Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Renato Usatîi: CSJ ne-a scos din cursa electorală şi astfel a înmormântat democraţia în Moldova

|versiune pentru tipar| PP, 29 noiembrie 2014 | 

Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul Partidului Politic “Patria” şi astfel a lipsit cetăţenii Republicii Moldova de dreptul la libertatea de exprimare pe 30 noiembrie. Este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova, când folosind resursele administrative şi justiţia controlată politic, guvernarea elimină din alegeri un concurent electoral incomod.

Partidul “Patria”, în fruntea căruia este Renato Usatîi, a fost exclus din cursa electorală şi nu va participa la alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, 30 noiembrie. În pofida faptului că “Patria” şi liderul acesteia se află în topul încrederii populaţiei în partide şi politicieni iar numărul susţinătorilor acestuia creşte în fiecare zi semnificativ, justiţia moldovenească, încălcând prevederile constituţionale şi bunul simţ, a privat cetăţenii de dreptul de a alege partidul lui Renato Usatîi.

“Decizia CSJ nu a fost o noutate pentru mine”, — a comentat hotărârea CSJ, Renato Usatîi, liderul partidului “Patria”, care în momentul pronunţării deciziei susţinea o conferinţă de presă la agenţia de presă Ria Novosti din Rusia.

În direct de la Moscova, Usatîi a făcut o adresare către susţinătorii săi îndemnându-i să meargă pe 30 noiembrie la vot şi să voteze Partidul Politic “Patria”, care este inclus în buletinele de vot.

“Trebuie să arătăm tuturor că nu ne este frică de nimeni. Votând pentru noi, cetăţenii îşi vor exprima dreptul constituţional de a alege acel partid, ale cărui viziuni politice le împărtăşeşte. În rezultat 15–20% dintre buletinele de vot vor fi declarate nevalabile, însă nici nu vor fi calculate în favoarea altor partide şi astfel voturile noastre vor exprima protestul faţă de fărădelegile comise de autorităţi.” — a precizat Usatîi.

În opinia liderului partidului “Patria”, “este necesar de a demonstra o bună parte dintre cetăţenii moldoveni au fost privaţi de dreptul lor constituţional de a participa activ în viaţa politică şi de a alege partidul, care îi reprezintă interesele.”

“Sunt recunoscător tuturor susţinătorilor noştri, dar şi reprezentanţilor altor partide, care ne-au exprimat susţinerea lor. Sunt uimit de faptul că unii politicieni, care sunt consideraţi proeuropeni, au spus că ceea ce ni s-a întâmplat nouă este uzurparea puterii şi o fărădelege şi astfel nu putem vorbi de un viitor european al acestei ţări. Va veni şi ziua în care vom învinge şi vom alunga de la guvernare acest regim”, — a spus în încheiere Usatîi.

Sursa: ru1.md