Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Usatîi: Filat şi Plahotniuc sunt şocaţi de ratingul nostru şi pregătesc excluderea “Patriei” din campania electorală

|versiune pentru tipar| PP, 18 noiembrie 2014 | 

Declaraţia a fost făcută de liderul partidului “Patria” în cadrul unei conferinţe de presă, în care a anunţat că va protesta, în cazul în care formaţiunea va fi exclusă din cursa electorală, la solicitarea celor doi Vlazi.

“Pot spune sigur că la începutul săptămânii viitoare, iar informaţia este veridică 100%, va demara procedurea de excludere a «Patriei» din campania electorală. Este o decizie comună luată de Filat şi Plahotniuc. Aşa cum s-a exprimat Dorin Recean: «Şeful s-a înţeles cu Plahotniuc. Deja e tot normal.» Filat a bătut palma cu Plahotniuc şi cei doi au pus în sarcina organelor de drept să fabrice nişte ilegalităţi, pe care să le încrimineze membrilor şi susţinătorilor formaţiunii noastre.

Decizia a fost luată acum, în prag de alegeri, pentru ca Renato Usatîi să nu reuşească să treacă pe lista vreunui alt partid”, a declarat Renato Usatîi.

Potrivit lui Renato Usatîi, subdiviziuni întregi ale MAI, sub supravegherea directă a lui Gheorghe Cavcaliuc, lucrează intensiv la atingerea unui singur scop — excluderea lui Renato Usatîi din campania electorală.

“În ultimele trei luni, MAI a lucrat mult pentru discreditarea şi distrugerea a tot ce ţine de Renato Usatîi În Bălţi în clădirea fostei poliţii economice a fost deschisă o filială a Inspectoratului Naţional de Investigare, unde o subdiviziune întreagă lucrează non-stop. Într-un cabinet aparte de la misiuni speciale din Chişinău, oferit special de şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie Cavcaliuc, stau doi oameni cărora nici măcar nu le dau voie să iasă de acolo şi nimeni nu are acces la ei, nici nu ştiu cum îi hrănesc, dar ştiu că unicul lucru la care lucrează este Usatîi, activiştii «Patria» şi primii 20 de oameni de pe listă”, a subliniat politicianul.

Liderul partidului “Patria” susţine că a devenit mai incomod ca niciodată pentru Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, după ce aceştia au conştientizat că potrivit sondajelor reale “Patria” se plasează pe locul doi şi devansează chiar şi PD-ul şi PLDM-ul, fiind în stare să vină la guvernare, mai ales că pentru a obţine majoritatea îi este destulă doar alianţa cu PCRM. Împreună cele două partide, spune Usatîi, acumulează majoritatea parlamentară.

Usatîi spune că la indicaţiile celor doi Vlazi, care “au jucat din nou nunta”, CEC-ul şi judecătoriile vor conlucra pentru a-l elimina din cursa electorală. Or, susţine Usatîi, până şi materialul compromiţător apărut la Antena 3 în care Gorbunţov îl acuză de comandarea omorului său, este rezultatul conlucrării comune între cei doi Vlazi. Mai mult ca atât, Renato Usatîi susţine că are dovezi care demonstrează că Plahotniuc ar fi mers personal la Londra unde s-a întâlnit cu Gherman Gorbunţov şi l-a convins să facă acele declaraţii, promiţându-i eliminarea tuturor dosarelor din Republica Moldova.

Reprezentantul partidului “Patria” la CEC, Mihai Buşuleac a anunţat că formaţiunea nu a înregistrat vreo încălcare, iar astfel nu există motive pentru a fi eliminată din cursa electorală.

“Ştiind bine că vom fi minuţios monitorizaţi am întreprins toate măsurile să respectăm întocmai prevederile Codului Electoral, ceea ce ne-a reuşit până la moment, pentru că noi sunt una dintre puţinele formaţiuni politice înregistrate în calitate de concurent electoral care nu are nicio sancţiune aplicată de către Comisia Electorală Centrală. Noi suntem transparenţi în ceea ce înseamnă utilizarea mijloacelor financiare, prezentăm CEC-ului o dată în două săptămâni rapoartele financiare, unde am arătat care sunt veniturile şi cheltuielile noastre, soldul nostru. La fel suntem unul dintre puţinii concurenţi electorali care am dat informaţii despre sursele de venit şi le-am publicat într-o ediţie periodică de nivel republican” — a declarat Buşuleac.

Avocatul formaţiunii susţine că în acest caz sunt posibile două scenarii, pentru eliminarea partidului din competiţia electorală.

“Primul scenariu pe care îl presupunem ar fi eventuale cauze penale, care vor fi pornite de către MAI, care va face toate măsurile procesuale, inclusiv prin percheziţii, arestări, reţineri etc. Un alt scenariu pe care îl anticipăm este implicarea nemijlocită a CEC, care va iniţia o acţiune civilă la Curtea de Apel Chişinău pentru ca «Patria» să fie scoasă din cursa electorală pentru eventuale încălcări de finanţare a campaniei electorale cu un eventual act de control fiscal al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. În acest caz nu vedem care ar fi logica dat fiind faptul că deja pe marginea a două rapoarte financiare prezentate, CEC s-a expus foarte expres că nu au fost depistate încălcări şi corespunde Codului Electoral şi regulamentului aprobat de CEC cu privire la finanţarea campaniei electorale” — a spus Igor Şeremet.

În acest sens, Usatîi a declarat că pentru a preveni fărădelegile pregătite de Plahotniuc şi Filat, va organiza Marşul spre Chişinău la care vor participa susţinătorii “Patriei”, care vor protesta paşnic pentru ca legea în ţară să fie respectată.

“Am obosit să stau în defensivă, de aceea, astăzi, le declar război lui Filat şi Plahotniuc. Vom chema oamenii, susţinătorii şi membrii noştri de partid la o mobilizare totală şi vom porni un marş spre capitală. Pregătiţivă pentru marş, cumpăraţi lucruri calde, ceai cred că vom găsi noi, vom mânca la CEC, vom cina la Plahotniuc, vom lua prânzul la Filat! Vreau să-i preîntâmpin pe reprezentanţii misiunilor diplomatice şi opinia publică că nu voi permite un Maidan la Chişinău. Vom protesta paşnic ca să ne apărăm drepturile!” — a conchis Usatîi.

Sursa: ru1.md