pentru a construi o viaţă mai bună pentru copiii lor, pentru familiile lor, pentru comunităţile lor.

În aceste acte de sacrificiu eu văd o speranţă pentru noi toţi. Unii spun că suntem divizaţi, dar ceea ce văd eu este că de 20 de ani oamenii acestei ţari au muncit pentru a construi o societate mai puternică. Poate uneori nu se vede că am lucrat împreună, unul lângă altul, dar aşa a fost.

Noi ne confruntăm cu numeroase provocări. Dar avem şi o mare oportunitate — să definim cine suntem pentru a începe să scriem istoria noastră, să construim o ţară care poate transforma viaţa cetăţenilor indiferent de etnie, credinţă sau limba vorbită.

Doar împreună putem asigura că vom avea generaţii prospere, născute în anii de sacrificiu.

Viaţa în Republica Moldova nu este atât de uşoară. Dar ştiu că fiecare dintre noi, fiecare cetăţean al ţării noastre merită mult mai mult. Nouă ne stă în puteri să oferim copiilor noştri tot ce este mai bun. Ţara noastră scumpă are nebănuite resurse. Iar noi avem atâta tărie în mâinile noastre!.

Astăzi, Europa ne întinde mâna. Haideţi să folosim toată energia noastră în următoarele 49 zile pentru a ne asigura că putem aduce marile schimbări de care Republica Moldova are nevoie şi pentru a asigura viitorul european pe care copiii noştri îl merită.

ÎNAINTE pentru Moldova!
ÎNAINTE spre un viitor european!

Discursul prim-vicepreşedintelui PLDM, Iurie Leancă

Stimate domnule preşedinte, Vlad Filat,
Onorată asistenţă,
Dragi colegi şi prieteni din familia liberal-democrată a Moldovei,

În doar şapte săptămâni Moldova va face o alegere. Va fi cea mai decisivă alegere de la declararea Independenţei ţării noastre. O alegere care va arăta că Moldova are un viitor european.

Ziua de 30 noiembrie 2014 va confirma odată şi pentru totdeauna că ne-am debarasat de trecut şi că apropierea ţării noastre de Uniunea Europeană nu va mai cunoaştecale întoarsă.

În 2009, am reuşit să ne rupem din întunecata strâmtoare comunistă care ne-a ţinut captivi opt ani de zile. Opt ani rataţi pentru modernizarea şi dezvoltarea ţării. Opt ani în care am înţeles că, pentru Moldova, singura şansă ca să devină un stat modern este integrarea europeană.

Din 2009, guvernele conduse de Partidul Liberal Democrat din Moldova schimbă viaţa oamenilor şi viaţa ţării. În unele domenii transformările sunt vizibile. În altele — am pus temelia pentru schimbări cardinale, pe care urmează să le facem.Cert este un lucru, dragi colegi: am demonstrat că Partidul Liberal Democrat este generatorul schimbării. Este formaţiunea care transformă şi modernizează Moldova.

Dovadă sunt rezultatele pe care le-am obţinut în aceşti ani — mult mai multe decât vom menţiona, azi, aici — şi care vorbesc despre calitatea şi capacitatea echipei noastre.

Am început, în aceşti ani, să construim drumuri bune, drumuri de calitate. Chiar peste trei zile vom inaugura traseul naţional Sărăteni-Soroca, reconstruit în totalitate. O arteră de 93 de kilometri, care trece prin zeci de localităţi. Iar în acest an, pentru prima dată, am alocat din bugetul naţional fonduri pentru reparaţia şi construcţia drumurilor de la ţară — peste 400 de milioane de lei.

Am început proiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare. În anii ce urmează, fiecare cetăţean va fi conectat la apeduct şi la sisteme de canalizare.Am pus bazele interconexiunii energetice cu Uniunea Europeană care, în doar doi ani, va consolida securitatea ţării şi va aduce cetăţenilor noştri servicii de calitate, la preţuri avantajoase.

O veritabilă furtună a schimbărilor are loc astăzi şi în educaţie. Am aprobat un nou Cod al Educaţiei şi Strategia “Educaţia 2020”, care vor transforma domeniul în unul accesibil, relevant şi de calitate. Dar nu ne-am limitat doarla îmbunătăţirea cadrului legal. Cu sprijinul partenerilor noştri, reconstruim şi dotăm cu bunuri peste 850 de grădiniţe din satele noastre.

Modernizăm şcolile şi-i susţinem cu salarii majorate pe cei din domeniul educaţiei. Şi sunt încrezător că vom reuşi să creăm un sistem educaţional performant. Doar că trebuie să fim consecvenţi şi perseverenţi.

