Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPLR

Partenerii de coaliţie încearcă să discrediteze Partidul Liberal Reformator

|versiune pentru tipar| PLR, 7 noiembrie 2014

Partidul Liberal Reformator şi-a asumat în 2013 responsabilitatea unei guvernări de coaliţie cu toate riscurile şi consecinţele care derivă dintr-un asemenea format. În perioada exercitării mandatului echipa guvernamentală a PLR a demonstrat responsabilitate şi respect. În debutul campaniei electorale, miniştrii delegaţi de PLR nu s-au suspendat din funcţie şi au rămas să activeze la Guvern tocmai pentru a asigura funcţionalitatea cabinetului de miniştri.

Din acestă perspectivă, declaraţiile primului ministru din debutul şedinţei de guvern de astăzi trebuie interpretate exclusiv prin prismă electorală având drept obiectiv discreditatrea Partidului Liberal Reformator.

Demersul de demitere a viceminiştrilor delegaţi de PLR s-a făcut la 21 10 2014, în conformitate cu prevederile Acordului de Constituire a Coaliţiei în baza căruia îşi desfăşoară activitatea actuala guvernare. Conform prevederilor art. 24 ale respectivului acord: În cazul în care un membru al Coaliţiei, decide retragerea unui ministru din Guvern sau a unui conducător a instituţiei centrale, delegat de această componentă, ceilalţi membri ai Coaliţiei vor susţine solidar demiterea respectivă. Demiterea şi înlocuirea respectivă va fi susţinută şi de Prim-ministru, care va iniţia procedurile legale corespunzătoare.

Articolul citat din acord nu lasă loc de intrepretare, iar retragerea sprijinului politic pentru viceminiştri, invocat în demersul nostru este un argument determinant.

Solicitarea PLR însă n-a fost susţinută, de partenerii de coaliţie, iar premierul a suspendat şedinţa de guvern din 22 octombrie pentru consultări în cadrul coaliţiei care n-au mai avut loc.

Refuzul partenerilor de coaliţie de a sprijini demersul nostru perfect legal şi justificat dovedeşte lipsă de respect şi colegialitate şi încalcă principiile de bază de funcţionare a Coaliţiei de Guvernare Proeuropeană.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md