Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Generalul Alexei: Usatîi nu a fost implicat niciodată în vreo grupare criminală. Filmul de pe internet e trucat

|versiune pentru tipar| PP, 30 octombrie 2014 | 

Unul dintre cei mai respectaţi şi influenţi generali din Republica Moldova, care a care a deţinut funcţia de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei şi cea de prim-viceministru de Interne în perioada anilor 1996–2001, este gata să lupte împotriva corupţiei şi va candida la funcţia de deputat în Parlament pe lista partidului politic “Patria”, în frunte cu Renato Usatîi.

Generalul Nicolae Alexei a declarat că filmul apărut pe internet în care liderul partidului “PATRIA” Renato Usatîi este prezentat aşa numit membru al grupării criminale Bulgaru, este trucat. Totodată, generalul Alexei susţine că aceste informaţii sunt false, pentru că, în perioada 1996–2001, în bazele de date ale Departamentului de Combatere a Corupţiei şi Crimei Organizate, nu a figurat niciodată numele lui Renato Usatîi, iar acesta nu a făcut parte din nicio grupare şi nu a fost obiect al studiilor instituţiilor de forţă. Nicolae Alexei este indignat de faptul că numele lui a fost folosit în scopul discreditării şi ponegririi imaginii lui Renato Usatîi.

“Renato Usatîi nu a fost în câmpul nostru de vedere, nu am niciun interes să îl apăr, dar dânsul atunci era un minor, el nu era obiectul de studiu al departamentului, în fruntea căruia mă aflam eu, din 1996 până în 2001. Printre personajele acestor filme documentare, în care personajul principal este generalul Alexei, adică eu, Renato Usatîi în niciun fel nu a figurat. Imaginea lui nu a fost în acest film şi nu putea fi şi nici nu a figurat în baza de date. Am scris şi trei cărţi şi am făcut un studiu în care am descris şase organizaţii criminale, inclusiv cea în fruntea căreia era Karamalac despre care se vorbeşte. În cartea «Crima organizată şi corupţia în RM» sunt aceste şase organizaţii şi fotografiile la toţi membrii acestora şi nu o să îl găsiţi pe Renato Usatîi în acesat carte. M-a mustrat conştiinţa când am văzut aceste cadre băgate acolo şi montate în acest film şi am decis să vă spun şi vouă adevărul. În niciun fel nu putea fi Renato Usatîi implicat în activităţi criminale în perioada anilor 1996–2001 şi nu am auzit nici ulterior că am revenit după parlament în funcţie şi nu am auzit niciodată ca Renato Usatîi să fie implicat în lumea interlopă”.

Generalul Nicolae Alexei a declarat că s-a alăturat echipei partidului “Patria” pentru că vrea să pună capăt fărădelegilor din ţară şi să închidă toţi criminalii după gratii.

“Îmi place foarte mult mesajul dumnealui, chiar am studiat tot ce este legat de generalul Alexei. Merge împreună cu noi cu sloganul «Moldova fără corupţie», mergem împreună la alegeri, va fi deputat în Parlament, ceea ce ar însemna că 100% vor sta la puşcărie toţi cei despre care am discutat până acum. Pentru mine este important că domnul general nu a avut niciodată frică şi nu a îndeplinit niciodată vreo comandă politică, care s-ar contrazice cu părerea dumnealui şi sunt sigur că vom învinge” — a declarat Renato Usatîi.

“Eu nu l-am cunoscut pe acest om, ultima dată l-am văzut la televizor cu trei săptămâni în urmă, în suflet m-am bucurat că a apărut o persoană care nu vorbeşte numai despre faptul că Filat ar merita să se ducă la dubă, dar dânsul prin Filat are în vedere toată elita asta «criminală», cărei demult îi locul la puşcărie. Într-o ţară săracă, una dintre cele mai corupte ţări din lume, să fi atâţia miliardari şi milionari, de unde sunt aceste milioane, clar lucru că sunt însuşite şi sustrase de la stat. Nu am avut scopul să revin în Parlament, eu mă bucur că se prea poate întâmpla să fiu participant de a-i pune la respect pe toţi şi de a curăţa ţara de toţi bandiţii aceştia. Prin montarea acestor imagini, prin această discreditare, cu ponegrirea dânsului politicianii noştri corupţi bandiţi-milionari, miliardari au văzut un pericol real în Renato Usatîi, vor să îi îngrădească calea spre Parlament, pentru că conştientizează care pot fi consecinţele dacă vine Renato Usatîi în Parlament” — a declarat generalul Alexei.

În cadrul conferinţei de presă generalul Alexei a mai declarat că există două ordonanţe de pornire a cauzelor penale pe numele lui Filat, care se prăfuiesc de mai mulţi ani acum prin sertarele organelor de forţă. Potrivit generalului, după ce va accede în Parlament, va face tot posibilul ca aceste dosare să fie reluate, dar şi să devină publice.

“Dosarele şi ordonanţele de pornire a cauzelor penale, semnate chiar de mine, pe când eram la DGCCO, stau şi se prăfuiesc undeva prin sertare. Am mai spus că sper că voi avea posibilitatea să revin la aceste dosare. Ma gândesc eu acum că parcă vine acest moment prin faptul ca mă aflu acum în faţa dumneavoastră. Este un vis al meu. În aceste dosare există probe elocvente. Infractorii trebuie să stea la dubă.”, a declarat Nicolae Alexei.

Generalul Nicolae Alexei susţine că în anii săi de activitate în cadrul DGCCO fost demis şi restabilit în funcţie de 6 ori, dar a rămas cinstit faţă de datoria sa şi a făcut un apel către toţi colegii de breaslă să nu îndeplinească comenzi politice.

“Fiind în departament s-a încercat deseori să mă oblige să îndeplinesc comenzi politice să pornesc cauze penale, să distrug concurenţii politici şi electorali şi mă adresez către voi să conştientizaţi că politica promovată de oameni murdari este foarte murdară şi atrage consecinţe foarte şi foarte grave. Va veni timpul când aceştia din Ministerul de Interne şi din alte structuri, pe care îi îndemn să nu se joace cu focul, pentru că va trebui să răspundă în faţa cuiva şi vor răspunde în faţa legii pentru fabricarea dosarelor şi falsificarea materialelor. Îi îndemn să îi îndeplinească datoria în modul cel mai cinstit” - a conchis Nicolae Alexei.

Sursa: ru1.md