Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Eliminarea partidului “Patria” din cursa electorală compromite definitiv legitimitatea alegerilor

|versiune pentru tipar| PP, 29 noiembrie 2014 | 

Membrii echipei lui Renato Usatîi consideră că decizia Curţii Supreme de Justiţie constituie o încălcare gravă a principiilor şi normelor democratice.

“Nu întâmplător încă în urmă cu doi ani Plahotniuc a acaparat justiţia în Moldova -Curtea de Apel Chişinău, Curtea Supremă de Justiţie. Acesta a avut un singur scop — de a se menţine la putere. Aceste instanţe au confirmat acţiunile criminale ale CEC-ului, reprezentanţii căruia au venit în instanţă cu două hotărâri diferite, semnate cu aceeaşi dată şi număr.” — a declarat membrul echipei “Patria” Alexandr Petkov.

“Guvernarea care va fi aleasă în rezultatul alegerilor din 30 noiembrie nu va avea nicio legitimitate, iar asta înseamnă că în ţară va fi instabilitate şi fărădelege.Au băgat frica în oameni, actuala guvernare se poate menţine la putere doar prin aplicarea forţei. Nu am dori să fim martori la astfel de acţiuni.”, — a precizat Petkov.

Indiferent de decizia CSJ, echipa lui Renato Usatîi cheamă toţi cetăţenii Republicii Moldova să meargă la alegeri şi să voteze partidul “Patria”, să aplice pe buletinul de vot în dreptul Partidului Politic “Patria”, ştampila “Votat”, apărându-şi astfel dreptul constituţional de a alege partidul politic, ale cărui viziuni politice le împărtăşeşte.

“Noi înţelegem că aceste buletine de vot vor fi nelegitime, dar doar aşa putem să demonstrăm actualului regim cât de mulţi suntem. Suntem siguri că avem zeci şi chiar sute de mii de susţinători, votând astfel nu vom permite ca voturile noastre să fie calculate în favoarea altor partide.”, — a adăugat Petkov.

Partidul “Patria” nu intenţionează să organizeze proteste şi îndeamnă oamenii să nu se lase provocaţi de astfel de îndemnuri.

“Orice îndemnuri care vor veni în numele lui Renato Usatîi sau partidului Patria cu privire la proteste stradale vor fi provocări din partea autorităţilor şi a celor forţe care vor să organizeze un Maidan în Moldova”, — a conchis Petkov.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de excluderea partidului “Patria” din cursa electorală

Reprezentanţii structurilor internaţionale şi celor mai mari publicaţii din străinătate au vizitat oficiul central al formaţiunii politice “Patria”

Decizia fără precedent emisă de CSJ sâmbătă, 29 noiembrie, de a exclude din cursa electorală partidul care se află pe locul doi în topul încrederii populaţiei — Partidul Politic “Patria” a atras atenţia şi interesul comunităţii internaţionale.

Reprezentanţii şi angajaţii instituţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale din SUA şi Europa, dar şi celor mai mari importante mass-media au avut o întrevedere cu membrii formaţiunii politice. La discuţie au participat reprezentanţii German Marshall Fund of the United States din Bucureşti, Bruxelles, Departamentului de Stat al SUA, Cancelarului german (German Federal Chancellery), Ministerului de Externe din Letonia, Serviciului European pentru Politică Externă, dar şi Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Economist.

Oaspeţii din străinătate şi-au manifestat interesul faţă de poziţia partidului “Patria” în contextul celor întâmplate. Candidatul pe lista formaţiunii politice Ilian Caşu a menţionat că justiţia Republicii Moldova este controlată de coaliţia de guvenare, iar decizia CSJ este o confirmare în acest sens.

Reprezentanţii partidului “Patria” au precizat că formaţiunea lor nu intenţionează să-şi scoată susţinătorii la proteste stradale, ştiind despre provocările pregătite de autorităţi cu scopul de a discredita imaginea lui Renato Usatîi şi echipa lui. În acest sens, Caşu a menţionat că cei care au eliminat partidul din cursa electorală în mod abuziv şi astfel o bună parte dintre alegători au fost privaţi de dreptul de vot, aşteaptă ca susţinătorii acestei formaţiuni să iasă în stradă ca să îi provoace la violenţe.

“Nu vom organiza proteste, dar îi îndemnăm pe susţinătorii noştri să meargă la alegeri şi să voteze pentru «Patria», care este inclusă în buletinele de vot, pentru că astfel îşi pot exercita dreptul constituţional.” — a spus Ilian Caşu.

Un alt membru al echipei, Alexandr Petkov a declarat că în rezultatul deciziei luate de CSJ, viitoarea guvernare va fi nelegitimă, întrucât alegerile palnificate pe 30 noiembrie se desfăşoară cu încălcări grave a standardelor internaţionale.

Experţii internaţionali şi-au manifestat îngrijorarea pentru liderul partidului Renato Usatîi, care a fost nevoit să părăsească ţara pentru că autorităţile planificau să îl aresteze.

“Renato Usatîi se va întoarce în ţară atunci când va avea garanţii privind securitatea sa” — a declarat candidatul pe lista partidului, Alexandr Petkov.

“Noi am văzut reacţia SUA, Rusiei şi Uniunii Europene la decizia ilegală emisă de Curţii de Apel Chişinău pe 27 noiembrie. Logic ar fi ca instituţiile acestor state să-şi expună poziţia şi în cazul hotărârii Curţii Supreme de Justiţie, care este controlată de Vladimir Plahotniuc. Mai mult, aşteptăm şi reacţia României şi Federaţiei Ruse, pentru că Plahotniuc, implicat personal în această fărădelege, este şi cetăţean al acestor ţări.” — a subliniat Petkov.

Petkov a informat comunitatea internaţională despre decizia fără precedent luată de autorităţile de la Chişinău de a exclude Partidul Politic “Patria” din cursa electorală în baza unor acte false prezentate de CEC. Reprezentanţii comunităţii internaţionale au făcut cunoştinţă cu hotărârea neîntemeiată a Comisiei Electorale Centrale, care a fost, însă, recunoscută de Curtea de Apel şi CSJ.

Sursa: ru1.md