Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPNL

Apelul electoral al PNL către forţele liberale din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PNL, 29 octombrie 2014

Partidul Naţional Liberal a adresat toate apelurile posibile — privind un Bloc European, un Bloc Liberal şi un Bloc al partidelor extraparlamentare, privind o “Declaraţie Snagov” pro UE şi NATO în R.Moldova şi una din partea partidelor din România în sprijinul clasei politice proeuropene din stânga Prutului, în ajunul acestor alegeri importante pentru destinul european al celui de-al doilea stat românesc.

Din păcate, entităţile noastre politice, cu reprezentanţi în Parlament, nu au răspuns apelurilor naţional-liberalilor, sperând, probabil, că vor câştiga lupta politică, deşi practica electorală demonstrează că segmentul de dreapta, urmare a neinformării obiective a cetăţenilor, nu este, încă, cert majoritar.

Urmărind momentul politic şi evoluţiile unor partide ce se revendică a fi de dreapta, dar fără mesaj euroatlantic şi proromânesc sau unionist, limpede exprimat, PNL îndeamnă aceste formaţiuni politice să accepte o consolidare pe platforma doctrinară naţional-liberală, căreia i se datorează o istorie politică frumoasă şi bogată a României şi care a adunat cele mai luminate minţi, pe cei mai curajoşi români, ce au înfăptuit Marile Uniri.

Clasa politică din România a îmbrăţişat ferm Unirea ca un nou obiectiv strategic pentru naţiunea română. Clasa politică din Republica Moldova ar trebui să facă acelaşi lucru, pentru că sunt de neimaginat rezistenţa şi nereceptivitatea de care se lovesc aici declaraţiile proUnire ale politicienilor şi prezidenţiabililor români.

În acest sens, pentru evitarea extinderii segmentului fals proeuropean şi a segmentului prorusesc ale eşichierului politic, PNL le propune partidelor ce se revendică drept liberale, să îşi reevalueze posibilităţile de trecere a pragului. Astfel, pentru a nu fragmenta electoratul, ar fi bine să se ia în consideraţie şi declaraţia unui membru al PLR, Ana Guţu, care, întrebată dacă nu “constituie unionismul un subiect electoral in Republica Moldova, asa cum este el in Romania?”, a răspuns că, “spre regret, nu, cu excepţia Partidului Naţional Liberal, care, după ani de activitate dificilă, inclusiv prin bătălia dată în instanţele judecătoresti, a reuşit să includă în statutul sau dezideratul Reunirii cu România.” Amintim: PNL a dat această luptă în justiţie în perioada guvernării Alianţei pentru Integrarea Europeană, care trebuia să ştie ce înseamnă libertatea de exprimare, pluralismul politic şi de opinii.

PNL din Republica Moldova este o formaţiune extraparlamentară, o platformă politică unionistă, întrunind sprijinul unui important segment asociativ, este un partid de viitor raportat la întreg spaţiul românesc. PNL din România are o poziţie politică vizibilă şi — împreună cu PSD, PPDD, PC, cu alte formaţiuni — poate pune umărul la refacerea unităţii naţionale româneşti. Pornind de la această realitate, PNL din Republica Moldova invită la un dialog, “în al doisprezecelea ceas”, partidele de dreapta din Republica Moldova, pentru a se lua cele mai bune decizii în vederea nedispersării voturilor segmentului românesc şi al prevenirii situaţiei politice din 2001, marcate de revanşa comunistă.

PNL apreciază campania promovată de tinerii unionişti “Unireaînseamnă”, pe care a sprijinit-o şi anterior, şi invită, de asemenea, la aceste discuţii Platformele civice “Acţiunea-2012” şi “Tinerii Moldovei”, care optează pentru reunificarea celor două state româneşti.

Sursa: www.pnl.md