Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPR

Adresarea liderului Partidului “Renaştere”, Vadim Mişin, către societatea civilă

|versiune pentru tipar| PR, 28 noiembrie 2014

Dragi prieteni, stimaţi colegi!

Au mai rămas doar câteva zile până la momentul când vom afla rezultatul alegerilor parlamentare din 2014. E prea puţin timp pentru acţiuni de amploare, dar suficient pentru a lua o decizie ca să votaţi pentru acei politicieni în care aveţi încredere.

Alegerea pe care trebuie să o facă societatea este şi simplă şi complicată în acelaşi timp. Pe de o parte, omul întotdeauna ştie ce vrea sufletul lui. Nu-ţi poţi minţi sufletul. Pe de altă parte, “capul nu te lasă în pace” şi te obligă să acţionezi reieşind dintr-o anumită stare de lucruri care există — factori obiectivi şi subiectivi, ai căror ostatici suntem. Totuşi, anume acum trebuie să chibzuim bine, pentru că de votul nostru va depinde în ce ţară vom trăi şi dacă va mai exista în genere Moldova ca stat independent. Doar de noi toţi depinde dacă îi mai credem sau nu pe populişti, pe şarlatanii politici, pe oligarhii şi bandiţii de la putere. De noi depinde dacă vom putea trăi cu conştiinţa curată, dacă vom putea privi oamenii în ochi. De noi depinde nu doar soarta familiei noastre, dar şi soarta prietenilor, tovarăşilor, vecinilor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor, — de noi depinde şi soarta tuturor celor care, din cauza viziunilor politice, pot rămâne pe dinafara Arcăi lui Noe, în care s-au oploşit, ghiftuiţi, actualii guvernanţi. Este vorba de acea guvernare care încearcă să distrugă statalitatea moldovenească, care umileşte populaţia vorbitoare de limbă rusă, umileşte minorităţile naţionale, care împarte societatea în bucăţi microscopice pentru a o manipula mai uşor, acea guvernare care ne umple de şomaj şi care împinge Moldova spre faliment. Acea guvernare care a preluat puterea ca urmare a unei lovituri de stat, a revoluţiei portocalii, care s-a folosit de impotenţa Partidului Comuniştilor de a-şi proteja adepţii şi susţinătorii. Acea guvernare care nu a fost şi nu va fi preocupată vreo dată de altceva decât de propria îmbogăţire. Am văzut, în ultimii cinci ani, cât de mult a degradat situaţia la nivelul societăţii. Poporul a fost condamnat la sărăcie, a fost umilit fiind alungat din ţară în căutarea unei bucăţi de pâine, a fost lipsit de istorie, de limbă, de tradiţii şi chiar de posibilitatea de a trăi normal în familie, de bucuria de a naşte şi a-şi educa copiii.

Din păcate, aflându-se în opoziţie, partidele de stânga nu pot influenţa esenţial deciziile structurilor guvernamentale. Ne putem revolta, putem critica, putem înainta săptămânal, Parlamentului, proiectele noastre de lege, putem chiar boicota, dar, din păcate, aceasta nu va ajuta opoziţia să influenţeze prea mult situaţia. Mai exact, nu am izbutit acest lucru pe parcursul ultimilor aproape 5 ani. Acum, însă, noi toţi avem o şansă! Anume acum, în cadrul alegerilor parlamentare, ne putem influenţa soarta, votând un altfel de bine pentru poporul nostru.

Eu, ca lider al tânărului Partid “Renaştere-Возрождение”, vă chem să votaţi anume pentru acest partid. În “Renaştere-Возрождение” s-au reunit experienţa, înţelepciunea şi forţa, poli-cultura şi poli-etnicul. Aceste valori sunt reprezentate de oameni care au aderat la partid pentru a-şi apăra drepturile cetăţeneşti şi drepturile individuale. Mulţi dintre actualii membri ai partidului nostru, cu doi ani în urmă, erau apolitici, însă situaţia care s-a creat în ţară i-a determinat să lase temporar într-o parte activităţile lor tradiţionale şi să adere la partidul care le-a câştigat încrederea, pentru a renaşte speranţa în viitor, pentru a schimba actuala stare de lucruri.

Da, noi de la bun început am pledat sincer pentru păstrarea independenţei statului nostru, pentru prosperitatea lui şi pentru prietenia tuturor popoarelor. Noi vrem ca deasupra Moldovei să avem mereu un cer albastru, pentru ca mica noastră ţară să devină a doua Elveţie nu doar din punct de vedere peisagistic, dar şi în ceea ce priveşte nivelul de viaţă. Noi nu vrem ca societatea noastră să fie împărţită conform apartenenţei etnice sau lingvistice. Vrem să avem o societatea unită şi monolită, pentru a-şi contura, în sfârşit, propria identitate naţională, nu una adusă de cineva. Noi vrem ca draga noastră Moldovă să renască, vrem să renască frumosul ei colorit, să-i renască originalitatea. Şi dacă Dumneavoastră, stimaţi alegători, împărtăşiţi aceste idei — votaţi pentru partidul nostru, Partidul “Renaştere-Возрождение”!

Sursa: rrm.md