Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPSRM

Igor Dodon i-a felicitat pe cetăţeni cu începutul sfîrşitului guvernării oligarhic-eurounioniste

|versiune pentru tipar| PSRM, 1 decembrie 2014 | 

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, consideră că rezultatele alegerilor parlamentare de ieri, 30 noiembrie, au demonstrat că majoritatea cetăţenilor aleg integrarea în Uniunea Vamală şi nu în cea Europeană.

“Rezultatele alegerilor au demonstrat că situaţia în Moldova începe să se schimbe. Potrivit calculelor noastre paralele, socialiştii obţin 28 de mandate în noul Parlament. PSRM a cîştigat alegerile în 15 raioane ale ţării, inclusiv în 3 municipii ale Moldovei. Socialiştii au obţinut majoritatea în Chişinău, Bălţi, Comrat şi în zeci de alte unităţi administrativ-teritoriale. Ţin să-i felicit pe toţi cetăţenii cu începutul sfîrşitului guvernării oligarhic-eurounioniste şi să aduc mulţumiri adepţilor şi simpatizanţilor noştri pentru încrederea manifestată”, a declarat Dodon astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul PSRM a menţionat că includerea partidelor-clone şi a spoiler-ilor în cursa electorală va asigura partidelor pro-europene posibilitatea de formare matematică a majorităţii. Totuşi, Igor Dodon este convins că triumful partidelor pro-europene va fi de scurtă durată. “În scurt timp, oligarhii şi eurounioniştii vor pleca din guvernare”, a declarat el.

Totodată, preşedintele Partidului Socialiştilor a mai comentat modul în care s-a desfăşurat scrutinul parlamentar. Igor Dodon a declarat că legalitatea acestora este sub semnul întrebării. Politicianul a amintit cum, cu cîteva zile înainte de alegeri, din cursa electorală a fost exclus partidul lui Renato Usatîi, formaţiune ce urma să devină partenerul socialiştilor în noul parlament. PSRM a insistat asupra anulării acestei decizii, deşi guvernarea a fost de neînduplecat, a menţionat Dodon.

În acelaşi timp, preşedintele Partidului Socialiştilor a atras atenţia asupra faptului că alianţa care a guvernat nu a fost în stare să asigure procedura de votare în Federaţia Rusă, unde mii de oamenii aşa şi nu au putut să-şi îndeplinească datoria civică. Liderul PSRM consideră că pentru aceste şi pentru multe alte încălcări întregul complet al CEC, precum şi conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi a Integrării Europene a Moldovei trebuie să fie demise.

Totodată Igor Dodon a numit acţiunile pe care PSRM le va întreprinde la prima şedinţă a PSRM în Parlament. Este vorba despre:

  1. Lansarea iniţiativei de denunţare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb Comercial cu UE şi desemnarea datei referendumului vizavi de aderarea Moldovei la Uniunea Vamală.
  2. Abordarea de urgenţă a problemelor economice, mai cu seamă a problemelor fermierilor, care au avut cel mai mult de suferit în urma acţiunilor autorităţilor, precum şi soluţionarea situaţiei dezastruoasă din sistemul bancar.
  3. Vor propune majorarea imediată a pensiilor cu 20%.

Preşedintele Partidului Socialiştilor a respins categoric posibilitatea coalizării formaţiunii sale cu partidele pro-europene. Totodată, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este dispus să colaboreze cu alte forţe, care vor susţine priorităţile socialiştilor.

Igor Dodon s-a arătat încrezut că formaţiunea pe care o conduce va reuşi să atingă obiectele propuse. “Am fost trei la număr în Parlament şi, totuşi, am reuşit să soluţionăm mai multe probleme. Acum sîntem practic de 10 ori mai mulţi. Nu disperaţi — Moldova va supravieţui şi va deveni prosperă”, a spus în final preşedintele Partidului Socialiştilor.

Sursa: socialistii.md