Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Renato Usatîi: Împreună vom câştiga. Vom face ordine în ţară

|versiune pentru tipar| PP, 24 octombrie 2014

Stimaţi compatrioţi,

Ticăloşii din coaliţia de guvernare, prin încălcarea flagrantă a legii, au făcut tot posibilul pentru a împiedica participarea partidului nostru la alegerile parlamentare. Planul lor a eşuat, în primul rând, datorită sprijinului pe care ni l-au acordat oamenii oneşti şi patrioţi, care reprezintă majoritatea.

Vă mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi pe parcursul acestor luni dificile. Întotdeauna am spus că puterea este în adevăr. Pentru a apăra dreptatea este nevoie de forţă, iar forţa sunteţi voi.

Astăzi în Republica Moldova a apărut o a treia forţă, aşteptată de multă vreme de popor. Forţa care va scoate ţara din mâinile criminalilor şi o va readuce la viaţă, va restabili încrederea oamenilor în forţele proprii şi în propriul stat, va aduce Republica Moldova pe calea corectă, cea a dezvoltării.

Noi participăm la alegeri pe listele partidului politic “PATRIA”. Acum nimeni, nici chiar cei mai mari duşmani, nu se îndoiesc că vom accede în Parlament. Acest lucru le provoacă frică cronică, deoarece ei ştiu că nu ne pot cumpăra, că noi nu vom devia de pe poziţiile noastre şi nu vom face complot cu oligarhii şi hoţii.

Sarcina noastră nu este doar de a ajunge în Parlament, ci de a avea o fracţiune numeroasă, ceea ce ne va permite să ajungem nu doar în opoziţie — chiar şi în opoziţie avem multe de făcut — ci să devenim o adevărată putere în stat, care să abolească regimul criminal actual.

Opinia noastră despre cele mai importante probleme din ţară este clară.

Primul şi cel mai important lucru este că am intrat în politică pentru a eradica corupţia din Republica Moldova, pentru a restabili legalitatea şi statul de drept.

Oficialii vor trebui să dovedească provenienţa averii agonisite, în caz contrar, vor fi confiscate. Dintre cei patru sute de judecători, aproape fiecare al patrulea trebuie să facă puşcărie. Imunitatea judecătorilor va fi anulată. Ei ar trebui să primească un salariu foarte mare, dar la prima încălcare — să meargă la închisoare. Funcţionarii publici ar trebui să primească un salariu la nivelul managerilor de top ai companiilor private, dar, în acelaşi timp, cerinţele faţă de ei să fie pe măsură. Va fi adoptată o lege care va interzice cetăţenilor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii de conducere. Centrul National Anticorupţie, care este cea mai coruptă instituţie din ţară, va fi lichidat, iar angajaţii cinstiţi ai acestei instituţii îşi vor continua activitatea în cadrul Poliţiei Economice. Serviciul de Informaţii şi Securitate îşi va recăpăta Departamentul de investigaţii. Procuratura va fi reformată. Autorităţile publice vor fi curăţate de slujitorii grupărilor oligarhice şi vor fi redeschise şi finalizate dosarele penale pentru cazurile de abuz în serviciu, delapidare de fonduri şi corupţie. Vom investiga furturile de miliarde de lei din întreprinderile de stat prin intermediul companiilor off-shore sau a altor scheme criminale. Vom efectua un control amănunţit al procesului de privatizare, inclusiv şi privatizările făcute anterior. Vom întoarce poporului tot ce i-a fost furat.

Este posibil să vi se spună că Administraţia de stat din Republica Moldova este atât de putredă, totul este atât de grav, încât nimic nu se mai poate face şi că Usatîi este un simplu populist. Vă asigur că corupţia poate fi eradicată, doar că, pentru acest lucru, trebuie să avem o poziţie fermă, determinare şi curaj. Noi le avem pe toate. Hoţii, care sunt acum la putere, ştiu acest lucru, de aceea, se tem de noi şi fac tot posibilul şi imposibilul să vă priveze de dreptul la alegere, să împiedice Partidul “PATRIA” să participe la scrutin, chiar pe ultima sută de metri. Însă planurile acestora sunt sortite eşecului, pentru că, dacă vor întrece măsura şi vor încerca să ne scoată din competiţia electorală, nu mă îndoiesc de faptul că în piaţă vor ieşi zeci de mii de oameni care vor demonstra autorităţilor ce înseamnă adevărata democraţie participativă.