Stimaţi colegi,

Ştiu că, în pofida numeroaselor reforme cărora le-am dat startul în ultimii ani, o bună parte din cetăţenii noştri încă se mai confruntă cu probleme. Încă mai sunt dezamăgiţi de faptul că lucrurile nu se mişcă atât de repede pe cât le-am promis şi pe cât s-au aşteptat.Dar noi nu avem de gând să privim, nepăsători, la probleme şi să le permitem să ne dirijeze destinele. Pentru că nouă ne pasă!

Tocmai de aceea, venim cu un proiect clar de eliminare a acestora — “Planul 2020”. Un plan care demonstrează că PLDM ştie exact ce are de făcut pentru ca să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Un plan care va aduce transformări şi mai mari, de o anvergură fără de precedent, în direcţiile esenţiale pentru ţara noastră. Un plan care, odată transpus în viaţă, va asigura reintegrarea ţării şi viitorul ei european.

Iar, atunci când vorbesc despre viitorul european al Moldovei, ştiţi foarte bine că nu o fac la modul abstract. O fac de pe poziţia unui om care s-a dedicat plenar acestui ţel, transformându-şi convingerea într-o întreagă activitate profesională.

Dragi prieteni,

În aceşti cinci ani, zi de zi şi pas cu pas, noi am convins capitalele europene că Republica Moldova merită o perspectivă europeană. Am insistat pe faptul că Acordul de Asociere este vital pentru relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Am coordonat — cu multă îndârjire şi multă pasiune — procesul de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni. Şi am pledat pentru o implicare mult mai mare a Uniunii Europene în reformarea justiţiei.

Astăzi mă bucur că vă pot spune, o dată în plus, că în toate discuţiile pe care le-am avut cu liderii europeni am auzit un singur lucru — că Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene. Că Moldova, pe bună dreptate, merită un viitor european. Şi dacă, acum, vom alege cu toţii acest viitor european, Europa se va pune zid pentru noi.

Viitorul european este calea ce ne va aduce schimbarea şi progresul — fie că este vorba de reforma justiţiei şi respectul faţă de lege, de locurile de muncă, de lupta împotriva corupţiei sau de un sistem mai bun de educaţie.

Într-un cuvânt, viitorul european înseamnă o viaţă normală pentru fiecare!

Iar acest lucru nu se va întâmpla, dacă şarlatanii şi trişorii care vor să ne ducă ţara în trecut îşi vor face loc în viaţa politică. Aceşti trişori ne promit un viitor roz, însă practicile lor sunt tenebre, iar soluţiile — eşuate încă acum un secol. Ei vă promit o viaţă prosperă fără un minim efort, ştiind prea bine că aşa ceva nu a fost posibil nicăieri şi niciodată.Aceşti trişori, de facto, profită din plin de toate libertăţile şi traiul confortabil european, însă pe noi vor să ne priveze de aceste drepturi. Vor să ne întoarcă la izolare şi declin, să ne ducă în zona cenuşie a instabilităţii şi a regresului.

Pe fundalul acestor zbateri disperate de a opri mersul firesc al istoriei şi al evoluţiei, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a afirmat ca o echipă matură şi responsabilă. O echipă care vrea stabilitate, în loc de dezmăţ, care vrea pace, în loc de revoluţii, care vrea solidaritate, în loc de dezbinare.

Iar eu personal mă bucur că Partidul Liberal Democrat din Moldova este formaţiunea care le-a dat oamenilor noştri un sentiment demult râvnit — cel al demnităţii.

Demnitatea a revenit în viaţa noastră odată cu ziua de 28 aprilie, de când nu ni se mai cere viză ca să mergem la Roma sau Paris, ci ni se zâmbeşte la trecerea frontierei.Demnitatea ne-a însoţitatunci când, semnând Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, am asigurat un viitor european copiilor noştri. Şi tot cu demnitatedăm, astăzi, start campaniei electorale a PLDM — Înainte, spre un Viitor European!

Sunt lucruri pe care le-am reuşit pentru că am fost uniţi. Uniţi în a promova reforme dure, dar necesare. Uniţi în faţa provocărilor interne, dar şi regionale. Uniţi în faţa rău-voitorilor cursului promovat de Partidul Liberal Democrat începând cu 2009.

