Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Partidul “Patria” se va adresa la CEDO

|versiune pentru tipar| PP, 8 decembrie 2014 | 

Preşedintele Partidului Politic “Patria”, Emil Ciobu a declarat că formaţiunea a fost exclusă în mod abuziv din cursa electorală şi se va adresa la CEDO pentru a-şi face dreptate.

Emil Ciobu a declarat că partidul pe care îl conduce nu poate recunoaşte legalitatea alegerilor din 30 noiembrie 2014.

“Ceea ce s-a întîmplat la 30 noiembrie 2014, se poate califica un spectacol cu grijă regizat de puterea actuală cu încercări nereuşite de a mima o democraţie adevărată. «Patria» ar fi acumulat 22% din voturile aleg[torilor, dacă ar fi participat la scrutin. Ceva asemănător în dezinformarea populaţiei şi falsificarea alegerilor cu scopul menţinerii puterii politice, democraţia moldovenească nu a cunoscut niciodată astfel de cazuri, nimeni nu a îndrăznit să scoată un concurent electoral folosind motive grosolane inventate cu 2 zile înainte de alegeri”, a subliniat el.

Preşedintele Partisului Politic “Patria” consideră că cetăţenii moldovenicare locuiesc în Federaţia Rusă au fost privaţi intenţionat de dreptul de a vota, prin deschiderea a doar 5 secţii de votare.

“Consider că scoaterea partidelor din competiţia electorală prezintă un factor fundamental. Un alt fapt, este crearea piedicilor de către o putere în calea exprimării liberii voinţei de participare la alegeri a cetăţenilor noştri, care sunt nevoiţi să se afle pe teritoriu Federaţiei Ruse. Următorul şi unul din factorii determinanţi care demască lipsa de legalitate ale alegerilor recente constă în decontarea planificată în opinia noastră a registrului electronic”, a precizat politicianul.

Emil Ciobu susţine că factorii enumeraţi sunt argumente plauzibile pentru adresarea partidului la CEDO

“Sincer sperăm că instanţa europeană superioară va adopta un verdict echitabil şi democratic care va deveni surpriză pentru actuala şi aşa numita guvernare”, a conchis Ciobu.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un concurent electoral al fost exclus din cursă chiar în ajunul alegerilor. Astfel, CEC, iar apoi instanţele de judecată din Moldova au decis excluderea partidului “Patria”, condus de Renato Usatîi, din cursă doar în baza unor suspiciuni şi “rapoarte secrete ale poliţiei”. Potrivit mai multor experţi, această manevră a guvernării, care a eliminat un concurent electoral cu şanse foarte mari de a accede în Parlament, a pus sub semnul întrebării legalitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Totodată, în ziua alegerilor parlamentare, pe 30 noiembrie, sute de mii de moldoveni din Federaţia Rusă au fost lipsiţi de dreptul la vot, după ce regimul de guvernământ a decis să deschidă în Rusia doar cinci secţii de votare pentru circa 700 de mii de moldoveni care muncesc în această ţară. CEC a expediat în Rusia doar câte 3 mii de buletine de vot la cele cinci secţii, astfel, sute de mii de moldoveni nu şi-au putut exprima opţiunea de vot.

Sursa: ru1.md