Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPLR

Votul pro-european trebuie consolidat

|versiune pentru tipar| PLR, 17 octombrie 2014

Partidul Liberal Reformator (PLR) a fost fondat în 2013 la 15 decembrie cu scopul bine definit de a reforma clasa politică din Republica Moldova şi de a iniţia şi promova cele mai necesare reforme în domeniile prioritare pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova. PLR a fost format în baza unei echipe, care şi-a asumat responsabilitatea pentru continuitatea parcursului european al Republicii Moldova. Prin votarea guvernului pro-european în 2013 PLR a menţinut cursul european al Republica Moldova, graţie acestui gest a fost posibilă parafarea şi semnarea/ratificarea ulterioară a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În perioada 2013–2014 a avut loc procesul de constituire şi de consolidare a echipelor teritoriale ale partidului, perioadă ce s-a dovedit a fi, pe de o parte, benefică pentru atragerea noilor membri şi susţinători, dar insuficientă pentru a reuşi o crestere şi o poziţionare adecvată a PLR pe piaţa politică din RM. Astfel, PLR astăzi se află la limita de jos în sondaje, cu aproximativ 1% intenţie de vot. Menţionăm, că suntem în plin proces de campanie electorală, iar până la data alegerilor din 30 noiembrie avem prea puţin timp pentru a redresa aceasta situaţie. Prin prezenţa slabă în actualele alegeri PLR nu va face altceva decât să deschidă oportunităţi electorale pentru actorii politici de stânga, anti-europeni şi antinaţionali.

Erorile de strategie şi lipsa de viziune a actualei echipe de conducere a PLR a demonstrat incapacitatea de creare a unei mişcări de demnitate naţională de promovare a liberalismului şi a reformelor reale, mai ales de fortificare a dreptei politice ca alternativă fiabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Ineficienţa regretabilă, admisă la nivel de strategii şi tactici pre-electorale ale PLR, este cauza principală a intenţiilor insuficiente de vot pentru acest partid. De aceea, un eventual eşec la alegerile din 30 noiembrie poate fi un fiasco pentru partid şi poate duce la dispersarea susţinătorilor, echipelor din teritoriu, cât şi la o dezamăgire pentru votanţii pro-europeni. În condiţiile polarizării societăţii din Republica Moldova şi intensificării activismului forţelor politice, care doresc deturnarea parcursului european al RM şi reorientarea Republicii Moldova spre spaţiul estic, forţele politice de centru-dreapta şi de dreapta, spre regret, divizate. În acest context, noi, membrii activi ai PLR, trebuie să dăm dovadă de raţiune şi gândire politică pe termen lung, aşa cum am procedat atunci, în 2013, când viitorul european al Republicii Moldova era în pericol. Pragul electoral pentru accesul în parlament fiind de 6%, devine clară posibilitatea pierderii voturilor pro-europene de centru-dreapta şi dreapta şi scăderea şanselor formării unei majorităţi pro-europene în viitorul parlament.

Subsemnaţii, o parte reprezentativă a echipei PLR, susţinuţi de o mare parte din organizaţiile teritoriale, după ce nu am reuşit să convingem actuala conducere PLR să continue negocierile în vederea constituirii unui eventual bloc electoral cu fortele politice proeuropene, care ar face posibilă accederea în viitorul parlament şi refacerea actualei coaliţii pro-europene de guvernare, formulăm acest apel către preşedintele PLR Ion Hadârcă, către colegii noştri, către echipele teritoriale, privind retragerea din campania electorală a Partidului Liberal Reformator pentru parlamentarele 2014 în favoarea partidelor proeuropene cu şanse reale. Aceasta ar permite să evităm risipirea voturilor pro-europene şi să profităm de o perioada propice pentru pregătirea, consolidarea şi relansarea partidului în alegerile locale din 2015.

Acest apel este motivat de profunda îngrijorare a echipelor teritoriale PLR şi de apelurile societăţii civile în acest sens, şi se ghidează de un raţionament bazat pe analiză şi gândire critică. Republica Moldova are nevoie de oameni politici maturi şi vizionari, capabili de a face compromisul necesar în favoarea viitorului copiilor noştri, şi nu se lasă copleşiţi de interese înguste şi ambiţii necontrolate.

Subsemnaţii pledează pentru consolidarea şi unificarea forţelor politice de dreapta şi centru-dreapta în vederea asigurării ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova şi vor întreprinde acţiuni concrete în vederea realizării acestui deziderat. Îndemnăm alegătorii pro-europeni să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să nu-şi irosească votul pentru partidele populiste, fără şanse reale de a accede în parlament. Astfel, alegătorii vor asigura continuitatea vectorului european al Republicii Moldova şi vor demonstra coeziune şi responsabilitate civică.

Ana Guţu, deputat, co-preşedinte PLR
Anatol Arhire, deputat, preşedintele organizaţiei teritoriale PLR Ungheni
Dorin Duşciac, viceministrul mediului, vicepreşedinte PLR
Gheorghe Şalaru, vicepreşedinte PLR
Vasile Grama, vicepreşedinte PLR
Sergiu Stanciu, viceministrul tineretului şi sportului
Sergiu Gheţiu, viceministrul agriculturii şi industrii alimentare
Tudor Ulianovschi, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene
Maxim Guţu, preşedintele organizaţiei de tineret PLR

Sursa: anagutu.net