Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPLR

Scrisoare deschisă către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

|versiune pentru tipar| PLR, 19 noiembrie 2014 | 

În contextul presiunilor făcute de partenerii de Coaliţie asupra Partidului Liberal Reformator prin racolarea miniştrilor, demiterea ilegală a directorului “Moldsilva”, influenţarea angajaţilor din instituţiile de stat să voteze cu PLDM sau PDM prin metode total nedemocratice PLR vine cu un apel în adresa Preşedintelui Republicii Moldova, garant al Constituţiei şi arbitru al parcursului european al Republicii Moldova pe care ni l-am asumat împreună.

Stimate Domnule Preşedinte!

Vă atenţionăm prin acest demers public asupra unei situaţii grave, fără precedent, care se profilează tot mai pregnant în actuala campanie electorală în cadrul coaliţiei de guvernare.

Vă amintim, stimate domnule Preşedinte, că Partidul Liberal Reformator, prin votul său pentru guvernul Leancă, a pus capăt crizei politice din primăvara anului 2013. Anume în perioada exercitării mandatului actualei coaliţii pentru guvernare pro europeană s-a reuşit liberalizarea regimului de vize şi s-au votat acordurile de asociere şi liber schimb. Anume cu participarea nemijlocită a PLR s-a putut asigura parcursul european al RM.

Este relevant să precizăm în context că actuala coaliţie proeuropeană s-a constituit în baza unui acord semnat de preşedinţii partidelor poltice, componente respectiv — PLDM, PD şi PLR.

Stimate Domnule preşedinte, vă anunţăm că în pofida eforturilor noastre de menţinere a relaţiilor parteneriale şi în perioada campaniei electorale, ne confruntăm, la această etapă, cu o sfidare crasă a tuturor principiilor care au stat la baza acordului. Partenerii de coaliţie, PD şi PLDM, au recurs la presiuni şi şantaj asupra viceminiştrilor delegaţi în funcţie de PLR, au capturat Ministerul Tineretului şi Sportului prin racolarea la PD a ministrului şi l-au demis abuziv pe directorul agenţiei Moldsilva. Prin refuzul de a examina demersurile noastre legale, premierul Iurie Leancă a denunţat de facto Acordul de constituire a Coaliţiei, în care se prevede expres că: Încălcarea prinicipiilor şi regulilor ce ţin de desemnarea, numirea, înlocuire şi/sau revocarea de persoane, modificarea structurii şi competenţelor instituţiilor sunt considerate încălcări grave a prezentului Acord şi duc la încetarea acestuia, la destrămarea Coaliţiei şi retragerea încrederii guvernului investit.

Domnule Preşedinte, liderii formali şi informali ai PLDM şi PD profită de încrederea cetăţenilor acordată la începutul mandatului, recurg la intimidarea angajaţilor şi funcţionarilor, utilizează resursele administrative în scopul electorale şi clientelare, exercită presiuni asupra agenţilor economici, demonstrînd prin toate acţiunile lor lipsă de respect pentru valorile democratice şi angajamentele luate faţă de cetăţeni şi partenerii care i-au votat.

Stimate Domnule Preşedinte, în această perioadă determinantă, apelăm la statutul Dumneavoastră de garant al Constituţiei pentru a interveni în situaţia creată şi a readuce la normalitate echilibrul politic al forţelor politice proeuropene în vederea asigurării în continuare a parcursului european pe care ni l-am asumat împreună!

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md