Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Adresarea liderului Partidului Politic “PATRIA”, Renato Usatîi, către cetăţenii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| PP, 1 decembrie 2014

Stimaţi compatrioţi!

Echipa noastră a parcurs o cale anevoiosă, iar astăzi în Moldova există zeci şi chiar sute de mii de oameni care se ghidează după sloganul “Puterea e în adevăr”. Mulţumesc tuturor susţinătorilor noştri, care au fost alături de mine şi formaţiunea nostră pe parcursul acestui an, care au susţinut şi chiar au votat Partidul “PATRIA”, chiar şi după ce a fost exclus în mod abuziv şi ilegal din cursa electorală.

Apreciez contribuţia enormă adusă de activiştii Partidului Politic “PATRIA” la rezultatul pe care l-am fi obţinut dacă nu am fi fost eliminaţi din cursa electorală. Sunt absolut convins că “PATRIA” ar fi ocupat, cel puţin, locul doi la aceste alegeri. Vă mulţumesc pentru activitatea, încrederea, devotamentul şi curajul de care aţi dat dovadă. Doar datorită vouă am devenit o forţă politică împortantă în Republica Moldova.

Astăzi, putem afrima cu certitudine că victoria ne-a fost furată. De asemena, a fost furată victoria forţelor de stânga, a unei eventuale coaliţii de stânga, care ar fi putut obţine mai mult de 60 de mandate în viitorul Parlament.

Alegerile parlamentare nu au fost libere şi sunt cele mai nedemocratice din istoria Republici Moldova de la proclamarea independenţei până în prezent. Excluderea partidului “PATRIA” din cursa electorală a compromis categoric legitimitatea scrutinului din 30 noiembrie şi, respectiv, a viitoarei guvernări.

Alegerile au decurs cu o mulţime de încălcări, inclusiv prin limitarea accesului la vot pentru cetăţenii moldovenii aflaţi în Federaţia Rusă. Partidele care au venit la putere nu vor fi preocupate de problemele ţării, ci de modul prin care îşi vor menţine influenţa şi autoritatea personală şi de ceea ce au făcut în ultimii cinci ani — să fure şi să mintă.

Consider că responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat, pentru tot ce îşi permite actuala guvernare în interese personale, îi revine în întregime liderului PCRM, Vladimir Voronin, care a renunţat la luptă şi a ajuns la o înţelegere cu hoţii din alianţa proeuropeană şi şi-a trădat propriul partid, colegii şi ţara.

Astfel, lipsa unei opoziţii adevărate a permis actualei guvernări să se răfuiască cu partidul de opozţie incomod — “PATRIA”, prin urmărirea şi arestarea foştilor membri ai PCRM, învinuindu-i de extremism şi chiar de tentativă de lovitură de stat. Cel mai rău e că, astfel, ei au privat oamenii de speranţa la o viaţă mai bună.

Îi îndemn pe susţinătorii mei să nu dispere. Am fost lipsiţi în mod josnic de a participa la alegeri, dar nu am pierdut lupta. Avem un avantaj moral în faţa bandiţilor, care astăzi sunt gata să continuie să fure ţara în următorii patru ani.

Suntem cinstiţi, iar de partea noastră este adevărul, care va triumfa împreună cu noi.

Echipa partidului nostru va continua să-şi întărească poziţiile şi se va pregăti pentru o adevărată luptă politică. Am devenit cel mai puternic partid extraparlamentar de opoziţie din Moldova. Acum sarcina noastră este să criticăm guvernarea, să demascăm schemele ei criminale şi să ne pregătim de alegerile locale. Suntem absolut convinşi că viitoarea coaliţie de guvernare se va menţine cel mult până la alegerile locale, pe care le vom organiza concomitent cu alegerile parlamentare anticipate.

Poporul nu va tolera hoţii şi politicienii corupţi, care au rămas la putere, iar partidul nostru are toate şansele să câştige anul viitor alegerile locale în majoritatea localităţilor din ţară, dar şi să obţină un rezultat bun la alegerile parlamentare anticipate, care sunt inevitabile.

Nu recunoaştem rezultatele alegerilor din 30 noiembrie, deoarece s-au desfăşurat cu abateri seriose de la normele democratice şi încălcări grave ale legislaţiei naţionale şi internaţionale, iar comportamentul Comisiei Electorale Centrale poate fi calificat drept o fărădelege flagrantă.

Cerem demisia Comisiei Electorale Centrale şi a preşedintelui acesteia Iurie Ciocan, care este controlat de guvernare şi acţionează la indicaţiile acesteia. Anume el este responsabil de numeroasele încălcări grave produse, inclusiv de defectarea aşa-numitului Registru Electronic al Alegătorilor, implementarea căruia a calificat-o drept o mare performanţă. Îndeplinind indicaţiile actualei guvernări, CEC a exclus “PATRIA” din cursa electorală, iar astfel a privat sute de mii de cetăţeni de dreptul constituţional la libertatea de exprimare.

Nu vom uita de nimeni. Nu vom uita nici de bune, nici de rele. Toţi vor răspunde pentru cele săvârşite. Bandiţii vor merge la puşcărie, iar oamenii cinstiţi vor trăi mai bine.

Lupta noastră abia începe. Victoria noastră este inevitabilă! Numai înainte!

Mereu alături de Dvs., Renato Usatîi!

Sursa: ru1.md