Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Liderul partidului “Patria” s-a întâlnit cu studenţii Institutului de Relaţii Internaţionale, Universităţii Agrare şi Universităţii din Tiraspol

|versiune pentru tipar| PP, 31 octombrie 2014

Renato Usatîi a avut întâlniri cu studenţii a trei instituţii superioare de învăţământ din ţară. Dacă la Universitatea din Tiraspol în sală au fost prezenţi doar câţiva dintre cei mai curajoşi studenţi, toţi fiind avertizaţi că ar putea fi sancţionaţi dacă vor veni la întâlnirea cu Usatîi, atunci la Universitatea Agrară şi la Institutul de Relaţii Internaţionale sălile au fost arhipline. Ce obiective şi-a propus în domeniul politicii de tineret? Aceasta este întrebarea care îi frământă pe studenţii, dar şi pe Renato Usatîi, care susţine că ţara va avea specialişti buni doar după ce va îmbunătăţi sistemul de învăţământ superior.

Politicianul este convins că studiile universitare trebuie să fie gratuite în proporţie de 70 la sută, iar tinerii capabili şi talentaţi trebuie să beneficieze de astfel de privilegii, demonstrând prin cunoştinţe dreptul de a face studii din contul statului.

“Studiile universitare trebuie să fie gratuite în proporţie de 70%, iar tinerii capabili de performanţe înalte trebuie să fie primii care să beneficieze de studii achitate din bugetul de stat, datorită cunoştinţelor lor. Totodată trebuie să restabilim învăţământul mediu de specialitate. Avem foarte mulţi jurişti şi economişti, dar de fapt nu toţi pot activa în aceste domenii şi nici nu toţi îşi doresc. Avem foarte mulţi specialişti în aceste domenii, astfel că absolvenţii de la economie sau drept nu îşi găsesc un loc de muncă şi rămân şomeri sau muncesc în alte domenii. De aceea este necesar să creăm un sistem eficient de formare a specialiştilor, şcolile profesionale şi de meserii trebuie să fie atractive pentru tineri. Şi asta pentru că avem mulţi tineri talentaţi care îşi doresc o să obţină o meserie, plus că avem şi o mare necesitate de astfel de specialişti.” — a declarat Renato Usatîi.

Potrivit liderului partidului “Patria”, este necesar ca bursele studenţilor să fie pe măsura necesităţilor tinerilor pe parcursul unui an de studii.

“Vă mulţumesc tuturor pentru încredere şi primirea de care am avut parte aici la voi, împreună putem face multe” — a spus Renato Usatîi, mulţumindu-le studenţilor pentru discuţie.

Sursa: ru1.md