Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Fărădelege totală!!! O persoană din echipa lui Renato Usatîi a fost reţinută

|versiune pentru tipar| PP, 2 decembrie 2014 | 

Poliţia a efectuat azi dimineaţa percheziţii la câţiva activişti ai partidului “PATRIA”. Unul dintre ei este Nicolai Ţipovici care a fost reţinut pentru 72 de ore.

Persecutările la adresa echipei lui Renato Usatîi continuă. Azi dimineaţă în jurul orei 6 au fost iniţiate concomitent percheziţii la domiciliile şi oficiile activiştilor partidului “PATRIA” din Bălţi şi Chişinău. În rezultatul acestora a fost reţinut Nicolai Ţipovici, unul dintre candidaţii pe lista partidului “PATRIA” şi prieten apropiat a lui Renato Usatîi. Ţipovici este bănuit că ar fi pus la cale, împreună cu Renato Usatîi, omorul fostului şef al DOS, Gheorghe Cavcaliuc, în urma unui dosar penal fabricat cu o zi înainte de a -i fi înaintată bănuiala. Bănuiala i-a fost înaintată după ce pe internet au apărut pozele unor aşa-zise discuţii dintre acesta şi Renato Usatîi.

“Am rămas şocat când am citit ordonanţa din 2 decembrie, în care clientul meu este recunoscut în calitate de bănuit pe marginea unei cauze penale pornite pe 1 decembrie, pe faptul ameniţării cu omor ori cu vătămare gravă a integrităţii corporale sau sănătăţii anumitor colaboratori de poliţie şi în special cu referire la anumite surse mass-media, youtube în privinţa lui Gheorghe Cavcaliuc, clientul meu fiind bănuit de comiterea acestei infracţiuni, principala probă fiind o pseudoconvorbire publicată în portalul bumerang.cc” — a declarat avocatul Igor Şeremet

Avocatul lui Ţipovici, Igor Şeremet, a declarat că clientul său a fost arestat, cu o mulţime de încălcări de procedură. De menţionat că percheziţiile la domiciliul lui Ţipovici şi reţinerea acestuia au avut loc la doar câteva ore după publicarea articolului pe internet.

Discuţiile sunt fabricate, mai ales că în urmă cu câteva zile, în cadrul unei conferinţe de presă, dar şi în câteva plasări pe facebook, reprezentanţii partidului “PATRIA” au anunţat despre faptul că au depistat zeci de conturi fake, care le imitau pe cele reale ale membrilor PATRIA. Asta însă nu i-a oprit pe poliţişti şi procurori să dispună reţinerea lui Nicolae Ţipovici.

“Ne-am trezit cu acest dosar penal, chiar dacă de mai multe ori am declarat anterior, până a fi scoşii din cursa electorală, că paginile noastre oficale din reţelele de socializare au fost sparte şi am depus şi sesizări la poliţie în acest sens, dar până în prezent nu am primis niciun răspuns. În sesizare am indicat că membrii echipei noastre s-au trezit cu pagini de Facebook clone. În cazul clientului meu Ţipovici, pagina oficială este cu numele Nicolai Tipovici, iar aşa numita convorbire publicată pe site-ul bumerang numele de utilizator este Nicolae Ţipovici. În mod analogic s-a procedat şi în alte cazuri cum sunt pagini clone ale Ninei Cereteu, Elenei Griţco şi chiar Renato Usatîi. Nu este logic ca persoana să fie reţinută în contextul unui dosar penal pornit de o zi, în care nici nu există probe rezonabile ca să se formeze bănuiala, care condiţionează necesitatea reţinerii. Este o comandă politică bine formulată şi îndeplinită” — a precizat Şeremet.

“Moldova se transformă într-un stat poliţienesc, unde nu există democraţie şi nu sunt respectate drepturile omului. Mandate de arest pe numele reprezentanţilor partidului «PATRIA» au fost emise încă în perioada campaniei electorale, mai exact pe 14 noiembrie, când candidaţii noştri aveau imunitate, iar încheierea judecătorească a fost emisă fără autorizarea CEC-ului, cum prevede legea.” — a declarat deputatul Alexandr Petkov.

În cadrul conferinţei susţinute de reprezentanţii “PATRIA”, liderul partidului Renato Usatîi a intervenit prin skype şi a comentat reţinerea prietenului şi colegului său.

“Este o fărădelege totală ceea ce fac autorităţile. Discuţia mea cu Nicolai Ţipovici în Facebook şi Viber — este făcută de ei cu conturi false, este o înscenare josnică. Nu pot să cred că poţi fi arestat pentru aşa ceva! Pot să alcătuiesc aşa discuţii între Filat şi Plahotniuc, cumpărând două telefoane şi instaland în ele aplicaţia Viber în care să creez aceste două profiluri fake.” — a declarat Renato Usatîi.

Usatîi a precizat că toate conturile sale din reţelele de socializare au fost blocate şi şterse şi serviciile speciale au făcut tpt posibilul ca să nu poată crea altele noi.

“Toată ţara a văzut mesajul pe profilul meu de Facebook, când mi-a fost spart contul, Plahotniuc pregătea o diversiune publicând că eu aş îndemna oamenii « să iasă în stradă cu arma în mână în centrul capitalei ş.a.m.d» Ei vor să arate că eu sunt extremist şi terorist. Am fost nevoit să părăsesc ţara, iar presa controlată de Filat şi Plahotniuc au scris imediat că am fugit. Nu am fugit nicăieri, am plecat din ţară pentru a mă putea clarifica ce pregătesc ei împotriva noastră. Mă voi întoarce mult mia repede decât crede Cavcaliuc. Vineri seara am încercat să vedem cum vor reacţiona la întoarcerea mea. Am achitat pe numele meu serviciile în sala VIP a Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru vineri seara. La ora respectivă la aeroport au venit peste 50 de angajaţi ai poliţiei, deşi Morari şi Cavcaliuc susţin că nu planificau arestul meu”.

Usatîi a declarat că în curând autorităţile îl vor da în căutare internaţională.

“În Moldova au loc atât de multe infracţiuni, dar nimeni nu le investighează. Toţi continuă să se ocupe de mine. Pentru ce? Pentru că Filat a dat indicaţii clare în noaptea de duminică spre luni când număra voturile «Trebuie să lucraţi bine şi să demonstraţi că Usatîi şi echipa lui — sunt infractori». Asta în pofida faptului că nu au prezentat misiuniilor diplomatice nicio dovadă pentru care am fost excluşi din campania electorală. Totodată, în cazul celor trei dosare penale intentate pe numele meu, nu am fost niciodată audiat, deşi am cerut în repetate rânduri acest lucru.” — a adugat Usatîi.

Usatîi a îndemnat reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate în Moldova să ia atitudine faţă de această situaţie, şi-a cerut scuze de la susţinătorii săi, care sunt supuşi persecutărilor.

Renato Usatîi s-a adresat cetăţenilor ţării şi i-a îndemnat să se unească pentru apărarea democraţiei în Moldova. “Mă adresez tuturor celor cărora le pasă de ţară, să punem capăt fărădelegilor. Cât să mai tolerăm faptul că Filat şi Plahotniuc fac tot ce vor în ţara noastră”, — a conchis Usatîi.

Sursa: ru1.md