Oponenţii mai afirmă şi alte lucruri: cică planurile noastre de restabilire a ordinii încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, noi le vom întoarce oamenilor demnitatea şi drepturile lor, de care majoritatea au fost privaţi. De dictatura legii, în faţa căreia toţi sunt egali, oameni cinstiţi nu se tem. A merge o dată în patru ani la vot pentru a alege unul din cinci hoţi — aceasta nu este democraţie. O guvernare mincinoasă şi coruptă, în care cetăţenii nu au nici o putere — aceasta nu e democraţie. Adevărata democraţie este atunci când oamenii pot influenţa puterea, iar puterea este responsabilă în faţa poporului. O astfel de ordine trebuie să instaurăm, una corectă şi rezonabilă.

Al doilea punct important al platformei noastre electorale, după eradicarea criminalităţii şi a corupţiei, este denunţarea dubiosului Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. În noul Legislativ, vom introduce imediat această chestiune pe ordinea de zi. Putem crea o majoritate parlamentară pentru anularea acestui acord. Aceeaşi cerinţă o are şi Partidul Socialiştilor. În cazul în care conducerea Partidului Comuniştilor va continua să pronunţe împotriva anulării acestui acord, PCRM se va destrăma.

În acelaşi timp, credem că în problema aderării la Uniunea Vamală este necesar să fie consultată opinia poporului, pentru a nu repeta greşelile care au fost făcute la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Nimeni nu are dreptul, mai ales din exterior, să impună poporului o anumită opţiune geopolitică. Oamenii trebuie să dispună de informaţii complete cu privire la asociere şi integrare, să cântărească argumentele pro şi contra, şi apoi să aleagă în mod conştient o uniune sau alta, sau nici una dintre ele. “PATRIA” pledează pentru desfăşurarea unui referendum constituţional nu imediat după alegeri, ci după doi sau trei ani, a unui plebiscit la care cetăţenii vor vota în favoarea unei anumite orientări geopolitice. Vom susţine opţiunea care va fi votată de două treimi dintre alegători.

“PATRIA” este convinsă că neutralitatea nu este doar o obligaţie constituţională, pe care, apropo, o serie de partide aflate la putere doresc să o anuleze, aşa cum este în cazul integrării europene fără consultarea opiniei poporului, dar este o precondiţie pentru bunele relaţii cu partenerii externi, pentru o soluţionare paşnică a conflictului transnistrean.

Moldova trebuie să înceteze să mai fie o arenă de confruntări între europeni şi ruşi, pentru că acest lucru îi afectează pe moldoveni. Ţara noastră trebuie să devină o platformă de cooperare între Est şi Vest.

Nimeni nu ne este dator cu nimic. Noi trebuie să facem totul singuri. Cei care afirmă că nu putem trăi fără ajutor din exterior insultă poporul moldovenesc, îl consideră un popor care nu este capabil nici măcar să formeze din resurse proprii bugetul de stat. Şi asta în condiţiile în care doar banii furaţi de la stat prin diferite scheme depăşesc valoarea întregii asistenţe externe acordate Republicii Moldova. Trebuie doar să oprim acţiunile oligarhilor, să scoatem la iveală conspiraţiile bandiţilor împotriva statului şi a poporului, să restabilim legea, disciplina şi ordinea şi, dacă va fi necesar, vom înfăptui aceasta prin metode autoritare, iar ulterior moldovenii vor putea să câştige singuri banii pentru un trai decent în ţara lor.

Cei mai mulţi dintre membrii echipei noastre şi susţinătorii partidului “PATRIA” se consideră moldoveni, vorbesc limba moldovenească şi militează pentru predarea în şcoală a disciplinei “Istoria Moldovei”. Identitatea poporului moldovenesc a fost formată de strămoşii noştri din generaţie în generaţie şi acest lucru este mai important decât opinia tuturor savanţilor din lume. Dacă cineva spune că ne este frate, dar în acelaşi timp vrea să ne ia numele, limba, noi ne opunem categoric. Vrem să trăim în pace şi bună-vecinătate cu toţi, dar să trăim în propria casă, să ne numim şi să vorbim aşa cum am învăţat de la părinţii noştri. Vom organiza un referendum cu privire la păstrarea identităţii moldoveneşti.

Repet cel mai important lucru: partidul nostru este o echipă vitală. O echipă fără un trecut scandalos, care nu s-a compromis nici prin furt, nici prin minciună. Aceasta este formată din oameni cinstiţi şi curajoşi, care doresc să-şi dedice viaţa pentru binele ţării, pentru prosperarea societăţii noastre.

Dragi prieteni,

Vă îndemn să veniţi pe data de 30 noiembrie la secţiile de votare şi să vă daţi votul pentru partidul politic “PATRIA”, pentru RENATO USATÎI.

Contăm pe susţinerea voastră. Nu vă vom dezamăgi. Împreună vom câştiga şi vom face ordine în ţară.

Partide în Moldova sunt multe — “PATRIA” e una!

Puterea este în Adevăr!

Sursa: ru1.md