Fără de PLDM — cea mai mare formaţiune de orientare europeană din ţară — nu ar fi fost posibilă schimbarea puterii în 2009 şi nici formarea unei coaliţii pro-europene de guvernare. O coaliţie care a apropiat mai mult ca niciodată Moldova de Europa.

Stimaţi cetăţeni,

Am aderat la Partidul Liberal Democrat deoarece am văzut în echipa sa capacitatea de a schimba Moldova. Am devenit şef al diplomaţiei moldoveneşti tocmai ca să asigur un viitor european ţării noastre. Am acceptat funcţia de Prim-ministru, deoarece am vrut să continuu pe calea schimbărilor în bine pentru întreaga ţară. Şi sunt gata să îmi continui activitatea de Prim-ministru, pentru ca viitorul european să devină realitate. Şi îţi mulţumesc, dragă Vlad, vă mulţumesc vouă, dragi colegi şi tuturor celor prezenţi azi, aici, pentru încredere şi susţinere.

De aceea, stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova, fie că vă aflaţi în ţară — la nord, la sud sau în raioanele de est -, fie că sunteţi în afară, vă spun cu toată convingerea:

Dacă doriţi un trai asigurat, un loc bine plătit de muncă, o educaţie mai bună pentru copiii voştri, susţineţi echipa PLDM!

Dacă doriţi o luptă serioasă împotriva corupţiei, daţi-ne mandatul vostru!

Votaţi PLDM, dacă doriţi un viitor european şi ca Moldova să revină acasă, în Europa!

Discursul ministrului AEIE, Natalia Gherman

Stimaţi colegi, dragi prieteni,

În 2009 PLDM a venit cu o agendă politică ambiţioasă — să apropiem Moldova de Uniunea Europeană prin încheierea unui Acord de Asociere politică şi integrare economică. Am promis că vom obţine pentru cetăţenii noştri dreptul de a călători fără vize în Europa. Am dorit să readucem sentimentul de libertate, demnitate şi siguranţă în viaţa oamenilor.

Au fost mulţi care ne sorteau la eşec! Dar astăzi mă bucur să declar că noi am Reuşit! Pentru că noi suntem Europeni! Pentru că Moldova este o ţară Europeană! Pentru că viitorul nostru este unul European!

Din luna aprilie cetăţenii noştri pot călători nestingherit în Uniunea Europeană. Deja peste 300.000 de moldoveni au beneficiat de acest drept. Datorită Planului de acţiuni cu UE pentru liberalizarea vizelor am reuşit să punem pe roate reforma justiţiei şi afacerilor interne.

Acordul de Asociere a fost negociat, semnat şi ratificat. Iar de la 1 septembrie, odată cu implementarea noului Acord, a început să funcţioneze Spaţiul comun de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Producătorii şi fermierii din ţara noastră au deja acces pe piaţa europeană în condiţii mai avantajoase.

Sunt mândră că astăzi Moldova este privită cu respect atât în Vest, cât şi în Est. Politica noastră externă este una previzibilă, corectă şi are la baza interesul naţional. Moldova a devenit un partener credibil şi un exemplu de succes pentru alte ţări din regiune.

Am demonstrat că împreună suntem capabili să mişcăm ţara ÎNAINTE.

Dragi prieteni,

Acum, PLDM îşi propune un nou obiectiv ambiţios — Republica Moldova trebuie să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Noi vom continua implementare Acordului de Asociere şi vom valorifica pe deplin spaţiul de liber schimb cu UE. Asistenţa UE pentru implementarea reformelor în Moldova se va tripla în următorii 5 ani.

Cauza noastră este una nobilă şi dreptatea este de partea noastră. De aceea cred cu tărie că vom reuşi!

Nu avem vreo alternativă decât să mergem ÎNAINTE. Integrarea europeană este cel mai bun instrument pentru modernizarea societăţii şi transformarea ţării. Alte state din Europa Centrală şi de Est au aderat la UE. Vom reuşi şi noi!

Deci mesajul meu pentru fiecare dintre Dumneavoastră este că noi trebuie să mergem Înainte spre un viitor European care pentru unii poate este un basm, dar noi vom face să fie o realitate!

Totul este în mâinile noastre!

Înainte PLDM! Înainte pentru o Moldovă Europeană!

Discursul ministrului Educaţiei, Maia Sandu

Mai bine de 20 de ani în urmă ne-am propus cu toţii o schimbare majoră, ne-am propus să construim o altfel de economie, o altfel de societate, un altfel de stat.

Ne-am dorit să avem o economie liberă şi puternică, în care munca onestă este apreciată şi fiecare este recompensat după merite.

