Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu va permite destabilizarea situaţiei în ţară

|versiune pentru tipar| PSRM, 25 noiembrie 2014 | 

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi asumă angajamentul să asigure pacea şi stabilitatea în ţară. Despre aceasta a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSRM Igor Dodon.

Politicianul a remarcat că campania electorală, care se apropie de sfîrşit, a fost cea mai complicată şi murdară în toată istoria ţării, iar socialiştii au devenit ţinta principală, atît pentru partidele de dreapta, cît şi pentru potenţialii parteneri de stîngă.

“Vreau să vă spun că actuala guvernare a pierdut deja alegerile. Anume de aceea ei se află în agonie, încearcă să sperie cetăţenii. Ei înţeleg că cel mai probabil, vor trebui să răspundă pentru fărădelegile săvîrşite îndată după alegeri. Totodată ei îşi dau seama că ratingul Partidului Socialiştilor creşte. Mai multe sondaje de opinie arată că socialiştii trec în mod sigur în Parlament, şi vor primi nu mai puţi de 15 mandate. Asta sperie partidele de la guvernare”, a spus Dodon.

Potrivit lui, coaliţia proeuropeană de la guvernare speră să rămînă la putere prin trei metode.

“Prima a început să fie folosită activ în ultimele zile. Aceasta este isterizarea, frica, intimidarea cetăţenilor. Puterea pregăteşte diferite spoturi video despre socialişti, Dodon. Îi numesc separatişti pe cei care gîndesc altfel decît ei. Dar gîndesc altfel peste 60% din cetăţeni. Scopul principal al acestor atacuri sînt din nou socialiştii. Dar uitaţi că aţi dat foc la Parlament şi Preşedinţie, aţi organizat 7 aprilie, voi chemaţi populaţia în stradă în caz că veţi pierde alegerile. Cine în acest caz tensionează situaţia — noi, socialiştii, sau voi, eurounioniştii? Noi nu am ieşti cu astfel de apeluri şi nici nu vom ieşi.

A doua metodă — falsificarea. Ştiu că autorităţile împiedică ilegal efectuarea exit-poll-urilor, deoarece înţeleg că aceste sondaje pot încurca planurilor lor. Ei au tipărit cu cîteva sute de mii mai multe buletine de vot, decît ar fi necesar. Cunosc faptul că, cîteva mii de buletine de vot, cu ştampila «Votat» pe ele în susţinerea autorităţilor, sunt duse deja cu microbuzele în Italia. În timpul apropiat voi prezenta fotografii în acest sens. Ei nu au permis votarea în Rusia — din 700 mii de moldoveni vor putea vota doar 15 mii. Ei au interzis votarea în baza paşapoartelor sovietice, în schimb au permis să voteze oamenii fără adăpost.

A treia metodă — coaliţia cu Voronin. Ieri am văzut că Voronin s-a transformat în portavoce a lui Plahotniuc, el sonorizează ceea ce vrea Plahotniuc şi partidul Democrat. Este alegerea lui Voronin, dar voi stimaţi concetăţeni, trebuie să înţelegeţi că votînd pentru comunişti, voi votaţi de fapt pentru Plahotniuc, votînd comuniştii voi le veţi da şansa să constituie o Alianţă a oligarhilor din Moldova”, a declarat Dodon.

Folosindu-se de moment, preşedintele Partidului Socialiştilor s-a adresat către Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc şi Vlad Filat. “Haideţi să participăm la dezbateri publice la orice canal de televiziune pe care îl controlaţi. Vom dezbate orice problemă: ne veţi întreba pe noi ce doriţi, iar noi vă vom întreba ceea ce interesează oamenii. Vă temeţi să vorbiţi cu poporul. Vom vorbi despre viitorul Republicii Moldova, despre ceea ce va fi cu ţara noastră, cu copiii noştri. Vom discuta bărbăteşte”, a spus Igor Dodon.

Preşedintele Partidului Socialiştilor este convins: scenariile scrise de autorităţi pentru a rămîne la putere, nu vor funcţiona. “Socialiştii declară ferm: nu vom permite destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Suntem pentru pace şi stabilitate. Am petrecut peste 500 de proteste, la care au participat zeci de mii de cetăţeni. Toate aceste acţiuni s-au petrecut strict în conformitate cu legislaţia. Copiii noştri, spre deosebire de ai voştri, trăiesc şi învaţă în Moldova, şi noi nu dorim ca ei să trăiască într-o ţară instabilă. Din contra, vom face tot posibilul ca situaţia să fie calmă”, a precizat liderul PSRM.

Potrivit lui Igor Dodon, socialiştii nu vor permite falsificarea alegerilor. La orice secţie de votare, din ţară şi în afara ei, vor participa observatori din partea PSRM. Mai mult, socialiştii vor efectua numărarea voturilor în paralel, iar rezultatele vor fi făcute publice pe 1 decembrie, în prima jumătate a zilei.

“Au mai rămas 4 zile. După 30 noiembrie Moldova va răsufla uşurată, fără unionişti şi fără oligarhi. Promitem că vom asigura pacea şi stabilitatea în Republica Moldova”, a conchis preşedintele Partidului Socialiştilor.

Sursa: socialistii.md