Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPPRM

PPRM acuză intenţia guvernului Leancă de fraudare a alegerilor

|versiune pentru tipar| PPRM, 30 noiembrie 2014

Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) acuză Guvernul de proastă organizare a alegerilor şi suspectează fraudarea masivă a votului cetăţenilor.

Regulamentul emis de Comisia Electorală Centrală (CEC) şi aprobat prin Hotărîrea CEC nr 2689 din 7 octombrie 2014, conform căruia fiecare cetăţean prezent la vot trebuie să se înregistreze în sistemul electronic, este încălcat în toate secţiile de vot din ţară. Alegătorilor li se spune că sistemul electronic este blocat, datele de identificare de pe buletin se scriu de mînă pe o simplă foaie de hîrtie şi li se mai cere şi o copie după buletinul de identitate.

Domnului Prim Vice-Preşedinte al PPRM, Valeriu Cosarciuc, prezent în cursul dimineţii la secţia de votare nr. 213, i-a fost încălcat dreptul de vot, deoarece conform articolleor 60 şi 61 din Regulamentul cu privire la activitatea birourilor electorale, domnia sa putea să voteze doar după ce este verificat în sistemul electronic, SIAS “Alegeri”, lucru care nu s-a întîmplat. Această încălcare a dreptului de vot are loc în majoritatea secţiilor de vot din ţară.

PPRM suspectează că aşa zisa blocare a sistemului electronic s-a făcut intenţionat pentru a permite ca simpatizanţii şi cei plătiţi de actuala putere să poată vota de mai multe ori fără a putea fi depistaţi. PPRM cere o anchetă a organelor în drept şi sesizează observatorii internaţionali asupra situaţiei.

Amintim că împiedicarea alegătorilor să-şi exercite dreptul de vot a fost pusă la cale şi în alegerile recente din România, inclusiv la noi în Republica Moldova unde mii de oameni au stat degeaba la cozi imense la secţiile de vot.

Sursa: pprm.md