Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPLDM

Un sistem educaţional puternic — prioritatea PLDM

|versiune pentru tipar| PLDM, 21 octombrie 2014

Educaţia este un motor în măsură să propulseze Republica Moldova înainte. Un sistem educaţional mai puternic oferă tinerilor cunoştinţe şi abilităţi suplimentare. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, la întâlnirea cu studenţii Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, în cadrul căreia a menţionat realizările din ultimii ani în domeniul educaţiei, dar şi le-a vorbit despre cele patru priorităţi ale Planului 2020 al PLDM, care au tangenţă directă cu tinerii.

În şirul realizărilor beneficiile cărora sunt resimţite direct de studenţi, Vlad Filat a amintit despre adoptarea Codului educaţiei, modificarea Regulamentului de admitere ce permite studenţilor să aplice la câte universităţi doresc, a Regulamentului burselor, a Legii care obligă instituţiile statului să ofere locuri de practică pentru tineri şi studenţi, iar perioada de stagiu să fie considerată drept experienţă de muncă. Şi poate una din cele mai importante reuşite a fost obţinerea regimului liberalizat de vize ce permite mobilitatea studenţilor. Toate aceste realizări au fost iniţiate şi promovate de PLDM, a spus Vlad Filat.

“Pentru noi, educaţia este prioritatea numărul unu stipulată şi în Planul 2020, care prevede aderarea Republicii Moldova la UE. Acest plan are la bază patru priorităţi şi în fiecare din ele, direct sau indirect, se regăsesc tinerii. Noi ne dorim să avem un sistem educaţional performant cu condiţii de muncă pentru profesori, infrastructură modernă pentru studenţi, dar şi cunoştinţe care să permită tinerilor sa devină competitivi într-o lume din ce în ce mai globalizată”, a menţionat liderul PLDM.

Vlad Filat a subliniat că oamenii îşi doresc un viitor mai bun, unul european: cu mai multe locuri de muncă, salarii mai mari, mai multe investiţii, cu libertatea de a călători, cu drepturi egale pentru fiecare şi cu mai multe oportunităţi pentru tineri şi femei.

“Acest viitor poate fi construit urmând calea de integrare europeană”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a accentuat că PLDM pune miza pe tineri, ei sunt avangarda şi schimbul de mâine. Vârsta medie a candidaţilor PLDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie este de 43 de ani, iar 28 de candidaţi sunt sub 35 de ani, ceea ce demonstrează că promovarea tineretului nu este doar o declaraţie frumoasă, ci un angajament acoperit de acţiuni reale, a precizat Vlad Filat.

La sfârşitul întâlnirii cu studenţii, Vlad Filat s-a adresat tinerilor cu apelul de a merge la alegeri pentru a oferi un vot modernizării ţării şi înaintării pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

Înainte, spre o educaţie de calitate

În data de 21 octombrie, circa 600 de tineri, studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie, la Colegiul de Informatică, dar şi din sectorul Centru al capitalei au avut posibilitatea să discute cu vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, şi deputatul George Mocanu. Dialogul a vizat probleme de educaţie, crearea locurilor de muncă şi integrarea europeană a ţării. Ei au fost informaţi despre oferta electorală a PLDM ce se conţine în Planul 2020.

În special s-a pus accentul pe una din priorităţile de bază ale PLDM — crearea unui sistem educaţional performant, care să pună în valoare cunoştinţele şi abilităţile tinerilor, un sistem care să le ofere şansa de angajare în câmpul muncii cu salarii motivante aici, acasă. De asemenea, tinerii au fost informaţi despre realizările din domeniul educaţiei cum ar fi: adoptarea Codului educaţiei, a Legii cu privire la obligativitatea de a oferi locuri de practică pentru tineri şi studenţi şi considerarea acesteia drept stagiu de muncă, etc.

Astfel de întâlniri urmează să se organizeze zilnic cu studenţi ai diferitor instituţii de învăţământ.

Sursa: www.pldm.md