Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Partidul “Patria” — ameninţări, reţineri, percheziţii

|versiune pentru tipar| PP, 28 noiembrie 2014 | 

Reprezentanţii PATRIA au primit decizia motivată a Curţii de Apel privind scoaterea din cursa electorală a Partidului Politic Patria abia la ora 12.20. Acest lucru i-a împiedicat pe juriştii formaţiunii să atace decizia la Curtea Supremă de Justiţie în timp rezonabil. Potrivit repezentanţilor PATRIA, deşi ieri, la Curtea de Apel li s-a promis că decizia motivată le va fi înmânată la ora 8.30 dimineaţa, documentul nu le-a fost eliberat.

Printr-o postare pe Facebook, liderul Patria Renato Usatîi a atras atenţia tuturor observatorilor internaţionali asupra faptului că Partidului Politic Patria îi este refuzat dreptul la justiţie. Usatîi susţine însă că va lupta până la capăt.

“În atenţia tuturor observatorilor internaţionali — ni se refuză dreptul la justiţie!!! Curtea de Apel refuză să ne ne ofere decizia motivată a hotărârii adoptate ieri seara. Fără această decizie motivată nu putem face recurs la Curtea Supremă de Justiţie pentru a contesta hotărârea ilegală a Curţii de Apel. Vom lupta până la capăt şi vom învinge! Puterea e în adevăr!” — a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

După ce au existat anumite informaţii potrivit cărora liderul PATRIA urma să fie reţinut de regim, acesta a părăsit ţara şi se află în afara hotarelor Republicii Moldova. Drept confirmare a faptului că informaţia a fost una veridică servesc percheziţiile din dimineaţa zilei de 28 noiembrie efectuate la domiciliul unui activist al partidului, figurant al dosarului PATRIA emis de CEC, la indicaţiile IGP, către Curtea de Apel. Totodată, unul dintre apropiaţii lui Renato Usatîi a fost escortat de către procurori pe marginea unuia dintre multiplele dosare intentate politicianului — Dosarul filării comisarului de Bălţi, Vasile Ganzii.

După ce autorităţile au pornit un adevărat război împotriva formaţiunii politice “Patria” în frunte cu Renato Usatîi, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie membrii echipei acestuia au susţinut o conferinţă de presă extraordinară.

“Am aflat noaptea că a doua zi dimineaţă la ora 4 este planificată o şedinţă extraordinară cu participarea procurorului Morari şi reprezentanţii Direcţiei Operaţiuni Speciale a MAI, coordonată de Cavcaliuc. Astfel conducerea partidului «Patria» a luat de urgenţă decizia ca liderul formaţiunii Renato Usatîi să părăsească ţara, ceea ce s-a şi întâmplat la ora 1:20 noaptea. Acum el se află în afara ţării, adresarea lui o puteţi vedea într-o înregistrare video pe reţelele de socializare” — a declarat Alexandr Petkov.

Staff-ul electoral al PATRIA anunţă, de asemenea, că în toate raioanele ţării au loc astfel de acţiuni, iar unii membri de partid sunt deja impuşi abuziv să scrie cereri de eliberare din funţiile pe care le deţin.

“După decizia CEC-ului de a fi excluşi din campania electorală ne-au fost blocate telefoanele mobile, astăzi la oficiu ne-a fost deconectată şi telefonia fixă. Începând cu ora 6 au fost efectuate percheziţii la domiciliile activiştilor, pe care astăzi încearcă să le incrimineze că sunt extremişti pentru a arăta că partidul nostru planifica o lovitură de stat.”, — a declarat Petkov.

În acelaşi context, atît Usatîi, cât şi reprezentanţii acestuia a chemat lumea la calm şi a adresat mesaje prin care roagă simpatizanţii PATRIA să nu se lase provocaţi la violenţe.

Reprezentanţii partidului au informat toţi observatorii internaţionali ai alegerilor parlamentare din 30 noiembrie despre cazul fără precedent care contravine tuturor normelor de drept privind excluderea unui partid din cursa electorală — partid care se află pe locul doi în topul încrederii populaţiei.

“Cetăţenilor le este încălcat flagrant dreptul constituţional de a alege şi a fi ales”, — a precizat membrul echipei “Patria”, Ilian Caşu.

Sursa: ru1.md