Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPPRM

Angela Cojocaru: PPRM condamnă promovarea non-valorilor în cultură

|versiune pentru tipar| PPRM, 27 octombrie 2014

Astăzi, 27 octombrie, Angela Cojocaru, candidată la funcţia de deputat a Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), a fost invitată la postul de radio Noroc, în cadrul emisiunii Dezbateri electorale.

Emisiunea a demarat cu întrebarea: Numiţi câteva personalităţi care ar reprezenta valori culturale naţionale şi cum reuşim să păstram identitatea naţională?

Reprezentanta PPRM, Angela Cojocaru, l-a remarcat pe maestrul Eugen Doga, nu doar pentru faptul că muzica semnată de dumnealui a fost inclusă în tezaurul internaţional, dar şi pentru piesele cu caracter naţional. Şirul a fost completat cu Emil Loteanu, care, indiferent de culorile tabloului politic, a ştiut cum să promoveze valorile naţionale veritabile. “Chiar dacă a fost nevoit să plece din R.Moldova, este o situaţie caracteristică pentru mai mulţi oameni din domeniu, care nu au avut loc în ţara asta” a afirmat doamna Cojocaru care i-a mai enumerat şi pe Grigore Grigoriu, Nicolae Sulac şi nu în ultimul rînd Ion Ungureanu.

Angela Cojocaru şi-a exprimat regretul referitor la situaţia culturii din R.Moldova, care pare că îmbracă haina gri în ultima perioadă: “Oamenii din cultură sunt plătiţi prost, au pensii mizere, iar mai apoi sunt folosiţi în campaniile electorale.”

Cea de-a doua întrebare s-a axat pe condiţia artistului din Republica Moldova. Cum ar asigura lucrătorii din domeniul culturii în cazul în care partidul din care faceţi parte ar ajunge la putere? Care ar fi soluţiile?

În acestă ordine de idei, Angela Cojocaru, a vorbit despre cele două direcţii care trasează partidul PPRM în dezvoltarea domeniului cultural:

1) Educarea corectă a consumatorului.

“În societatea noastră se promovează non-valori, consumatorul nostru acceptă artişti născuţi peste noapte, clipuri care sunt filmate cu bani grei, dar nu reprezintă o valoare” a susţinut doamna Cojocaru care a militează pentru cultivarea gustului estetic, prin tradiţia de a merge la operă, la teatru, sau la cinematograf.

“E de menţionat faptul că nici un partid nu bifează în programul său electoral politici culturale. NOI ne propunem să introducem programe educaţionale în care s-ar pune accent mai mult pe unitatea naţională, pe promovarea valorilor veritabile, pe promovarea acelor concursuri care ar scoate la suprafaţă adevăratele talente şi nu star-uri fabricate de către unele posturi media.”

2) Dezvoltarea proiectelor care promovează turismul în mediul rural.

Angela Cojocaru a afirmat că “ va trebuie susţinută clasa medie din R.Moldova, pentru ca oamenii să aibă un suport financiar”. Iar faptul că socitatea noastră este divizată în două părţi: foarte săraci şi foarte bogaţi, duce la suplinirea valorilor spirituale cu cele materiale.

“Este nevoie de educarea copilului din fragedă copilărie, prin plecarea sistematică la teatru, la cinematograf, sau în cadrul rural, prin rularea filmelor de substanţă selectate de către profesori lor.”

Totul porneşte de la suportul financiar, a afirmat Angela Cojocaru, iar atâta timp cât oamenii nu vor fi bine salarizaţi, nu putem avea “acces liber” la viaţa culturală.

Sursa: pprm.md