Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a avut o întrevedere cu şeful Serviciului Federal Migraţionist al Rusiei, în cadrul căreia a fost pusă în discuţie problema migranţilor moldoveni

|versiune pentru tipar| PSRM, 29 octombrie 2014

Astăzi a avut loc o întrevedere între liderul PSRM şi conducătorul Serviciului Federal de Migraţie al FR (SFM), Konstantin Romodanovski. Părţile au examinat probleme ce ţin de aflarea şi condiţiile de obţinere a autorizaţiilor pentru lucru de către cetăţenii moldoveni, numărul cărora pe teritoriul Rusiei, potrivit datelor neoficiale, constituie peste 700 mii de persoane. Conform datelor oficiale ale SFM, în FR se află 588 mii de cetăţeni ai RM, înregistraţi în mod oficial, dintre care peste 232 mii au comis diferite încălcări ale legislaţiei migraţioniste şi fac parte din grupul “de risc”, adică au şansa să fie expulzaţi din ţară.

Igor Dodon şi-a exprimat regretul că politica autorităţilor moldoveneşti a pus în pericol aflarea şi posibilitatea de angajare legală în cîmpul muncii a sute de mii de concetăţeni moldoveni, aflaţi în Rusia.

În baza mai multor întrevederi din Moldova şi Rusia, precum şi a miilor de adresări din partea migranţilor moldoveni faţă de Partidul Socialiştilor, Igor Dodon a solicitat şefului SFM examinarea posibilităţii privind simplificarea procedurii de înregistrare şi obţinere a documentelor permisive pentru angajare în cîmpul muncii în Federaţia Rusă pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Totodată, liderul socialiştilor a solicitat să nu fie aplicate măsuri de restricţie faţă de cetăţenii RM, care au încălcat legislaţia migraţionistă. Este vorba despre posibilitatea pentru aceştia de a reveni, în următoarele două luni, în patrie, cu întoarcerea ulterioară în Rusia.

Igor Dodon şi-a condiţionat rugămintea nu doar prin multiplele adresări din partea migranţilor moldoveni din FR, dar şi de încălcarea fără precedent a drepturilor cetăţenilor moldoveni din partea guvernării pro-europene, care le-a limitat şi, practic, le-a interzis participarea la scrutinul parlamentar în calitate de alegători. Vă amintim că autorităţile RM intenţionează să deschidă pe teritoriul FR, pentru cei 700 mii de concetăţeni aflaţi în această ţară, doar 5 secţii de votare cu o capacitate totală de pînă la 15 mii de persoane în ziua votării, în timp ce, pe teritoriul Italiei, unde locuiesc mai puţin de 100 mii de cetăţeni ai RM, se prevede deschiderea a 25 de secţii.

Demersul lui Igor Dodon privitor la facilitarea condiţiilor de obţinere a documentelor permisive, precum şi permisiunea pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, fără excepţie, de a veni în Moldova şi de a reveni în Rusia a fost acceptat pentru examinare şi, după cum a declarat şeful SFM, Constantin Romodanovski, mecanismul şi căile de soluţionare a problemei în cauză vor fi făcute publice în cîteva zile.

Sursa: socialistii.md