Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor insistă asupra excluderii Partidului Democrat din campania electorală

|versiune pentru tipar| PSRM, 10 noiembrie 2014 | 

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova acuză Partidul Democrat de multiple încălcări şi insistă asupra excluderii PDM din campania electorală. O declaraţie în acest sens a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi.

Maxim Lebedinschi a indicat asupra faptului că posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV, afiliate Partidului Democrat, mediatizează intens campania electorală a PDM, discriminîndu-i, totodată, pe alţi concurenţi electorali. “Ce vedem la aceste posturi TV? Doar publicitatea Partidului Democrat, ceea ce, în opinia noastră, reprezintă o manifestare de discriminare faţă de ceilalţi concurenţi electorali. Cel mai grav este faptul că publicitatea politică în cauză este inclusă în ediţiile de ştiri — lucru categoric interzis de regulamentele CEC. Prin mediatizarea campaniei electorale a PDM şi ignorarea altor partide, posturile de televiziune enumerate mai sus contribuie la formarea unei viziuni incorecte din partea alegătorilor”, a menţionat reprezentantul PSRM la CEC.

Conform prevederilor Codului Electoral, timpul zilnic, alocat pentru promovarea unui anumit concurent electoral, nu trebuie să depăşească 2 minute. “Noi vedem că într-o ediţie de ştiri de la 4 pînă la 10 minute sînt dedicate publicităţii PDM sau spoturilor de promovare ale acestui partid. Luînd în considerare costurile, stabilite de aceste posturi de televiziune pentru publicitatea politică, putem face nişte calcule simple, potrivit cărora costul unei astfel de ediţii de ştiri atinge suma de 1 milion de lei. Cheltuielile Partidului Democrat pentru publicitatea în mass-media deja depăşesc suma de 124 milioane lei. Este o sumă ce depăşeşte în mod semnificativ cheltuielile admise de legislaţie şi reprezintă un motiv pentru excluderea PDM din campania electorală”, a spus Lebedinschi.

Totodată, reprezentantul PSRM la CEC a relatat şi despre alte încălcări, comise în cadrul campaniei electorale. Potrivit lui, partidele de la guvernare folosesc intens resursele administrative în scopuri personale. Astfel, a menţionat Lebedinschi, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este activ sesizată despre cazurile de forţare a angajaţilor bugetari de a participa la întîlnirile cu candidaţii PDM. Unele formaţiuni politice folosesc automobilele de serviciu pentru călătoriile electorale în raioanele ţării. Au fost înregistrate şi cazuri de încălcări din partea Partidului Comuniştilor, care răspîndeşte broşuri şi afişe electorale fără indicarea tirajului şi tipografiei, lucru la fel, interzis.

Lebedinschi a subliniat că partidele de la guvernare şi Partidul Comuniştilor depun eforturi comune pentru a crea dificultăţi în desfăşurarea întîlnirilor reprezentanţilor Partidului Socialiştilor cu cetăţenii în raioanele ţării. Anterior, la Bălţi, la solicitarea Partidului Comuniştilor, a fost adoptată decizia privind evacuarea forţată a cortului Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, instalat în mod legal. În acelaşi timp, un cort similar al PLDM, instalat fără preavizul autorităţilor, continuă să fie amplasat în centrul mun. Bălţi.

Vizavi de cazurile menţionate, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a sesizat organele de drept şi Comisia Electorală Centrală, fiind depusă şi o sesizare corespunzătoare la Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră că concurenţii electorali, care au comis încălcări ale legislaţiei electorale, trebuie să fie traşi la răspundere, iar Partidul Democrat trebuie să fie exclus din campania electorală.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova speră că organele competente se vor dovedi capabile să asigure condiţii egale pentru toţi candidaţii electorali fără excepţie.

Sursa: socialistii.md