Am vrut sa clădim o societate bazată pe toleranţă, în care oamenii se respectă unii pe alţii şi în care fiecare are şansa să-şi realizeze potenţialul pe deplin.

Am zis că vrem un stat care să garanteze drepturile fiecărui cetăţean în parte şi care, în schimbul taxelor pe care le colectează, să ofere bunuri şi servicii publice de calitate pentru toţi, în cel mai eficient mod posibil.

Dar chiar dacă am trecut prin transformări serioase, aşteptările noastre nu s-au realizat pe deplin. Nu am reuşit încă să construim ţara la care am visat pentru că, pe alocuri, nu am avut suficient curaj moral, integritate sau viziune, nu am dat dovadă de unitate sau ne-am aruncat după beneficii imediate, în detrimentul celor de durată.

Nu am reuşit pentru că în multe cazuri nu am mers cu schimbarea până la capăt.

Societatea spre care tindem poate fi construită. Copiii noştri pot sa facă acest lucru, dacă le acordam o şansă astăzi.

În Republica Moldova educaţia a fost ignorată timp de aproape două decenii. Aşa am ajuns să avem un sistem educaţional care nu satisface piaţa muncii şi care cultiva insuficient valorile unei societăţi morale în care ne-ar place să trăim.

Oamenii au pierdut încrederea în faptul că educaţia, munca onestă îi va ajuta să trăiască mai bine. Alte lucruri au fost puse în capul mesei.

În sfârşit, noi cu Dumneavoastră am reuşit să aducem educaţia pe agenda societăţii. Am iniţiat reforme complicate, dar absolut necesare şi este foarte important să nu ne oprim aici. Codul educaţiei şi măsurile de asigurare a corectitudinii evaluării la Bacalaureat sunt doar două exemple de acţiuni, unde Partidul Liberal Democrat din Moldova a stat ferm pe poziţii în pofida tuturor presiunilor şi supărărilor.

Astăzi avem multe partide politice care speculează cu promisiuni populiste despre viitorul copiilor. Niciunul dintre acestea însă nu a pus problema educaţiei la fel de tranşant şi deschis precum am pus-o noi cu Dumneavoastră. Este important să mergem împreună să combatem aceste mesaje populiste care nu au nimic în comun cu educarea unor oameni independenţi, puternici, inteligenţi şi integri.

Procesul de integrare europeană înseamnă o oportunitate unică pentru noi, dar de rând cu măsurile pe care le întreprindem ca să ne apropiem de standardele europene, trebuie să ne asigurăm că vom ajunge acolo cu generaţii de tineri bine pregătiţi, competitivi, care să poată să se integreze uşor în marea familie a Uniunii Europene şi care să transforme Republica Moldova într-un membru respectat şi necesar al acestei comunităţi.

Partidul Liberal Democrat din Moldova este singurul partid care a demonstrat atitudine responsabilă faţă de viitorul copiilor şi, respectiv, faţă de viitorul ţării. Haideţi să le asigurăm împreună această şansă copiilor noştri în continuare şi să nu ratăm oportunitatea unei transformări veritabile a societăţii, pentru a construi ţara pe care am visat-o. Haideţi să mergem înainte, spre un viitor european!

Discursul vicepreşedintelui PLDM, Liliana Palihovici

Stimaţi colegi, dragi prieteni!

La distană de aproape 50 zile de momentul hotărâor, de ziua decisivă, e- am adunat pentru a întări unitatea noastră şi a transmite ferm tuturor mesajul că Moldova este şi va contiua să fie o ţara europeană.

Astăzi, la început de campanie, am un mesaj special pentru femeile din R. Moldova, care constituie majoritatea cetăţenilor cu drept de vot. Vreau să le spun tuturor doamnelor că ele au motive foarte bune de a vota pentru PLDM:

Acestea sunt doar câteva motive de ce trebuie votat STEJARUL!

Stimaţi colegi,

Fiecare din noi a trecut în această viaţă prin clipe grele şi din acele clipe grele a înţeles că adevăraţii prieteni nu sunt cei care te vizitează la sărbători, adevăraţii prieteni sunt cei care te ajută în situaţii grele.

Republica Moldova se află într-o situaţie grea. Vecinii noştri trec prin război, economia noastră este şantajată şi suferim un embargo nedrept.

Prin ţară umblă falşi proroci şi aruncă cu bani murdari în dreapta şi stânga în schimbul sufletelor. Acum, când Moldova trece prin cumpănă, acum trebuie să o susţinem, să avem răbdare cu oamenii şi să-i convingem să nu-şi facă lor şi celor din jur rău, să nu-şi vândă votul celor care slujesc alt popor.

Stimaţi colegi,

Când mergeţi din casă în casă, când vorbiti în comunităţile voastre, explicaţi-le oamenilor că, următorii patru ani, noi, fie ne continuăm drumul greu spre un trai civilizat, fie foarte uşor şi rapid vom fi întorşi înapoi, în “epoca întunericului” de forţele care lucrează contra Moldovei.

Dacă vom lăsa Moldova timp de patru ani să fie târâtă înapoi, aceasta nu va însemna 4 ani pierduţi, asta va însemna cel putin 10 ani pierduţi, pentru că 10 ani va trebui să reparăm toate greşelile ce intenţionează să le facă cei care urăsc Moldova, dar spun că o iubesc.

Noi nu avem dreptul să pierdem aceşti ani. Noi nu avem dreptul să lăsăm indiferenţii si mancurţii să ne arunce iarăşi înapoi.

Dragi colegi şi prieteni!

Vin către Dumneavoastră cu un îndemn — adunaţi-vă toată energia şi hotărârea de care dispuneţi şi să mergem înainte spre un viitor european al copiilor noştri şi al aceastei ţări!

Discursul vicepreşedintelui PLDM, Vadim Pistrinciuc

Dragi prieteni, stimaţi colegi,

Vă mulţumesc din suflet pentru această atmosferă energică. Încă o dată am demonstrat că suntem împreună cei mai puternici!

Avem în faţă nu doar o campanie electorală, un maraton politic unde partidele se vor întrece. Noi, în Partidul Liberal Democrat din Moldova, înţelegem un lucru: că în cele 49 de zile care urmează se va da o bătălie. Nu va fi o bătălie politică între partide, va fi o bătălie politică pentru viitorul Republicii Moldova, pentru viitorul european al ţării noastre, pentru viitorul copiilor acestei ţări, o bătălie pentru alegerea de civilizaţie a Republicii Moldova.

De obicei, în alegeri avem concurenţă electorală, însă, în acest an, în multe cazuri noi nu avem concurenţi politici, iar unii care se doresc concurenţi nu sunt nimic altceva decât unelte străine acestei ţări.

Aceste alegeri nu sunt şi nu vor fi simple. Noi o simţim în fiecare zi: PLDM, liderii, colegii noştri fiind ţinta mai multor atacuri.

Vreau să vă spun de ce ţintesc în noi. Bătălia pentru viitorul european al Moldovei poate fi câştigată doar de Partidul Liberal Democrat din Moldova. Aşa a fost în 2009, aşa este şi acum!

Noi am fost cei care am făcut ca Moldova să învingă frica acum 5 ani.

Noi am ieşit în faţă, când aţii se ascundeau.

Noi am ridicat ţara din genunchi, şi i-am dat libertate europeană.

Noi, aici sunt primarii PLDM, am făcut ca în fiecare sat să apară semne de civilizaţie — să construim şcoli şi grădiniţe, drumuri, apeducte.

Noi am făcut ca agricultura să se dezvolte şi să aibă de 4 ori mai multe investiţii.

Noi suntem cei care stăm de strajă ca în Moldova să fie pace şi un viitor european.

Trebuie să fim sinceri, am făcut mult, dar nu suficient şi trebuie să le explicăm oamenilor că este doar un început. Am preluat o ţară izolată, sărăcită, fără bani. Astăzi avem o ţară asociată cu Europa, cetăţeni care călătoresc liber în Europa, o ţară în care fiecare localitate se dezvoltă.

Dragi prieteni, vreau să vă întreb cum merg ceasurile în toată lumea? Încotro? DA — ceasurile merg ÎNAINTE!

Pe 30 noiembrie, ceasul Moldovei va merge ÎNAINTE, spre un Viitor European!

Pe 30 noiembrie, ceasul Moldovei le va aşeza pe toate la locurile lor: comuniştii vor reveni în opoziţie, bandiţii şi inamicii Republicii Moldova vor fi puşi pe fugă, uneltele şi trădătorii vor fi daţi uitării…Iar noi, Partidul Liberal Democrat, vom munci cot la cot ca Moldova în 2020 să aibă o educaţie de calitate, să fie un stat de drept, o ţară cu locuri de muncă bine plătite şi în cele din urmă să devină ţară membră a Uniunii Europene!

PLDM mişcă Moldova ÎNAINTE spre un viitor european!

Sursa: www.pldm.md